Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 24

De 21e rit is vlotjes verlopen. Dick vertrok zondagnacht om een uur of vier (3 augustus 2009) richting Poznan waar hij aan het eind van de middag twee gezinnen bezocht. Het eerste gezin bestond uit tien personen, drie jongens en drie meisjes en vier volwassenen. Allemaal woonachtig op een zolderverdieping. Er was volop kleding (Marc en Beata, Len, Jeanne, fam Swemmers, Willie, Jacqueline, fam. Arnout, Nel, “De Paddestoel”, Linda, Jerome, Anouk, Corrie), snoep, schoenen, shampoo én een fraaie kinderwagen voor de allerkleinste. Ook een leuke poppenwandelwagen die niet meer werd losgelaten!

Hierna een bezoekje aan een bekende. U kent hem nog wel van één van de eerdere foto’s met de grote PANDA. Ik weet dat hij gek is op legerattributen ( en schietspelletjes op de computer) dus ik had voor hem een grote terreinwagen met een action-man (Anita), Deze jongen van veertien komt zelden of nooit buiten ( een keer of drie,vier per jaar) maar begint deze maand wel aan z’n tweede klas gymnasium. Acht leraren komen regelmatig aan huis. Hij spreekt een leuk woordje Engels en we hebben even bijgekletst. Shampoo etc. voor moeder en oma én even de gordijnen opgemeten want die krijgen ze binnenkort van ons.

Lizet had een prima hotelletje geregeld en als die lieve Labrador(?) uit het huis van de buren – recht onder mijn raam- z’n waffel had gehouden had ik ook rustig kunnen slapen. Maar je kunt niet alles hebben…..

Dinsdagochtend vroeg op naar Mogilno. Een klein gezin- vader, moeder, dochter- én niet thuis. Wél een logé die ik wakker heb gebeld en hij heeft de dozen aangepakt (Willie, fam. Swemmers, Linda, Jerome, Anouk, Nel, “De Paddestoel”, Corrie, Anita). Nogmaals, de mensen weten dát we komen maar nooit wanneer. Dat risico nemen we op de koop toe.

Dan naar een leuk gezinnetje, 6 kinderen/4 volwassenen in Lochocin. Zie de foto, je zult er met z’n tienen moeten wonen. Blij met alle spullen (Jacqueline, fam. Arnout, Jeanne, Jes, Nel, “De Paddestoel”, Corrie) die ze kregen!

Bij het volgende adres in Rochcin is alleen de zoon thuis. Hij had speciaal om een voetbal (SV Valkenswaard) gevraagd en die hadden we voor hem. Voor hem als oudste zoon hadden we ook nog een mooie schrijfmap ingepakt. En natuurlijk de gebruikelijke kleding (Odile, “De Paddestoel”, fam. Swemmers, Linda, Jerome, Anouk, Nel, Corrie), shampoo, speelgoed enz.

Leuk voorval, ik kon het vorige adres niet vinden en gevraagd aan een aardige mevrouw die met drie kleine kinderen liep te wandelen. Zij wees mij de weg, beter gezegd: zij wees mij de zandpaden. Ik de drie kinders een knuffelbeer gegeven maar nog het huis niet kunnen vinden. Terug naar haar en zij het nogmaals uitgelegd. Uiteindelijk gevonden maar….nu het volgende adres. Wéér aan die mevrouw gevraagd en dat bleek zij zelf te zijn. En ze was behoorlijk ver van huis. Snel teruggewandeld met die ukkies en thuis alle dozen (Moni, Jacqueline, Jeanne, Chantal, Nel, “De Paddestoel”, Corrie) aan- en gedeeltelijk uitgepakt. Speelgoed gedemonstreerd en lekker koffie gedronken.

Volgende adres: Stary Witoszyn, weer zo’n bouwval. Vier personen van 20-54 jaar. Kleding (Moni, Jeanne, Ferry, Nel, “De Paddestoel”, Corrie) beddengoed, shampoo en schoenen.

Dan de volgende twee adressen blijken zussen te zijn. De navigatie bracht me bij het tweede adres, dwars door de bossen. Onvoorstelbaar maar waar, de Garmin vindt vrijwel alle, ook de meest afgelegen adressen feillloos. Maar dit waren toch wel twee problematische gevallen. Dit tweede adres kreeg kleding (Jacqueline, Ralph en Tamara, Nel, Wies, fam. Arnout, Chantal, fam. Swemmers, Linda, Jerome, Anouk, “De Paddestoel”, Corrie) (babytje van 6 maanden), schoenen, (baby)beddengoed, speelgoed en shampoo. De aanwezige oom bracht me naar het eerste adres, ik geloof echt dat we beter een landrover kunnen aanschaffen. Dwars door de bossen, zandpaden, blubberpoelen, echt niet te geloven. Maar toch weer gevonden. Ook voor dit gezin kleding (Moni, fam. Swemmers, Linda, Jerome, Anouk, Ine, Nel, “De Paddestoel”, Corrie), speelgoed, shampoo en een fraaie buggy (Nel) waarom ze hadden gevraagd.

Deze twee zussen blijken zelf in de omgeving nog arme gezinnen te helpen en we gaan het daar nog met ze over hebben. Deze gezinnen wonen beiden in Wilczeniec.

Adres nummer 10 (Swiete) is een moeder met vier leuke kinderen waarvan er één in een rolstoel zit. Wonen in een verschrikkelijke puinhoop maar lachen allemaal. Veel spulletjes (Moni, fam. Swemmers, Jeanne, Linda, Anouk, fam. van Lieshout, Nel, “De Paddestoel”, Corrie) en een doos snoep. Ik hoop hier nog eens terug te komen en misschien nog eens iets zinvols te kunnen doen.

Snel naar het laatste adres in Zieleniec, alleen moeder thuis, spullen voor twee kinderen en twee volwassenen (Jeanne, fam. Swemmers, Linda, Anouk, Anita).

Het laatste adres van de dag, alweer een heel stuk richting huis, een fijn hotel in Poznan. Woensdagochtend vroeg op een ’s middags om 17.00 uur alweer thuis. Geen centimeter file. Wel heb ik eens een keer geturfd op hoeveel plaatsen men aan de weg bezig is. Op 22 plaatsen en dat varieert van stukken van pakweg 500 meter tot bouwputten van 15 km. toe. En dat rijdt je wel op de autobaan maar wel 80,60 of zelfs maximaal 40 kilometer per uur.

edereen weer kei-bedankt voor de medewerking. We hadden weer een prima sortering o.a. door de grote partij jongenskleding van Nel (De Paddestoel)

en het mooie jongens-speelgoed (Anita) dat op het laatste moment perfekt van pas kwam.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia