Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 20

Terug van twee keer weggeweest…..

Omdat er maar zo weinig tijd tussen zat hebben we de nieuwsbrief van één rit naar Polen overgeslagen. Trouwens ook omdat het nogal een hectische tijd is geweest o.a. door onze auto die in Polen wordt gerepareerd en de aankoop van een andere, precies dezelfde maar dan een diesel.

In het weekeinde van 15/16/17 mei jl. is Dick met zo’n 120 dozen kleding (Geraldine, Bertus en Tineke, Corrie, Marc en Beata, Nel, “De Paddestoel”, fam. Arnout, Jeanne, John, Nathalie, Fronny, fam. v.d. Pol, Paul, Willie, fam. Berkens, Odile, fam. v. Bussel, fam. Swemmers, Chantal, Jacqueline, Wilma, Moni), speelgoed, beddengoed, shampoo etc. in de richting Kielce gereden na eerst een gezin te hebben bezocht in Przytkowice. Door de drukte op de wegen was de aankomst daar pas om plm. 20.00 uur. Toch nog gezellig gekletst met handen en voeten, woordenboeken en schoolschriften. Leuk gezinnetje, aardige mensen, geen cent te makken… Een uiterst laag inkomen en…vrijwel alles in Polen is net zo duur als hier. In het gezin is weer een dochtertje op komst en dat maakt de problemen alleen maar groter. We gaan ze helpen om die een klein beetje op te lossen. De op één na jongste dochter krijgt alvast een mooie radio-cd speler (Wilma).

We hebben nog diverse spulletjes in huis die ze maar al te graag willen hebben en we gaan nog op zoek naar wat andere goederen. Hoort U nog wel meer van!.

Via de internationale boekingscentrale die we altijd gebruiken had Lizet weer een hotelletje geboekt. Bij aankomst bleek dat echter gesloten. Horen ze nog wel meer van! De volgende ochtend naar een gezin in Nowa Deba en daarna naar Tarnobrzeg, Wilczyce, Loniow, Kielce, Staniowice en Kozlow.

’s Avonds alvast een stukje teruggereden en de volgende dag, zondag dus, weer thuis. Veel blije gezichten en dat is toch uiteindelijk de bedoeling.

Afgelopen weekeinde 22/23/24 mei nog maar een ritje die kant uit. Kleding en schoenen (Nel, “De Paddestoel”, Fam. Arnout, Jeanne, Willie, fam. Swemmers, Fronny, Kim, Moni, Magda, Jacqueline, Nathalie, fam.v.d.Pol, Odile, fam. Berkens, fam. Brugman, Jes, Corrie), beddengoed, speelgoed etc. voor 7 gezinnen. Het eerste adres is in Pustkow Wies. Deze mensen zijn niet thuis en Dick heeft de dozen en knuffels droog onder een afdak achtergelaten.

Dan een gezin in Gorlyczina en vier gezinnen in Grzeska. We hebben het al eens meer gezegd, de armoede is hier zo groot dat we het liefst met een gigantische vrachtwagen bij hen langs zouden gaan. Je zou zonder te kijken het hele huis kunnen leegscheppen en leuke (weliswaar gebruikte) spulletjes neerzetten. Maar ja…er zijn grenzen aan onze mogelijkheden. Gelukkig zien we al een heleboel blije gezichten en hier en daar een traantje door de spulletjes die we wel voor ze hebben. De kinderen doen zich onmiddellijk te goed aan het snoep van Nel, één van de hele kleintjes neemt direkt de ezel op wielen in gebruik (sorry, we weten niet meer van wie dat af komt maar misschien herkent u het zelf) en een ander de vouwstep van Sjaan en Jeanne.

Dan ’s avonds nog even naar een gezin in Rzeszow. Niet zo geweldig. Het beddengoed dat we voor hen hadden meegenomen gaat mee terug. Hebben we volgende keer een betere bestemming voor! Ja, zo werkt dat bij ons! Op deze rit zeker twee gezinnen waar we absoluut nog een keer terug hopen te komen. Overnachten in een hotel en ’s ochtends om 8.00 uur richting huis. Files en nog eens files door ongelukken en kapotte voertuigen door de warmte in combinatie met de files. Om 01.00 uur ’s nachts is Dick pas weer thuis.

Even voor de geinteresseerden: Er zijn inmiddels een kleine 2000 dozen alleen met kleding naar Polen. En zo’n 4500 flesjes shampoo, douchegel, conditioner en bodymilk. En zo’n 70 grote dozen speelgoed. En ook nog beddengoed, dekens, knuffels etc. etc. En een flinke partij incontinentiemateriaal, twee televisies, twee magnetrons, vier driewielers, een gewone en een vouwstep. Veel nieuwe T-shirts, 50 paasstollen en 500 gevulde koeken en stroopwafels, taarten, muffins en cookies, een dikke duizend knuffels. Cosmetica en hebbedingetjes als balpennen, calculators, 60 nieuwe schooltassen, schrijfblocs, dassen, shawls en handschoenen voor de winter. Een complete kinderkamer met alles erop en eraan, voor zo’n honderd kinderen een persoonlijk kado en dan vergeten we nog wel het een en ander. Het was afgelopen weekeinde de 15e rit naar Polen. Sinds juli 2008 zijn we met in totaal 18 volle auto’s naar Polen gereden waarmee we in totaal zo’n 45.000 kilometer hebben afgelegd. ALLE kleding voor jongens van plm. 8-18 jaar, meiden van die leeftijd, de damesmaten S en M, oudere dameskleding en alle herenkleding, is inmiddels uitgedeeld aan onze gezinnen en tehuizen. En dan hebben we het alleen nog maar over Polen (over Gambia hebben we het binnenkort weer!). Alles mogelijk dankzij Uw medewerking !!

We hebben de afgelopen weken trouwens veel bedankjes gekregen zowel van gezinnen als van tehuizen in Polen. Misschien weet u dat we de foto’s die we maken ook nog altijd opsturen aan de adressen waar we geweest zijn.

Ook daarop komen vaak reacties. In de bedankjes wordt ons ook vaak verzocht om degenen die de goederen beschikbaar hebben gesteld te bedanken. Uiteraard geven we dit graag door. BIJ DEZE!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia