Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 17

’t Kan niet altijd helemaal volgens óns plan gaan…
Afgelopen vrijdag 10 april 2009 om 09.00 uur vertrokken wij met twee auto’s (samen met onze vrienden Sjaan Musters en Jeanne Veraart) voor alweer de elfde rit naar Polen. Van diverse bedrijven hadden wij veel materiaal gekregen en we waren dus vast van plan om er een grandioos Paas weekeinde van te maken. Na een vlotte rit kwamen we aan in Bischofswerda , nog net in Oost-Duitsland. Een leuk hotelletje dat we kenden van een vorige rit. Zaterdag vroeg op, een goed ontbijt en dan op weg naar het eerste van de vijf gezinnen die op ons programma staan. Uiteraard even langs bij Agnieszka in Swieradow-Zdroy waar we in december een kinderkamer hebben ingericht. We hebben van een lieve (en goeie) bakker een heleboel heerlijke Paasbroden meegekregen en Agnieszka is de eerste die er een krijgt voor haar gezinnetje. Dan naar Czerniawa Zdroy, naar Lubomierz en drie gezinnen in Jelenia Gora. Voor alle gezinnen kleding (Nel, “De Paddestoel”, fam. Verhoeven, Jeanne, Odile, fam. Swemmers, Wies, Jacqueline, fam. Arnout, Moni, Irena, Geraldine, fam. de Ruiter, Marc en Beata, Ralph en Tamara, Willie, fam. Berkens) speelgoed en…een heerlijk Paasbrood! Eerste Paasdag hebben we een fijne dag in het kindertehuis Sobieradzik in Wojcieszow. Alle kinderen krijgen een persoonlijk geschenk, we hebben Paasbrood bij het ontbijt (gratis ter beschikking gesteld door een bedrijf),

we maken een wandeling door het dorp en na het warme eten hebben we als dessert drie chocoladefonteinen meegenomen.

Met marshmallows, druiven, bananen, ananas en natuurlijk veel chocolade. Hierna krijgen alle kinderen nog een tasje met daarin o.a. een heerlijke koek, een shawl/pet, cosmetica, een mok met snoep en een tandenborstel, een Nederlandse knuffel leeuw met sleutelhanger, een schrijf set, voor de kleintjes een setje jongleerballen, voor de jongens monster setjes van bekende merken eau de toilette, een sportpet en voor de meiden o.a. conditioner (alles van een groot aantal bedrijven die dit gratis ter beschikking hebben gesteld)..

Ook alle personeelsleden krijgen een tasje met van alles o.a. cosmetica, pennensetje, koeken etc. We bezoeken dan nog een ouderen-tehuis in Jelenia Gora waar we een fikse hoeveelheid kleding (Nel, fam. Arnout, Jes, Jeanne, Ralph en Tamara, Wies, fam. Arnout) en een partij incontinentiemateriaal (Jeanne) brengen.

Maar tweede Paasdag gaat het mis. Het kindertehuis in Kaczorow, waar we nog geen veertien dagen geleden afspraken tot in detail hebben gemaakt, vertelt ons nu dat slechts 7 van de 59 kinderen aanwezig zijn, de rest van de kinderen is met de Paasdagen thuis. Dit is voor ons onacceptabel. De directie van dit huis weet hoeveel werk we besteden aan onze activiteiten en ze kunnen in onze ogen toch ook een beetje meerekenen wat ons dat kost aan geld en tijd. We besluiten dan ook onmiddellijk te vertrekken. Hard misschien maar we laten uiteraard niet met ons sollen. Alle cadeau’s en tasjes voor dit huis gaan mee terug, we kunnen die over veertien dagen beter benutten.

Een ander kindertehuis (in Jelenia Gora) is er goed mee. We hadden al kleding (Nel, “De Paddestoel”, Kim, Marc en Beata, Marijke, Jeanne, Jeanine, fam. Swemmers, Chantal) en speelgoed bij ons voor dit huis maar de kinderen hebben zich daar tegoed kunnen doen aan het lekkere krentenbrood dat we dus eigenlijk voor het kindertehuis in Kaczorow hadden meegenomen.

Dus toch…eind goed, al goed. Overigens heeft het gebeurde onze werkwijze ten aanzien van de kindertehuizen in Polen wel direkt veranderd. We gaan nog selectiever optreden en zullen er nog meer op toezien dat directies en/of personeel ook positief reageren op de plannen die wij altijd in overleg met hen realiseren. Helaas blijkt soms weer dat activiteiten die rechtstreeks aan de kinderen ten goede komen niet altijd worden gewaardeerd. Directies en/of personeel willen daar toch graag tussen zitten. Of om het anders te formuleren: een leuke financiële bijdrage wordt soms meer gewaardeerd alhoewel we niet denken dat dit in het bovenstaande geval aan de orde is.

MAAR VOOR SOMMIGEN: HELAAS. MEN KENT ONZE WERKWIJZE: WIJ BEPALEN WAT ER MET ONZE (EN DE DOOR ONS VERKREGEN) GOEDEREN GEBEURT EN DAT IS ALTIJD RECHTSTREEKS AAN DE BEGUNSTIGDEN. WIL IEMAND DAAR TUSSENKOMEN, DAN NIET!!

‘T is ook mede de reden dat wij ons toch nog weer meer gaan richten op de gezinnen waarvan we er inmiddels zo’n honderd kennen. We hebben alle gegevens van ze. Mede daarom is, op het moment dat u dit leest, Dick alweer onderweg naar Lodz. Twaalf gezinnen krijgen dit weekeinde kleding, speelgoed, beddengoed, handdoeken, keuken spulletjes, serviesgoed enz. enz. En ze krijgen ook allemaal nog zo’n heerlijk Paasbrood. Vrijdagdagochtend vertrekt hij heel vroeg en bij leven en welzijn is hij zondagavond terug. Lizet heeft dan weer wat tijd om orde op zaken te stellen, kleding te sorteren en het volgende weekeinde voor te bereiden. Want dan gaan we met drie auto’s (Sjaan Musters en Nel en Gert Gouweloos gaan mee) richting zuid-oost Polen. Leuk, want dan kan Nel ook eens een aantal van de vele cadeau’s en de kleding die zij altijd aan levert zelf afgeven. We weten dat ze er naar uitziet..en wij ook!!

DANK AAN ALLE PARTIKULIEREN EN BEDRIJVEN DIE DIT PAASWEEKEINDE HEBBEN MOGELIJK GEMAAKT.

We hebben niet alles opgemaakt dus dit weekeinde en het volgende kunnen we nog een hoop leuke dingen doen. We houden U op de hoogte!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia