Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 22

HET ZIJN WEL DRUKKE WEKEN…..
We zijn alweer aan rit 18 (10 tm 13 juni 2009). Even snel naar de omgeving van Mogilno (noord-west Polen) voor een bezoekje aan 8 gezinnen. Deze 8 gezinnen hebben in totaal 41 kinderen terwijl het gemiddelde kindertal per gezin 0,8 in Polen is.


Eigenlijk hebben ze dus BIJ DEZE GEZINNEN 34 kinderen teveel…

Deze reis heeft Dick alleen gemaakt en omdat er geen echt bijzonderegebeurtenissen waren even in ’t kort: eerst naar Waganiec, een gezin met 10 kinderen. Dan naar Badkowo, een gezin met 11 kinderen. Véél kleding dankzij onze oproep van 28 mei jl. (Fronny, Jeanne, Geraldine, Chantal, Ralph en Tamara, Anouk, fam.Arnout, Nel, “De Paddestoel”, fam. Brugman, Miriam, Jacqueline, fam. Swemmers, Inkie, Marc en Beata, Eveline) Dan 6 adressen in Mogilno (spaart tenminste een paar kilometers). OP DE FOTOPAGINA’S FOTO’S VAN DEZE TRIP

EN DAN ALWEER NAAR RIT 19 EN 20
3 Weken geleden ( van 28 tm 30 juni) heeft Dick wéér een rit gemaakt naar de omgeving van Mogilno (het noordwestelijke deel van Polen). We hadden weer veel ingeladen voor 9 gezinnen m.n. weer veel kleding en veel handdoeken en beddengoed (Fam. Arnout, fam. Swemmers, Ralph en Tamara, Rebecca, Louise, Jeanne, Nel, “De Paddestoel”, Miriam, Margriet, Inkie, Marijke, Eveline, Anouk, Fronny, Moni). Ook de bijrijdersplaats wordt, als Lizet niet meegaat, gebruikt voor dozen, de bak van een kinderwagen en grote knuffelberen! Hebben we in de afgelopen maanden al heel wat gezien, het kan toch nog steeds minder. Een gezinnetje met 12 kinderen in een huis dat ik eerst niet eens als zodanig herkende. Het was goed dat één van de kinderen naar buiten kwam en mij wees in welke bouwval het gezin woonde…..

Dick bezocht gezinnen in Mogilno, Dabrowa, Badkowo, Waganiec, Bobrowniki, Rachcin, Rachcinek en Chelmza. Voor één van de gezinnen hadden we een kinder(wandel)wagen (John) meegenomen, voor de andere gezinnen de gebruikelijke goederen als kleding, speelgoed, shampoo etc. In drie dagen heen en weer, gelukkig weinig file’s. Afgelopen maandag (13 tm 16 juli) is Dick wederom vertrokken voor een wat langere trip naar het Zuid-Oosten van Polen. Een werkelijk schitterend gebied en zeker in deze tijd van het jaar. De route, voor diegenen die dat interessant vinden, is te bekijken door op onderstaande link te klikken:
LINK

Prachtige wouden en veel bergen, erg veel groen, schitterende meren…..als U nog eens een vakantiebestemming zoekt denk dan eens aan Polen. Zo ver van huis is het niet, de grenzen zijn open dus geen trammelant meer in Oost Duitsland. Nee, overal zo doorrijden. De wegen worden steeds beter (al wordt er wel veel aan de weg gewerkt waardoor nogal eens een opstopping voorkomt) en er zijn een aantal zeer fraaie tolwegen.

Maar terug naar deze laatste rit. We hadden een aantal speciale doelen: ten eerste hadden we voor een gezinnetje in Lubomierz een mooi computersysteem, geschonken door Frank van Wijk van FWAutomatisering. Frank zorgt er al jaren voor dat onze computerproblemen worden opgelost en dat we wat dat betreft een beetje bij-de-tijd blijven. Overigens hebben we twee systemen van hem gekregen, het tweede krijgt binnenkort een bestemming. Het gezin in Lubomierz hebben we al twee keer eerder bezocht en dat is één van die gezinnen die wat extra aandacht van ons krijgen. Omdat het aardige mensen zijn, omdat ze leuke kinderen hebben, omdat ze buiten hun schuld in grote problemen zitten. Alleen de overgrootvader van 93 was thuis maar ik heb het systeem aangesloten en inmiddels was moeder met de twee kleinste jongens gearriveerd. De kleinste gaf me een hand en vroeg onmiddellijk: ZABAWKI ? (speelgoed). Uiteraard had Lizet wat voor ze uitgezocht en voor ik het wist zat ik op de grond een treinbaan in elkaar te zetten. Voor de wat grotere zoon een disco-auto met muziek en verlichting. Koffie gedronken, wat gepraat met moeder (vader ligt weer in het ziekenhuis) en we hebben afgesproken binnen afzienbare tijd nog eens langs te komen. Leuk hotelletje, lekker geslapen aan de overkant van het tehuis waar ik de volgende ochtend naar toe moest. Een bezoek aan het kindertehuis in Skarkla Poreba waar we al eens eerder waren. Er was speciaal gevraagd om sportkleding (o.a. SV Valkenswaard) en speelgoed voor de kleinste kinderen. Dat hebben ze dus gekregen. een lekkere kop koffie, een gesprekje en door naar het volgende adres: een gezin in Dzierdoniow. Alleen een dochter thuis maar die trommelde een Duits vriendinnetje op en zo konden we elkaar goed begrijpen want ze had in eerste instantie geen idee wat er allemaal gebeurde. Alweer koffie en de spulletjes binnen gezet. Dochter was maar wat blij met de knuffels die ze uit de wagen mocht uitzoeken. Volgende adres: Kindertehuis Jawor. Zijn we al twee keer eerder geweest maar we hadden aan onze kontaktpersoon Ewa gevraagd of ze melk kon gebruiken voor kinderen met een koemelkallergie. We hadden deze gekregen van Chantal uit den Bosch. Ze waren er maar wat blij mee. We hadden ook nog twee andere pakken speciale kindervoeding. Vorige keer sliepen alle dertig kinderen maar nu kwam ik op een beter moment. Na een interessant gesprek met Ewa en de direktrice van het tehuis heb ik een rondleiding door het huis gekregen. Leuk hoor! Er zit een klein manneke (momenteel in het ziekenhuis) dat een nierprobleem heeft. Moeder van ongeveer dertig jaar heeft al een gezond kind en deze mag het kinderhuis hebben. Hoeft ze niet meer vanwege die nieren. Al officieel afstand gedaan….. Zowel de direktrice als Ewa hebben mij gevraagd maar zo vaak mogelijk terug te komen!

En dan naar…. Przytkowice. Een gezin waar Dick al eerder is geweest en dat ook weer zo’n beetje extra verdient. Vraag niet hoe het allemaal kan , maar 7 kinderen waarvan de dochter van 17 pas voor een kleinkind heeft gezorgd (5 maanden). Moeder is afgelopen week bevallen van dochter Anja, een wolk van een baby.

Ik had voor ze meegebracht: een mooi ledikantje (Janine) met alles erop en eraan, aankleedkussen, kleertjes, speeltjes, badje, luiers, kinderstoel enz. enz. Hartstikke blij mee. Van moeder krijg ik altijd een dikke zoen maar dan wordt ik ook bijna verpletterd. Maar goed bedoeld. Met de jongste zoon David die een beetje engels probeert te spreken ga ik wat mailen en hem een klein beetje beter engels bij proberen te brengen. De eerste mail is al verzonden. Hierna slapen in Tarnow en de volgende morgen bijtijds naar Kolaczyce. Kleding ( fam. Swemmers, Linda, Jerome, Anouk, Ine, SV Valkenswaard, Jeanne, Annemarie, Jes, Nathalie, Fronny, Nel, “De Paddestoel, Corrie), speelgoed, shampoo etc. en daarna naar Bierowka met ongeveer dezelfde goederen. Deze beide adressen lagen leuk hoog in de bergen. Eén zelfs zo hoog dat ik er met de auto niet kon komen en de laatste honderd meter heb moeten klimmen. Het was 30 graden en met mijn conditie is dat een héle opgave! Ik heb de goederen beneden aan de berg gezet, kinderen genoeg om ze naar boven te sjouwen.

Dan naar Krosno. Een heel aardig gezin, proberen er het beste van te maken. Moeder met 7 kinderen op een klein flatje. De gebruikelijke goederen en een extra knuffel voor de aanwezige kleinzoon. Gezellig gekletst doordat een dochter erg haar best deed om alles van het Pools naar het Engels te vertalen. Moeder wilde zoveel weten dat het kind bijna een spraakgebrek kreeg. Lekkere koffie, een pools broodje en heerlijke kersencompote, een soort warme vruchtendrank en erg lekker.Ik moest beloven dat wanneer we weer in de buurt zijn tevoren te mailen en dan moeten we blijven eten! Een hernieuwde kennismaking. Ik rijd naar Rymanow voor een bezoekje aan Anna Majer, één van de allereerste gezinnen die we een jaar gelezen hebben bezocht. Vader (twee hartoperaties), moeder, grootmoeder en een zoon en dochter in een klein oud huisje maar…vader en zoon plegen nieuwbouw. Ze doen alles zelf dus het zal nog wel even duren voor het huis klaar is maar dan hebben ze ook eindelijk een badkamer én allemaal een eigen kamer. Misschien kunnen we t.z.t. nog iets voor hen doen maar voorlopig hadden we wat kleding, shampoo en een nieuwe pannenset ( fam. Swemmers) meegebracht.

de foto van vorig jaar:

Blijkbaar heeft Anna iets minder zorgen dan vorig jaar gezien haar uiterlijke verzorging en uitstraling. Gezellig koffie gedronken en gepraat met de zoon die goed engels sprak. Weer een paar poolse woorden bijgeleerd én weer wat geleerd over Polen en z’n bewoners. Het laatste adres is in Nozdrzec, hoog in de bergen. Voortaan maar een lijfwacht meenemen want een horde kinderen bestormde zowat de auto. Speelgoed en knuffels werden niet zachtzinnig verdeeld en de dozen met kleding etc. werden onmiddellijk geïnspecteerd.

Hoeft geen betoog dat ze er blij mee waren. De auto was schoon leeg en alvast een eind teruggereden richting huis.

Slapen en ontbijten in Hotel Wodnik (nooit meer!) en de hele donderdag gedaan over de dikke duizend kilometer naar huis. Twee ritten waar ik een erg goed gevoel bij heb!!

WEDEROM DANK AAN ALLEN DIE OP EEN OF ANDERE MANIER HEBBEN BIJGEDRAGEN MET GOEDEREN, GELD OF ANDERSZINS

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia