Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 1 maart 2008

Beste Lezer,

Zoals beloofd houden wij U op de hoogte van onze aktiviteiten voor en in Gambia N.a.v. onze eerste brief die wij zonden aan een beperkt aantal vrienden en kennissen hebben wij veel hele leuke reakties gehad. Een aantal van u heeft een eigen projekt gekozen en wij gaan ervoor zorgen dat deze korrekt worden uitgevoerd.

Nog even in het kort : we vertrekken 7 maart a.s. en zijn 19 maart a.s. weer terug.
– In het eerste weekeinde doen we reparaties in het ziekenhuis in Brufut ( wastafels, douchebak enz.).
– In de loop van de week gaan we naar Nema Su, naar “onze” Lisa.
– We gaan naar de vrouwenraad van Busumbala, de kraamkliniek van Mary Joof, we gaan naar een schooltje in het binnenland
– en het tweede weekeinde gaan we schilderen in het ziekenhuis van Serekunda.
We hebben ook een heleboel afdrukjes gemaakt van foto’s die we gemaakt hebben zodat alle jochies van ons voetbalelftal een afdrukje kunnen krijgen. En ook foto’s voor de moeder van Lisa en voor Marie Joof.

We kunnen heel wat doen want onze contactpersoon Thea die in Gambia woont heeft gereedschap voor het eerste weekeinde. We nemen 5 ouderwetse babyweegschalen mee en gaan die afleveren bij de 5 hulpposten van het Brufut-ziekenhuis. Nema-Su en Lisa krijgen van ons rijst en palmolie, voor de schilderwerken aan het eind van de week staan verf en materialen klaar. Er wordt in dat weekeinde ook dagelijks Afrikaans voor ons gekookt . Wij denken toch maar weer hard aan krentenbollen!! En dan gaan we natuurlijk de projekten uitvoeren die u voor uzelf heeft uitgezocht:

UIT EINDHOVEN koos ANNEMARIE voor medicijnen voor het ziekenhuis in Brufut en FRANK koos voor schoolgerei; JES UIT EINDHOVEN ziet ons daar wel schilderen en koos voor schildersmaterialen, tevens geeft zij verbandmiddelen, diverse zalfjes en kleding mee; HARM EN JANNIE UIT ANNA PAULOWNA kozen voor de diesel voor de ambulance van Brufut; RIEN EN MAI UIT HANK kozen ook voor medicijnen voor een ziekenhuis en diesel voor de ambulance en hebben daarnaast nog 1000 dalassi beschikbaar gesteld voor de vrouwenraad van Busumbala. Deze stond niet op ons lijstje maar we vinden dit wel erg leuk omdat we daar zelf ook nog iets gaan doen. BEN EN JOKE UIT HILVERSUM hebben eveneens voor de diesel voor de ambulance van Brufut gekozen. MARLIES UIT EINDHOVEN koos voor brandwondenmaterialen zoals verband middelen voor Serekunda en gaf ons voor hetzelfde doel ook nog brandzalf mee. MICHIEL UIT EINDHOVEN denkt aan de toekomst en koos ook voor schoolgerei.

Overigens heeft ons reisbureau geregeld dat we wat meer vracht mogen meenemen dan eigenlijk toegestaan. In onze koffers zullen ook nog babykleren, 100 balpennen, 38 doosjes paracetamol, 35 knuffels en nog iets van kleding om zelf aan te trekken zitten. Gelukkig is het daar zo’n 35-40 graden dus dat hoeft niet zoveel te zijn. Op de terugweg hebben we in ieder geval nog maar één koffertje over!

Even nog antwoord op twee vragen: schriften, krijtjes etc . kopen we in Gambia. Die zijn daar net zo duur of zelfs goedkoper. Medicijnen en verband (behalve datgene wat hier gratis krijgen) trouwens ook, behalve de paracetamol. Grotere en zwaardere artikelen kunnen wij helaas niet meenemen. De vrachtkosten zijn zo hoog, ook als wij ze met een zeecontainer zouden meegeven, dat dat absoluut niet interessant is.

We gaan ongetwijfeld weer een enerverende tijd tegemoet en zullen u daarover bij terugkeer graag berichten.

Wie geeft ons de zak?

Wilt u ons helpen met 1,2,3 of misschien wel meer zakken cement? Maakt U dan s.v.p. zoveel maal 5 euro over op onze rekening:
NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. wie geeft ons de zak

Doe Dit Door Vijftienhonderd Dalassie plan

Wat is dat? In de afgelopen tijd hebben wij gemerkt dat je met 1500 dalassie erg veel kunt doen. Het DDDVD-plan betekent dan ook niet meer dan: Doe Dit Door Vijftienhonderd Dalassie. Als u iets wilt doen en u kunt niet met ons mee dan kunt u uw eigen project kiezen. Dat kost u 1500 dalassie, dat is omgerekend 33 euro. De naamswijziging is een gevolg van de snelle devaluatie van de dalassie.
Hoe werkt het:
U kiest uw eigen project, u maakt 33 euro (of een veelvoud daarvan) over en wij regelen in Gambia bij ons eerstvolgende bezoek het door u gekozen project. U kunt uw eigen project betalen door het overmaken van 33, 66, 99 …. euro op bankrekeningnummer NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. uw eigen project. Na onze terugkeer krijgt u van ons het aankoop/betalingsbewijs van het door u gekozen project evenals foto’s met een beschrijving. Aankomende projecten leest u altijd op onze actueel pagina.
Het moge duidelijk zijn dat wij alle kosten zoals de reis en verblijfskosten, taxikosten enz. enz. voor eigen rekening nemen. Wij genieten ook nog van een paar dagen vakantie. Daarbij blijven wij ook een aantal projecten voor eigen rekening nemen. Er staat bij onze projecten geen post algemene kosten want die zijn volledig voor onze rekening. Spreekt het bovenstaande u aan dan zien wij graag welk project het uwe wordt. Voelt u zich echter in geen geval verplicht! Wij willen niet anders dan dat u weet wat wij doen en wat ú eventueel kunt doen in Gambia. Zijn er vragen, u kunt ons altijd bereiken. U bent van harte welkom!

Groetjes
Lizet Mols en Dick Schildkamp