Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Extra nieuwsflits, februari 2020

Het heeft even moeite gekost maar er is een datum voor het volgende bezoek aan Gambia.

Door allerlei verplichtingen ga ik dit keer alleen ( zoals onze trouwe lezers weten vind ik dat op z’n zachtst gezegd niet prettig ) maar we konden anders geen datum prikken die iedereen uitkwam. Lizet moet voor een aantal controle’s naar het ziekenhuis. (Geen problemen, alleen de jaarlijkse controle’s ), ze is bezig met een ingrijpende gebitsreconstructie maar misschien wel het belangrijkste: begin mei wordt Lizet voor de tweede keer Oma ( en ik nep-opa ). Onze Lex krijgt een zusje.

We wilden toch ons programma afwerken, er liggen nogal wat “karweitjes “ dus ben ik van 16 maart tot en met 3 april in m’n uppie in Gambia. Momenteel hard bezig met het maken van de planning zodat ik alles wat we wilden doen toch kan afmaken.

Er staan veel creatieve / leerzame activiteiten op diverse scholen gepland. Er zijn weer cadeautjes voor alle kinderen en voor de moeders van één van de scholen. Van mr. Lawrence, hoofd van de Child Concern International School, kregen we een groot aantal foto’s van een creatieve dag die hij heeft georganiseerd in december met de materialen die over waren van de dag die wijzelf organiseerden in november.

We, ik dus dit keer, hebben creatieve sets voor nog een drietal scholen die we normaal niet in ons programma hebben. Dankzij de forse materiaaldonatie van COLLALL      

kunnen we dit doen. U zou het eens van dichtbij moeten meemaken. Is echt geweldig om kids zo bezig te zien.

We hebben weer 700 snoepzakken gemaakt, mogelijk dankzij Corrie en Leo Arnout . Zij zorgen al jaren voor het overgrote deel van de inhoud. Ook hebben ze dit keer weer honderden tassen gemaakt waarin wij alles aan de kinderen en de moeders kunnen meegeven. Ook hebben we ongeveer 700 leuke bekers waarin de kids limonade krijgen. De beker mogen ze dan ook nog houden.

Ik ga veel rijst uitdelen want er is honger. Voor de mensen waar wij mee/voor werken is er weinig verbeterd in de afgelopen jaren, misschien is de situatie nog wel slechter geworden. Dus is voedsel van het grootste belang.

Natuurlijk hebben we leuke kleding voor de kinderen van ons gezinnetje in Nema Su en gaan we daar verder met het bouwen van een ruimte waar de twee oudste zonen kunnen slapen en waar in de andere helft twee naaimachines komen te staan voor het maken van de mooie tye and dye doeken.

‘t Is nog niet helemaal zeker of ze weg kan maar anders kom ik Pascaline tegen. Zij is intern, zo’n 5 uur met een busje vanaf mijn hotel ( en ook vanaf haar eigen woonplaats ). Intern in het grote ziekenhuis in Bansang waar zij goede resultaten haalt. Ze houdt ons met regelmaat op de hoogte van haar vorderingen. Ook voor haar is er weer een doos onderweg met leuke kleding en meidendingetjes.

Onderstaand een aantal foto’s van haar waarbij ze assisteert tijdens een oogoperatie.

   

Er zijn weer de nodige reparaties te doen. Kraan hier, wat laswerk daar, altijd wat werk voor de stukadoor en ik ga zeker de schilder aan het werk zetten. Want we willen de scholen die we gebouwd en gerenoveerd hebben zo goed mogelijk bijhouden. Ook ga ik nog een groot speeltoestel monteren bij één van de scholen.

Ik heb zat te doen, zal me zeker niet vervelen en hoop dat ik ‘s middags nog tijd heb voor een verfrissende duik ( nou ja duik…. ik hou het tegenwoordig maar bij een sprongetje, of het trapje ). Ik zit in ieder geval in een leuk hotel met iedere ochtend een stevig en gevarieerd ontbijtje met koffie en een eitje. Kan ik er wel de hele dag tegen. ( betalen we zelf maar dat weet U inmiddels wel, het is mijn eigen vakantie).

Als ik terug ben zal ik U vertellen of het allemaal gelukt is.

Voor nu,

Groeten van Dick en Lizet

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia