Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 12

Van de laatste rit naar Polen dit jaar hebben we ook een klein feestje kunnen maken!!

Het doel van onze zesde rit naar Polen was het inrichten van een kinderkamer. Eerder al waren wij te gast in het gezinnetje van moeder Agnieszka, zoon Sebastian (10), dochter Ola (8) en zoontje Bartek (4).In het grote huis waar zij met nog veel meer mensen wonen had de broer van Agnieszka al een kamer gestucadoord en geschilderd maar voor een inrichting is er geen geld.

Ook de zit/slaapkamer en het keukentje zouden nodig opgeknapt moeten worden. De badruimte is inmiddels door dezelfde broer onder handen genomen.

Wij vertrokken, om dinsdagochtend niet in de file in het Ruhrgebied te zitten, maandagmiddag j.l. rond 18.00 en reden een kleine 400 kilometer waarna we een hotelletje opzochten. De volgende morgen op naar Swieradow-Zdroy, een klein plaatsje in het zuid-westen van Polen, net boven de grens met Tsjechie. We komen dinsdagmiddag aan terwijl we eigenlijk pas woensdag hadden afgesproken. Agnieszka weet in grote lijnen wat we komen brengen maar heeft toch niet helemaal begrepen wat we komen doen.

Ze wil ons bedanken voor de spullen die ze krijgt en zegt dat ze samen met broer en zus de kamer in de komende dagen zullen inrichten. Maar zo werken wij niet en dat brengt een lichte paniek!! Nee, wij komen het laminaat nú leggen en alles installeren en aansluiten!! Iedereen gelijk aan de slag om de kamer leeg te maken ( versleten meubilair, kleding hier en daar, rommeltjes van de kinderen enz. enz.) Terwijl iedereen nog druk doende is ligt het blauwe plastic al op de grond en daaroverheen de isolatie/ondervloer.

Binnen de kortste keren ligt het laminaat (Nicole) in de halve kamer, is de dag bijna om en willen we nog gauw iets leuks doen, dus het stapelbed met matrassen etc. (Frances en Jerome) komt uit de auto, alsmede de kledingkast (Daja).Beide snel gemonteerd, de details zijn voor morgen!!

Na een overnachting in Jelenia Gora de volgende morgen weer aan de slag, laminaat afwerken, lampen ophangen, één bureau monteren (Lotte) en het andere kan zo worden geplaatst (Frans en Henriëtte).Even overleg over wie welk bureau gaat gebruiken maar de leuke roze bureaustoel (Rachel) komt uiteindelijk bij het kleinste bureau.

Nog een leuk klein boekenkastje (Esther), twee rieten stoeltjes (Marc en Beata) met poppen en beren, een ruim boekenrek (Corrie), een speeltafeltje met vier stoeltjes (Jan), een vloerkleed (Jessica), en dan alleen de gordijnen nog ( maar die zijn voor morgen). We besluiten de dag met een klein sinterklaasfeestje.

De dozen en bureauladen met van alles en nog wat komen uit de auto. Speelgoed, leuke dingen voor school en hobbyspulletjes, de action-man poppen en de vele knuffels, parfumsetje voor moeder, de spellen (w.o. mikado, jenga, rummikub etc.) en puzzles, de “klamboe” boven het stapelbed, een ringetje voor Ola en ook nog twee leuke halskettingen. Alles wordt direkt bekeken en uitgeprobeerd !! Heerlijk om te zien (Nel, Corrie, Wies, Netje, Lotte e.a.).

Aan het eind van de avond terug naar ons hotel in Jelenia Gora na eerst passende gordijnrails te hebben gekocht. Donderdagochtend eerst een bezoekje gebracht aan het kindertehuis in Sklarska Poreba.

We hadden niets voor hen maar wilden graag precies weten wat de wensen waren en gaan in het voorjaar een keer terug met veel dingen die ze goed kunnen gebruiken. Als er toevallig iemand is die een tafeltennistafel over heeft………………Gezellig koffie gedronken!

Overigens lag daar al een aardig pakje sneeuw!

Terug in Swieradow-Zdroy het laatste strookje laminaat gelegd, Lizet heeft de gordijnen (Corrie, Jeanne) op lengte gemaakt en we hebben de rails opgehangen.

Door de slechte wanden hangen die niet helemaal zoals het hoort maar dat veranderen we de volgende keer nog wel. Het ziet er in ieder geval keurig uit nu!! De kinderen komen uit school en Dick moet met Ola mikado spelen. Ola en haar broer hebben hun bureaus al netjes ingeruimd en een heleboel spelletjes in gebruik genomen.

Het wordt tijd om te vertrekken maar eerst hebben we nog een flinke sortering kleding (Maï, Karin, Kim, Magda, Odile, Marc en Beata) uit de auto gehaald en die is nu toch echt leeg. Nadat wij Agnieszka, haar schoonzuster en moeder hebben bedankt voor de koffie, de heerlijke eigengemaakte taart en het lekkere eten dat Agnieszka op woensdag en haar moeder op donderdag hebben gemaakt nemen we afscheid ( we hebben voor de drie dames nog een lekker doosje bonbons ). Het valt Agnieszka niet mee haar dank onder woorden te brengen maar aan een half woord kun je ook genoeg hebben. We weten zeker dat we de familie maar bovenal de kinderen een leuke sinterklaas hebben bezorgd. Ook nu weer dankzij de hulp van alle lieve gevers!! Aan hen willen wij dan ook graag uit naam van Agnieszka en de kids een bedankje overbrengen.

We verlaten Swieradow-Zdroy met een voldaan gevoel, een herinnering aan drie fijne dagen bij aardige mensen die best een beetje hulp konden gebruiken. Het is een uur of zes in de middag en we besluiten om rechtstreeks naar huis te rijden. De wegen zijn schoon, het is droog ( op het allerlaatste stukje na) en om een uur of drie ’s nachts zijn we weer veilig thuis. De laatste trip voor dit jaar en nu………………languit onder de kerstboom!!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia