Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 25

Vrijdagnacht 5 september j.l. om 4 uur ’s nachts vertrokken voor de 22e rit naar Polen. Zoals gebruikelijk een goed gevulde auto met van alles en nog wat voor 6 gezinnen en een verzorgingstehuis voor bejaarde dames in Kutno. Alle te bezoeken adressen liggen in het noordoosten van Polen. de route kunt u bekijken door op onderstaande link te klikken:
LINK
Een vlotte heenrit ( drie fikse ongevallen waar ik gelukkig om heen kon ) en om een uur of zeven ’s avonds in het hotel in Elblag. De zondagochtend bijtijds op pad om na een klein uurtje rijden aan te komen bij het eerste gezin in Gory. Zoals gebruikelijk kleding (Jacqueline, Jeanne, fam. Swemmers, Linda, Jerome, Anouk, Nel, “De Paddestoel”, Corrie, Anneke), shampoo, beddengoed (Anneke, Nel, Helga, Luc en Susan, fam. v. Haastrecht, fam. Verbakel, Paulien) en speelgoed. Voor de jongste een gigantische knuffel. Van Jacqueline hebben we 100 mooie tassen gekregen die we goed kunnen gebruiken om de grotere jassen, dikke jacks en beddengoed in mee te nemen.

Het tweede gezin ( ook in Gory ) had o.a. speciaal om handdoeken (Nel, Linda v. Ham) gevraagd en die hebben ze ook gekregen. Moeder was met de kids naar de sklep (winkel), maar oma was wel thuis. Geen tijd om te wachten dus oma aan ’t sjouwen gezet.

Dan naar Gladysze, een gezin met 16 kinderen en pa en ma. Ze wonen op een klein deel van een gigantisch boerenbedrijf. Het hele gezin beschikt slechts over 48 m2…. Aardige mensen, leuke kinderen, we hebben ze verwend met een kinderfiets een driewieler, een poppen- wandelwagen én de speciaal gevraagde echte kinderwandelwagen. Veel knuffels en alles werd direct in gebruik genomen (Kim, Marc, Jeanne, Nel, “De Paddestoel”, Corrie, Anneke, Sigrid) .

    

Dan nog een tweede adres in Gladysze. Vier meiden van 2-5-9- en 11 jaar verwend met speelgoed en mooie poppen en alle gebruikelijke goederen (fam. Arnout, Nel, “De Paddestoel, Wies, Jeanne, fam. Swemmers, Jerome, Corrie, Anneke).

De volgende “wereldstad” is Spedy. Pa en ma, vier dochters en een zoon. En een kleinkind op komst. Ook voor die nieuweling hadden we speelgoed meegenomen (Anita, Jeanne, Anneke). Kleding voor die kleine krijgen ze volgende keer en we proberen weer een kinderwagen te regelen. Voor de schoolgaande kinderen diverse schoolspulletjes.

Het laatse gezin woont in Slobity. Ook daar weer een speciale wens: jassen! Ook die hebben ze gekregen (fam. Swemmers, Linda, Jerome, Anouk, Nel, Jeanne, “De Paddestoel”, Anneke, fam.v.Haastrecht, fam. Verbakel, Luc en Susan, Paulien). Een moedertje van 22 met een tweeling van 2 en een jochie van 3. Even uitgelegd hoe het speelgoed werkt en een paar fotootjes en dan op weg naar het hotel voor die avond in Kutno.

Vijf minuten vanaf het verzorgingstehuis waar ik maandagochtend naar toe ga. We zijn daar al eerder geweest en toen heeft een hoogbejaarde maar heel slimme dame voor ons getolkt. Helaas is deze mevrouw ernstig ziek en verblijft in een hospitaal. De zusters in het huis spreken alleen Pools en er was helaas helemaal niemand te vinden die een woordje Engels sprak. De koffie smaakte er niet minder om. We hadden veel spullen waar we van tevoren over gemaild hadden welke ze graag wilden hebben. Een vrijwel nieuwe po-stoel, een looprek, een rollator (allemaal van Louise). Veel medische goederen (Jeanne en Sjaan) voor o.a. stoma-gebruikers en een hoeveelheid Nutricia-artikelen voor ouderen die niet meer normaal kunnen eten. De goederen werden door de beide zusters dankbaar aanvaard. We zullen daar zeker nog eens terug komen.

De navigatie in de auto ingetoetst op “NAAR HUIS” en 12 uur later stond ik weer in Helmond. Geslaagde, probleemloze trip en weer veel kinderen en volwassenen blij gemaakt. UITERAARD WEER MEDE DANKZIJ DE MEDEWERKING VAN VELEN!!!

Momenteel zijn wij hard bezig een KERSTAKTIE op poten te zetten. Wij hebben het plan in december twee ritten te maken en dan 30 van de slechtste gevallen die we in het afgelopen jaar hebben gezien te bezoeken. Deze gezinnen krijgen dan een kerstpakket met de basis-levensbehoeften. Geen luxe hebbedingetjes maar letterlijk: voedsel. Via een speciale aktie vragen wij hiervoor aan enkele honderden gezinnen om iets aan te leveren voor deze pakketten. Een blik soep, macaroni, pindakaas enz. Misschien heeft U ook nog een goed idee, laat het ons alstublieft weten.

Volgende week rijden we weer, we houden U op de hoogte!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia