Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 26

En weer een ritje naar Polen, nummer 23 alweer. En toch weer een beetje anders…

Afgelopen maandagmiddag 14 september jl. om een uur of drie vertrokken, maandagavond overnacht in Frankfurt an der Oder en dinsdagmiddag om een uur of één op m’n eerste adres. Rachinek. Een familie waar we al eens eerder zijn geweest maar omdat ze toch op de route wonen heb ik daar de gevraagde twee matrassen (Wilma), wat keukenspulletjes en servies gebracht. Uiteraard ook voor de kinderen een speeltje meegenomen. Een leuke speelmat met veel geluiden. Werd direkt in gebruik genomen. Hadden we een paar dagen tevoren gekregen van Beata.

Meteen maar even een paar huizen verder, waar we ook al eerder zijn geweest, een kanjer van een teddybeer gebracht. Was speciaal om gevraagd voor de dochter van negen. Bij deze familie én bij de buurvrouw komen we binnenkort terug.

Dan naar ons volgende adres in Paslek, Moeder is niet thuis, vader wel. Deze snapt er niets van maar nadat hij een Duits-sprekende kennis heeft gebeld kan ik hem alles duidelijk maken. Moeder heeft waarschijnlijk de brief geschreven zonder medeweten van pa. Geen punt, ik laat de spulletjes achter (Nel, “De Paddestoel”, fam. Swemmers, Jeanne, Linda, Jerome, Anouk) en inmiddels hebben we al een leuke bedankkaart van ma gehad.

Lekker slapen in een heel leuk hotelletje aan de Oostzee, perfect ontbijtje en bijtijds op pad. Op deze woensdag wil ik eigenlijk 7 gezinnen bezoeken en ’s avonds alweer een stukje terugrijden. Maar al naar het eerste adres zoek ik me een ongeluk. Kost me haast een uur voordat ik de vervallen boerderij vind ergens tussen de korenvelden. Een dochter in verwachting en speciaal daarvoor hebben we een mooie kinderwagen en een heleboel spulletjes ( Chantal, Marc en Beate, Odile, Nel, “De Paddestoel”, Wies, fam. Arnout, Jeanne, Amber, Jenny, Jacqueline) voor de eerste maanden waaronder het eerste pak luiers.


Dit gezinnetje woont in Pierlawki.

Het tweede gezin is ook al een zoektocht maar toch weer gevonden. De wereldstad Pielgrzymowo. Leuk gezinnetje, armoedig huis. Koffie gedronken, gezellig gekletst en blij, blij, blij met de spullen (Jeanne, Ralph en Tamara, Chantal, fam. Swemmers, Jerome, Anouk, Anita, Anneke. Jenny, Jacqueline). Als de auto opengaat weet moeder niet meer wat ze moet zeggen en de traantjes komen snel.

Dochter van 20 blij met een lipstick en een poederdoos. Moeder blij met een parfumsetje. Inmiddels hebben de kinderen het speelgoed ingepikt. Leuk gezin om nog eens terug te komen. De dochter brengt mij naar m’n volgende adres want die blijken elkaar te kennen.

Over armoede gesproken, u moet maar eens mee gaan kijken. Dit gezinnetje in Strubno kan wel wat hulp gebruiken. Ik mocht het hele huis zien….4 kinderen van 12, 11, 9 en 7 jaar ( 2 jongens en twee meiden) slapen in een piepklein kamertje met drie bedden. Pa en ma in een ander minimaal kamertje. Geen woonkamer, wel een “badkamer”, althans een hokje met een klein bad (nooit zo’n minibad gezien) en een toiletpot. Een rijtje of zes tegeltjes op de muur en toen was het geld op. En dat is nog steeds op. Er staat wel een koelkast in de keuken en ik vraag of ik daar in mag kijken. Ik vind dat zelf altijd een goede graadmeter. Geen probleem, dat mag maar bij moeder lopen gelijk de tranen over de wangen. In de koelkast een klein aangebroken pakje ik geloof boter en een stronk groente. En een heleboel niets.

We gaan dit gezinnetje helpen aan o.a. pannen en een kinderfiets. Daar vragen ze speciaal om. Ook een gordijn voor het keukenraam zou zeer welkom zijn en ook dat krijgen ze binnenkort. Nu heb ik ze voorzien van beddengoed, speelgoed, handdoeken, kleding, schoenen etc. (Nel, “De Paddestoel”, Anita, Jeanne, Jenny, Jacqueline)

Het volgende gezin woont in Wojnity. 12 kinderen ( 10 meiden en 2 jongens) en pa en ma. Ook weer een boerderij lang geleden gebouwd waar je je een ongeluk naar zoekt. Maar toch weer gevonden. Eerst een glaasje eigengemaakte vruchtenlimonade. Gezellig gekletst en veel foto’s gemaakt. Ze hebben een hokje aangebouwd en vol trots moest dit ook op de foto.

Ook weer een adres gekregen van een minderbedeeld familielid. Na enige tijd komen de kinders uit school. Een heel rijtje vrolijke meiden die allemaal een handje komen geven. De hond loopt er achteraan en die dus ook maar een handje. Dit beest verstaat trouwens goed Nederlands. Nadat alle spullen zijn uitgeladen (Nel, “De Paddestoel”, Jeanne, Anneke, Jenny) willen alle dochters en moeder nog eens op de foto. Als ik vertrek komt Oma met zo’n fles eigegemaakt vruchtensap die ik moet meenemen naar huis. Er is geen praten tegen dus ik aanvaard de fles in dank.

Voor de volgende familie kunnen we aan een speciale wens voldoen. Een naaimachine (Anneke)! En komen jullie die speciaal aan mij helemaal uit Holland brengen?? Ja, en nog veel andere spullen (Nel, “De Paddestoel”, Jeanne, Anneke, fam. Swemmers). Blij, blij, blij!! Zeker ook met de doos met lappen stof zodat de naaimachine gelijk gebruikt kan worden. Blije gezichten in Lisiak.

Op het volgende adres is moeder niet thuis en ik laat de spullen achter bij de kinderen (Kaminsk) (Nel, “De Paddestoel”, Corrie, Anita, Anneke).

Het laatste adres is Galiny. Een supersmalle landweg waar werkelijk geen mens te zien is brengt mij naar deze uithoek vlak aan de Russische grens. De grenspolitie heeft mij opgemerkt want ik ben nog niet goed en wel bij de laatste familie waar ik de spullen heb uitgeladen ( Nel, “De Paddestoel”, Jeanne) en er stopt een Jeep met grenspolitie bij m’n auto ENDAFINIKNIELEUK. Want als ik ergens een hekel aan heb is het met gezeur bij de douane etc. Maar het blijkt een doodgewone routinecontrole.

De politieman en vrouw proberen met een walkie-talkie en twee telefoons contact te krijgen met hun centrale maar die apparaten werken net zo goed als het Nederlandse C-2000 systeem dat gebruikt wordt bij calamiteiten. Het werkt dus niet. Een wel erg behulpzame buurman helpt ze aan een telefoon en zijn daarmee gelijk goed op de hoogte van wat er bij de buren aan de hand is. Niets dus, alle papieren zijn in orde en we maken nog een gezellig babbeltje. De agent vraagt of, als hij nog eens tot de bedelstaf mocht vervallen, hij ons dan ook mag bellen. Misschien weer met de telefoon van de buren.

Een paar uur terugrijden, lekker slapen en de volgende dag de laatste 1000 kilometer naar Helmond. Om een uur of tien ’s avonds weer thuis. Al met al een enerverende, geslaagde trip. En weer een hoop woorden bijgeleerd!

ZOALS ALTIJD: HEEL VEEL DANK AAN IEDEREEN DIE GOEDEREN VOOR DEZE REIS HEEFT AANGELEVERD!!

En verder: IN ONZE VORIGE NIEUWSBRIEF HEBEN WE ONZE KERSTAKTIE AL AANGEKONDIGD:

IN DECEMBER GAAN WE TERUG NAAR DE GEZINNEN DIE HET HET MOEILIJKST HEBBEN. IN PRINCIPE HEBBEN WE ER DERTIG UITGEZOCHT EN DIE KRIJGEN ALLEMAAL EEN KERSTPAKKET.

We gaan ze brengen in twee ritten half december (een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden) .In deze pakketten in principe geen hebbedingetjes maar gewoon eten. De eerste aanzet is er al want Martin en Ine hebben een bedrag beschikbaar gesteld voor ons werk in Polen en we hebben daarvan inmiddels 30 pakken rijst en 30 potten rode bietjes kunnen kopen. Wij gaan zelf zorgen voor waspoeder en shampoo. We gaan een aktie starten in de wijk Brandevoort waar we wonen en uiteraard zullen we een aantal regionale winkeliers vragen iets te doen. Wilt U ook iets in deze pakketten doen kijk dan even op onderstaand lijstje.

KIJK EENS IN UW KAST OF KOOP DEZE WEEK EEN BLIK SOEP EXTRA OF………..IN ONDERSTAANDE LIJST STAAT VAST WEL IETS DAT U AANSPREEKT.

GEMALEN KOFFIE, HOUDBARE KOFFIEMELK, SUIKER , THEE BLIK FRUIT, BLIK GROENTEN, BLIK SOEP AARDAPPELPUREE, MACARONI, SPAGHETTI PAKKEN LIMONADE, SINAASAPPELSAP, MULTIVITAMINE HOUDBARE DRINKYOGHURT RIJST, BOTER, HOUDBARE TOETJES BLIKJES VIS, VLEESWAREN, KNAKWORST PAKKEN KOEKJES, PRINCE FOURRE, BISKWIE CRACKERS, KNACKEBROD SHAMPOO, BODYWASH, TANDPASTA etc. etc.

U heeft de tijd tot 1 december dus u kunt op uw gemak opletten op bijv. aanbiedingen in winkels. Wilt u s.v.p. wel op de houdbaarheidsdatum letten! Deze zou zeker tot 1-2-2010 moeten zijn. De pakketten hoeven niet allemaal eender te zijn dus het maakt niet uit wat u beschikbaar stelt. KOM EVEN BIJ ONS LANGS OM HET AF TE GEVEN. Als U niet al te ver weg woont halen we de artikelen ook graag bij U op.

Uiteraard hopen we dat deze aktie, mede dankzij uw medewerking, een sukses wordt.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia