Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 21

Alwéér terug van twee keer weggeweest…
Dinsdagochtend 2 juni jl. reden we bijtijds weg om nog voor de avond in Swieradow-Zdroy te arriveren. Lekker geslapen en de volgende morgen bijtijds op pad. Omdat we in het afgelopen jaar al een tiental gezinnen in Swieradow-Zdroy hebben bezocht, waar we o.a. een kinder-kamer hebben ingericht voor Ola, Bartek en Sebastian (nieuwsbrief 12) leek het ons leuk om in dit 4500 inwoners tellende dorpje iets speciaals te doen. We gingen dan ook vroeg op pad naar de dorpsschool waar Ola (eigenlijk Alexandra) en haar broer Sebastian op school zitten. We hadden 117 tasjes met snoep, een tandenborstel, een knuffel, een speeltje voor de meiden en een pet met een calculator voor de jongens. Verder voor allemaal een schrijfset (3 verschilende balpennen en een potlood) en een notitieblokje. En nog een stevige sleutelhanger. Dit alles in een leuke linnen tas.

Een belevenis want er werd even een klein feestje georganiseerd. Er werd gezongen en er werd een volksdansje voor ons gebracht. Gelukkig allemaal informeel en Lizet heeft alle tasjes persoonlijk kunnen overhandigen. Erg leuk en gezellig. We hebben weer een plan met dit schooltje….maar misschien kunnen we dit plan nog verder uitwerken dus hierover later meer.

Na het schooltje hebben we een gezinnetje bezocht en een bed (fam. van Dortmont) en een kast (fam.den Boer) gebracht. Het bed hebben we direkt in elkaar gezet maar voor de kast moest eerst ruimte worden gemaakt en zoveel opgeruimd worden dat ze die later zelf in elkaar zouden zetten. Zoveel tijd hebben we nu ook weer niet.

Hierna naar Lubomierz. Zijn we al eens eerder geweest. Hadden we nogal wat beloofd en… belofte maakt schuld. Helaas waren ze niet thuis in het begin van de middag maar na enig speurwerk vonden we toch een mogelijkheid om binnen te komen en hebben we alle spullen achter de deur gezet. Een fraaie televisie (Jeanne en Sjaan), veel keukenspullen, nog wat speeltjes en schoenen voor de kinderen, een broodrooster, een frituurpan, bestek, servies enz. enz.

Inmiddels was opa gearriveerd, hij had ons niet eens gehoord en wij hem ook niet. We hebben trouwens ook geen idee waar hij in het huis verblijft maar…dank , dank en nog eens dank. Inmiddels hebben we een telefoontje van dit gezin gehad en er komt nog een brief. Ze waren in ieder geval erg blij met de spullen.

Tot slot van de dag een verrassingsbezoekje aan de zusters in Swiebodzice. Zijn we al twee keer eerder geweest. We hadden een grote hoeveelheid incontinentiemateriaal (Jeanne en Sjaan).

En uiteraard hebben we een vers boeketje anjers in de kapel geplaatst. We moesten de groeten doen aan Gert en Nel die hier ook eerder zijn geweest. BIJ DEZE! We hebben lekker koffie gedronken en gezellig gekletst met de zusters en mogelijk gaan we voor deze 60 meervoudig gehandicapte jongens iets méér doen. Zullen we U ook zeker laten weten.

Aan het eind van de dag naar een hotelletje richting Zagan want de volgende ochtend vroeg gaan we in Ilowa onze gerepareerde Hyundai Trajet ophalen. We rijden met twee vrijwel dezelfde auto’s naar huis en zijn op donderdag 4 juni jl. vroeg in de avond weer thuis.

At The Beach Animation

Woensdag 10 juni jl. is Dick nog een keer alleen richting Mogilno (even voorbij Poznan) . Weer zo’n 120 dozen kleding en schoenen (Jes, Ralph, Fronny, Jeanne, Chantal, Anouk, Geraldine, Manuela, Miriam, Fam. Arnout, Nel, “De Paddestoel”, Marijke, Fam. Brugman, Marc en Beata, Fam. Swemmers, Jacqueline), speelgoed, beddengoed etc. voor 8 gezinnen in Badkowo, Mogilno en Wiktoryn.

Donderdag 11 juni (sacramentsdag) de gezinnen bezocht, terecht gekomen in een processie en aan het eind van de middag alvast een stuk richting huis gereden. Het was eigenlijk de bedoeling om in één keer naar huis te rijden maar het slechte weer belette dat, dus heeft Lizet maar weer een leuk hotelletje van internet geplukt. De volgende morgen vroeg weer op en om plm. 14.00 uur weer thuis.

OP ONZE LAATSTE OPROEP VOOR JONGENS- EN MEISJESKLEDING HEBBEN WIJ ONTZETTEND VEEL REAKTIES GEHAD. ZOVEEL DAT WIJ MOMENTEEL WEER PROPPIEVOL ZITTEN. WE HEBBEN BIJNA ALLES AFGEHAALD (OP TWEE ADRESSEN NA DIE WE NA VOLGENDE WEEK DOEN) EN EEN FLINK DEEL IS AL MEE NAAR POLEN GEGAAN. MAAR ONDANKS DAT ZITTEN WE ECHT WEER EVEN MUDJEVOL….OFTEWEL,WE KUNNEN ECHT EVEN NIETS BERGEN!! UITGEZONDERD UITERAARD DE REEDS GEMAAKTE AFSPRAKEN!! WE GEVEN WEL WEER EEN SEINTJE ALS WE WEER RUIMTE HEBBEN.

We gaan even een weekje uitbuiken, niksnutten, tuttemerullen, lekker eten, drinken en zwemmen in Spanje. Direkt daarna staan er alweer flink wat plannen op stapel. We gaan iets doen met sportkleding in Gambia, we gaan proberen een schoolboekje voor de allerjongsten te maken dat zowel in Polen als in Gambia kan worden gebruikt Voor de Poolse kindertjes om Duits en Engels te leren, voor de Gambiaanse kindertjes Engels. Zou leuk zijn als we dat zouden kunmnen realiseren. Zowel de school in Swieradow-Zdroy als de Zusters in Swiebodcize willen graag iets doen op uitwisselingsbasis en ook daar gaan we over brainstormen en aan werken.

WE GAAN EERST EVEN EEN WEEKJE NIKSDOEN samen MET JEANNE EN SJAAN IN SPANJE. TOT OVER EEN DAG OF VEERTIEN!

BEDANKT VOOR AL UW REACTIES EN AL UW BIJDRAGEN AAN KLEDING, SPEELGOED, KEUKENSPULLEN, ETC.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia