Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 10

Dinsdagochtend 21 oktober jl. vroeg zijn we vertrokken voor onze 5e rit alweer naar Polen.
Afgeladen vol!!
Na een rit met wat file’s kwamen we in Polen aan om een uur of vijf ’s middags in Swieradow-Zdroj. Bij het eerste gezin dat we na enig zoeken vonden – ver afgelegen- kwamen twee ventjes ons tegemoet gerend en die hebben we maar meteen een grote knuffel gegeven (Miriam, Mieke, Moni, Michel).

Vader is al enkele jaren ziek en kan niet werken, moeder werkt 5 weken in Duitsland en is daarna 1 maand thuis. Ze wonen in een zeer armoedige woonomgeving. We hebben hier voor de drie meiden (de jochies bleken kleinkinderen waarop we niet gerekend hadden voor wat betreft kleding) kleding achtergelaten (Miriam, Marc en Beate, Corrie, Colinda) Ook voor vader hadden we een jack. Misschien leuk om bij het bekijken van de foto’s de door u beschikbaar gestelde goederen terug te zien. Ons tweede gezin in dezelfde plaats kenden we al, we hadden belofte’s gedaan en we konden ze dankzij uw medewerking nakomen. We hebben hier een babybox, een kinderwagen, een babydraagzak, een grote doos met babyspulletjes, een babybadje en een pispotje achtergelaten alsmede een houten babyledikantje (de baby komt in december) (Chantal, Miriam, Mieke, fam. Blom, Inge, Marc en Beate, Geraldine, Luciano)

Ons derde gezinnetje kenden we ook al maar kennen we nu veel beter. We hadden beloofd deze keer koffie te komen drinken en dat hebben we gedaan. We hebben twee dozen speelgoed en leuke kinderdingetjes (klokken, beeldjes, ophangnetten om speelgoed in op te bergen etc. etc.) achtergelaten (Corrie, Nel, Marc en Beata, Colinada, Jonneke, Wies, Colinda) en verder laarsjes en winterschoenen voor de kinderen waar ze ons in een email om had gevraagd (Colinda, Nel, “De Paddestoel”, Marc en Beate).Het speelgoed werd onmiddellijk uitgeprobeerd en ook de stoffen fautuil (Geraldine) werd meteen in gebruik genomen.

Met deze mensen hebben we wat langer kunnen praten en een groot deel van het huis mogen zien. Vader en moeder, een zoon en een dochter inwonend waarvan de zoon getrouwd en de dochter een alleenstaande moeder met drie kleine kinderen. Druk, druk druk. Moeder slaapt met de drie kinderen in één kamer op de grond! Als er een klein beetje geld is verbouwt de zoon wat aan het huis maar op deze manier gaat dat jaren duren. We willen wat voor ze gaan doen maar daarover meer na onze Gambia-reis van volgende week.

Heerlijk overnacht in hotelletje Pod Rozami midden in Cieplice, lekker ontbijtje en vervolgens naar het kindertehuis Sobieradzik in Wojcieszow.

De koffie stond klaar met daarbij van allerlei lekkere zoetigheden, jawel, uit eigen keuken! Wat ons betreft mag de kokkin een weekeindje bij ons komen bakken!!We hebben even bij de kleintjes gekeken die meteen helemaal gek waren van een nieuw speeltje, een babygym (Geraldine) voor in de eveneens achtergelaten box.

We hadden ook voor hen een kinderstoel, een ledikantje, nog wat beddengoed en sportmateriaal als rackets en balspellen (Inge, Nel, Jes, Luciano, Marc en Beate). Ook nog wat sportkleding en sportschoenen.

Toevallig kwamen gelijk met ons twee dames van een groot architectenbureau uit Wroclaw met de kalender van 2009 waarop 5 tekeningen staan, gemaakt door creatieve kinderen uit het kindertehuis. Deze jonge kunstenaartjes hebben met hun tekeningen een leuke prijs gewonnen en hun ontwerpen staan op de kalender. Het motto was: “Mogelijkheden van de toekomst” Op een van de tekeningen staat een fles en links eronder staat “nul procent alcohol”.Om over na te denken want veel van deze kinderen komen in de tehuizen door alcoholproblemen thuis.

Na dit bezoek wilde het niet erg vlotten want we gingen naar een gezin met zes kinderen maar dat bleek kortgeleden verhuisd te zijn. Ook op het nieuwe adres dat we kregen konden we ze niet vinden.Dit kostte nogal wat tijd. Dat werd er niet beter op toen bij het volgende kindertehuis de direkteur niet aanwezig bleek. Snel de landkaart en de adressenlijst erbij en niet te ver weg kwamen we bij kindertehuis in Jedlina Zdroj waar men blij was met onze spullen. Enthousiaste kinderen hielpen ons snel met uitladen en ook hier weer blije gezichten van de kleintjes met de knuffels (Wies, Moni, Willie, Kim, Geraldine, Marc en Beate, Nel, “De Paddestoel”, Corrie, Eveline, Marijke, Miriam, Sigrid, Anouk).

Nog één kindertehuis te gaan en dat vonden we in Walbrzych.Een groot tehuis met zo’n zestig kinderen en volgens ons hebben ze alle zestig geholpen. Vriendelijke, enthousiaste kinderen waarvan ook de al wat groteren blij waren met de knuffels. Of we bij een volgend bezoek nog meer knuffels wilden meebrengen!! Nou, dat zou best eens kunnen want bij aardige mensen kom je graag eens terug, ja toch! Ook kleding, jassen, beddengoed etc. hebben we hier achtergelaten (Nel, “De Paddestoel”, Marijke, Sigrid, Marc en Beate, Corrie, Cindy, Geraldine, Miriam, Kim, Jes, Magda, Eef)

Snel een leuk hotelletje gereserveerd in Walbrzych (Nowa Wies), vroeg slapen en de volgende morgen na het ontbijt uitgerust naar huis.

Om acht uur ’s avonds stonden we weer in Helmond. Ook nu weer, wel een beetje haasten maar met een voldaan gevoel weer thuis. Vanochtend vroeg op om de 220 paar gymschoentjes voor de kinderen van de Santo Su school in Gambia af te halen en een uurtje mailtjes zitten beantwoorden en dan nu de website gemaakt.U bent weer op de hoogte.DANK aan iedereen die het bovenstaande weer heeft helpen realiseren.Eind van de volgende week, vlak voor ons vertrek naar Gambia laten we U nog even weten wat we daar precies gaan doen. ’t Wordt echt helemaal te gek!!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia