We weten het, we doen het zelf en met plezier. Maar we hebben de laatste tijd onze handen vol gehad om de achterstand die in onze planning was ontstaan, dankzij de aannemer die een half jaar langer nodig had om ons huis te verbouwen dan gepland, weer in te lopen. We hebben alle zeilen moeten bijzetten om de spullen die de afgelopen maanden binnen kwamen en bleven staan door de verbouwing, te sorteren. Maar alles is nu klaar en ingepakt. Van deze gelegenheid hebben we ook gebruik gemaakt om eens groots te ruimen. In de afgelopen jaren hebben we veel meer dan 150.000 stuks kleding verzonden, en zeker zo’n 150 kubieke meter aan goederen ( moeten we nog eens precies optellen). We nemen altijd alleen complete, netjes uitziende kleding en spullen mee. Dat betekent wel dat er na zoveel tijd het één en ander blijft staan. Vroeger repareerden we nog wel eens goederen als dat nodig was maar tegenwoordig kun je in plaats van onderdelen, als die al te krijgen zijn, beter nieuw kopen. Een nieuwe wandelwagen koop je in Polen ook voor twee tientjes. Een nieuwe spijkerbroek of jack bij de Zeeman kost bijna net zoveel als een nieuwe rits inzetten. Die verhoudingen zijn in de loop der jaren duidelijk anders komen te liggen. Goederen waar we écht niets mee kunnen gaan nog altijd naar de kringloop.
Er is de afgelopen weken zo’n 17 kubieke meter verzonden en er gaan voor ons vertrek nog 4 kub. weg zodat als we in oktober aankomen ( 14 oktober tot 11 november) zo’n 23 kub. op ons staan te wachten. ( 2 kub. staan al in Gambia.) Even in ’t kort: 100 complete schoolmeubeltjes, whiteboards, 800 pakketten kleding, schoenen, sportkleding, schoolmateriaal, een keimooie en oersterke speeltuin voor de nieuwe school en nog héél véél meer.
Lizet heeft voor alle scholieren weer een lesboek gemaakt, we gaan er in oktober druk mee aan de slag. Ook hebben we een grote verscheidenheid aan spullen voor de creatieve dagen. Mede dankzij de niet aflatende steun van Collall gaan we weer van alles en nog wat frutselen. Ook Colinda en Corry hebben weer een stevige bijdrage geleverd. U zult het allemaal zien op de foto’s die we in oktober gaan maken. Voor de grotere kinderen hebben we iets ingewikkelder “dromenvangers”. Voor de kinderen in Gambia is elke afwisseling een feest, is alles wat ze zelf maken een openbaring. Matjes knippen, maskers kleuren, punniken, tekenen, kleuren, verven, we doen het allemaal en ze vinden het geweldig. Uiteraard hebben we weer prijsbekers voor de beste creaties. Van Gerard en Wilma hebben we een groot aantal prijsbekers gekregen welke we van nieuwe plaatjes voorzien. Mariska heeft wel 150 poppen nagekeken en aangekleed.
Uiteraard gaan de normale werkzaamheden door: we gaan onze douche inrichting bij de Diana School tegelen en officieel in gebruik nemen, we gaan de nieuwe Jarju School volledig afwerken met een derde lokaal, betegelde toiletten en de speeltuin, we gaan de Diana School van een nieuw dak en vloeren voorzien zodat de kinderen weer droog en niet in het zand zitten. We gaan veel schilderen en nog een heleboel andere karweien doen. Aan het eind van deze “vakantie” (half november dus) is het de bedoeling dat onze drie scholen waarvoor we continu iets doen (naast een aantal andere scholen) op een gelijk niveau zijn. Nette klassen, schoon geschilderd, water en elektra en goede meubels.
Als we in 2017 aan ons 10e jaar Gambia beginnen gaan we ons hoofdzakelijk bezig houden met het onderhoud van de scholen en gaan we proberen om het onderwijsniveau op een wat hoger peil te brengen. Mogelijk gaan we hiervoor leraren aantrekken. Tevens proberen wij adult education op de Diana School van de grond te krijgen, dat ligt echter niet zo eenvoudig, maar wie weet.
Alles bij elkaar genoeg te doen. Momenteel, in de tijd dat we thuis zijn, zijn we bezig de financiën rond te breien, ook altijd een heel karwei. We hopen en vertrouwen dat dit ook deze keer weer gaat lukken. Iedereen die ons, financieel dus, een handje kan en wil helpen is méér dan welkom.
Nog maar een keer: de vakantie betalen we zelf, alle prive aangelegenheden (dagje zwemmen met de hele “sponsorfamilie” en een aantal andere schoolkinderen , het jaarlijkse etentje met onze relaties zoals leraren, schoolhoofden etc. ) betalen we nog altijd zelf. Ook ons “eigen” gezinnetje helpen we privé.
De afgelopen maanden is Bram Brouwer geheel belangeloos hard bezig geweest met onze website. Alle foto’s en nieuwsbrieven vanaf het allereerste begin staan er nu weer op (archief) en een aantal kinderziektes zijn verholpen. De website is ook voor onszelf een soort dagboek geworden. Als we eens iets moeten weten uit het verleden kunnen we dat allemaal terugvinden in de uitgebreide nieuwsbrieven. Er zit op de website een nieuwe teller. Op de oude website hadden we zo’n 35.000 bezoekers geregistreerd, er staan er nu alweer zo’n 3600 op. De website wordt goed bekeken.
Er is in de afgelopen jaren het één en en ander veranderd. Op vele gebieden. Wij zijn graag alert op ontwikkelingen die verband houden met onze activiteiten. Om maar een voorbeeld te geven: bij een nieuwe school moet per klas een kindertoilet zijn en apart een toilet voor de leraren. Hebben we dus gerealiseerd. Bijna van de één op de andere dag werd de invoer en het gebruik van plastic tasjes verboden. Terecht als je ziet welke problemen de plastic troep veroorzaakt. Ook daar hebben we direct op ingespeeld. Het invoeren van goederen van welke aard ook welke over datum zijn is officieel een economisch delict. Ook daarop zijn we dus extra alert geworden. De kans is groot dat ook het invoeren van kleding (ook gebruikte) binnen afzienbare termijn ook in Gambia verboden gaat worden. Hoe raar het ook klinkt maar daar zijn we vóór. Gambia wordt momenteel gebruikt als dumpplaats voor allerhande goedbedoelde zooi. En dat kan niet. Ongetwijfeld zal daar paal en perk aan gesteld worden. We houden ook deze ontwikkeling scherp in de gaten.
Ook in Polen verandert veel. Op elke straathoek is gebruikte kleding te koop tegen hele kleine prijsjes. Ook in Roemenië hebben we deze ontwikkeling gezien. Naar onze mening is er wereldwijd een enorm kledingoverschot waardoor enorme partijen tegen afbraakprijzen gedumpt worden. Vaak van abominabele kwaliteit. Helaas kunnen veel gezinnen in Polen maar zeer zeker in Gambia zelfs die lage prijzen niet betalen en die helpen we dan ook graag. 8 jaar geleden reden we zelf naar Polen met levensmiddelenpakketten waar we heel veel mensen blij mee hebben gemaakt. Tegenwoordig is er de mogelijkheid, die we dus graag gebruiken, om vanaf de computer een levensmiddelenpakket samen te stellen en te bestellen bij een Poolse “Albert Heijn”. Uitstekende kwaliteit, redelijke prijzen en vaak aanbiedingen. Vandaag besteld (en betaald), morgen gratis overal in Polen afgeleverd. We zouden wel gek zijn als we daar geen gebruik van zouden maken. Hetgeen zeker niet betekent dat we niet meer naar Polen gaan. Maar wel minder vaak en zo efficient mogelijk.
Voor iedereen die nog op vakantie gaat: fijne tijd en mooi weer. Maar vooral veilig weer terug!
Voor nu
een hartelijke groet van
Lizet Mols en Dick Schildkamp
www.gambiaenpolen.nl