Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

NIEUWSFLITS aug. 2018

hè hè, afgelopen zaterdag ( zaterdag 18 augustus ) , de laatste dozen afgeleverd voor verzending naar Gambia. Als alles volgens plan verloopt, en daar rekenen we helemaal op, zijn die laatste dozen er dan als wij in Gambia aankomen. Wij zijn er dit keer van 2 november en met 26 november.

We weten nu al dat een aantal Nederlandse kennissen ons in die tijd komen opzoeken. Keileuk!

Er staan in totaal een kleine 400 dozen op ons te wachten dus we hebben wel wat te doen.

Wat er allemaal in zit? Ruim 700 kledingpakketten voor baby’s, schoolkinderen en hun moeders.

Zo’n 1000 door Corry en Leo gemaakte tassen om alles in mee te geven. Veel kado’s, emmertjes om rijst in uit te delen, opbergrekken om de grote hoeveelheid speelgoed in de lokalen netjes neer te zetten. Veel knutselmateriaal, versieringen voor het openingsfeest van de nieuwe school. Schildersmateriaal en ander gereedschap. Speeltoestellen. Schoolmeubilair. Zo’n 2500 schriften, 700 potloden en 500 balpennen. 100 paar kinderschoenen , veel materiaal om de snoepbekers voor zo’n 700 kinderen te maken, bellenblaas, stoepkrijt, veel ziekenhuismateriaal waaronder bloeddrukmeters en verpleegstersuniformen enz. enz.

Vorige week kregen we bericht dat één van de zoons van Fanta,  Momodou Camara ( een broer dus van “onze “Lissa) zijn middelbare school met goed gevolg heeft afgelegd. Wij hebben door de jaren heen zijn schoolgeld betaald en mogen dus best een ietsiepietsie trots zijn.

In één van de dozen zit ook de nieuwe banner voor de St. Davids school die we feestelijk gaan openen. We laten hem U nu alvast zien. Afmeting 200x80cm.

Even nog ter herinnering: het stond al een aantal keren in onze nieuwsbrieven maar sinds ongeveer een half jaar nemen wij geen kleding en goederen meer aan. Wij gaan ons na de eerste tien jaar Gambia nu toeleggen op het verbeteren van de scholen, we willen er echte scholen van gaan maken en niet alleen gebouwen. Verbeteren en onderhouden van o.a. sanitair, uitbreiden van speeltuinen, scholen voorzien van meubilair etc. etc. Heel veel doen mét de kinderen. Uiteraard begrijpen wij dat niet iedereen altijd onze nieuwsbrieven leest vandaar nog een keer deze aankondiging.

Zeker geen einde dus aan onze Gambia activiteiten maar een ander zwaartepunt. Uiteraard kunt U ons altijd financieel een handje helpen want er is nog héél véél te doen. Ook onderhoud kost veel geld. Kan ook niet anders, 4 scholen met in totaal nu zo’n 700 kinderen!! En dan zo nu en dan ook nog een gastschool. Dit keer is dat de Advance Nursery and Lower Basic school, een school met 420 leerlingen die allemaal een leuk tasje krijgen met 3 schriften, pen en potlood, een mapje met draad en kralen waarmee ze zelf thuis een mooie ketting kunnen maken en een pakje drinken.

We zijn nu alles aan het plannen want we hebben echt héél veel werk en we willen alles graag afmaken . Wat hebben we in welke doos en welke dozen horen bij elkaar voor een bepaalde school of andere locatie. Naar wie gaan de voetbaloutfits. Welk ziekenhuis krijgt welke goederen. Wat gaan we aan handenarbeid doen op welke scholen. Wat gaan we doen aan onderhoud op welke scholen enz. enz. En dan graag aan het eind van de dag nog een uurtje om te zwemmen….…………

U hoort nog van ons voordat we vertrekken.

In de afgelopen jaren hebben we 3 scholen gerenoveerd en 2 nieuwe scholen gebouwd. Kinderen moeten kunnen leren én spelen. Op sommige scholen betalen we leraren, op alle scholen zorgen we voor meubilair, speeltoestellen, onderhoud, reparaties, lesmateriaal etc. 2x per jaar krijgen alle kinderen een cadeautje w.o. schriften, schrijfmateriaal en iets te snoepen. Om wat voorbeelden te geven van de prijzen: de smid maakt een oersterke 2-persoons schommel voor zo’n 70 euro, een 3-zits schoolbankje met lessenaar kost ongeveer 65 euro. Verf, cement etc. is ongeveer net zo duur als in Nederland.

WIE HELPT ONS VAN ONZE GEBOUWEN ECHTE SCHOLEN TE MAKEN.

Wilt u ons helpen ? Elke gift is meer dan welkom. Maak s.v.p. een bedrag naar eigen keuze over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. “echte scholen”Wilt u makkelijk een bedrag overmaken, klik dan onderaan deze pagina op doneer.

Wie geeft ons de zak?

Wilt u ons helpen met 1,2,3 of misschien wel meer zakken cement? Maakt U dan s.v.p. zoveel maal 5 euro over op onze rekening:
NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. wie geeft ons de zak

Doe Dit Door Vijftienhonderd Dalassie plan

Wat is dat? In de afgelopen tijd hebben wij gemerkt dat je met 1500 dalassie erg veel kunt doen. Het DDDVD-plan betekent dan ook niet meer dan: Doe Dit Door Vijftienhonderd Dalassie. Als u iets wilt doen en u kunt niet met ons mee dan kunt u uw eigen project kiezen. Dat kost u 1500 dalassie, dat is omgerekend 33 euro. De naamswijziging is een gevolg van de snelle devaluatie van de dalassie.
Hoe werkt het:
U kiest uw eigen project, u maakt 33 euro (of een veelvoud daarvan) over en wij regelen in Gambia bij ons eerstvolgende bezoek het door u gekozen project. U kunt uw eigen project betalen door het overmaken van 33, 66, 99 …. euro op bankrekeningnummer NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. uw eigen project. Na onze terugkeer krijgt u van ons het aankoop/betalingsbewijs van het door u gekozen project evenals foto’s met een beschrijving. Aankomende projecten leest u altijd op onze actueel pagina.
Het moge duidelijk zijn dat wij alle kosten zoals de reis en verblijfskosten, taxikosten enz. enz. voor eigen rekening nemen. Wij genieten ook nog van een paar dagen vakantie. Daarbij blijven wij ook een aantal projecten voor eigen rekening nemen. Er staat bij onze projecten geen post algemene kosten want die zijn volledig voor onze rekening. Spreekt het bovenstaande u aan dan zien wij graag welk project het uwe wordt. Voelt u zich echter in geen geval verplicht! Wij willen niet anders dan dat u weet wat wij doen en wat ú eventueel kunt doen in Gambia. Zijn er vragen, u kunt ons altijd bereiken. U bent van harte welkom!

Groetjes
Lizet Mols en Dick Schildkamp