Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 27

Weer een ritje “Polen” met weer een speciaal tintje, want dit is de laatste keer naar Polen voordat onze kerstaktie officieel start op 24 oktober a.s. en………vóór die tijd gaan we eindelijk weer een keer naar Gambia!

Afgelopen dinsdag/woensdagnacht 30 september om 01.00 uur vertrokken voor de 24e rit naar Polen. Dit keer een kleine tweehonderd kilometer voorbij Poznan in het noorden van Polen.

Er waren wat speciale spullen in de auto geladen, namelijk een stapelbed (waarvoor in principe vier liefhebbers) en een complete set van een TV (Jeanne en Sjaan) met video en videobanden met kinderfilms (Antoinette) en een aantal films (Wilma) voor de ouders. En dan nog 33 goed gevulde tasjes voor een schooltje in Bobrowniki.

Met opzet ’s nachts vertrokken om de tijd zo goed mogelijk te kunnen besteden maar…..na 250 kilometer een ernstig ongeluk met meerdere vrachtwagens waardoor de autobaan A2 tot 06.00 uur ’s ochtends afgesloten zou zijn. Er was geen mogelijkheid om de autobaan nog te verlaten, dus deuren op slot, lichten uit en slapen. Wekker op 06.00 uur maar toen meldde de radio dat er nog een uurtje bij kwam en eindelijk, om 07.00 konden we stapvoets langs de rampplek waar het nog steeds een zooitje was.

Maar op weg dus naar het eerste adres in Koneck (Swiete). Ik ben daar in het begin van de zomer ook al eens geweest. Armoe troef. En een zwaar lichamelijk gehandicapte zoon. Wonen in een ruïne, je wilt het eigenlijk niet weten.

Maar het staat echt nog! Asia, de dochter van 15, deed haar uiterste best om in het Engels duidelijk te maken hoe de situatie was. Vader is landarbeider, het gezin huurt de woonruimte van de landeigenaar. In de keukenruimte staan twee sofa’s, in de aangrenzende kamer een sofa en een wandmeubel waarin een klein tv-tje. En verder ook nog een stofzuiger in de hoek. Op de vraag waar deze mensen slapen kreeg ik het meest logische antwoord: vader en moeder op één van de sofa’s, twee jochies op de andere en de kleinste jongen met z’n 15-jarige zus op de derde sofa. Alles moet ’s avonds worden ingericht en ’s ochtends weer worden opgeruimd. Ik vroeg waarom ze geen stapelbed gebruiken i.v.m. de beperkte ruimte. Het antwoord was duidelijk: geen geld. Omdat het stapelbed dat ik bij mij had onderin de auto lag sprak ik af de volgende dag aan het eind van de rit terug te komen.

Op naar m’n hotel en de volgende ochtend vroeg op. Het eerste adres voor die dag ondanks veel vragen niet kunnen vinden. Om m’n schema niet helemaal om zeep te helpen eerst naar het volgende adres: de school in Bobrowniki. In deze gemeenschap met veel arme gezinnetjes hebben we veel adressen. Voor alle kinderen van de school hadden we een goed gevulde tas en het werd een plezierig gebeuren.

  

Leuk, want ook hier komen we volkomen onverwacht dus de verrassing is des te groter. We hebben alleen eerder geïnformeerd hoeveel jongens en meisjes er op die school zitten. Een lerares die goed engels sprak maakte het één en ander een stuk makkelijker.

Dan naar een gezin waarvoor ik een TV met video en een fikse hoeveelheid banden bij me heb. Ik ben daar al eerder geweest en had ook overgordijnen voor ze meegenomen die Lizet keurig op maat had gemaakt . Ook nog wat jassen voor de komende winter.

Dan nog twee adressen vlakbij waar ik eerder ben geweest. Aan de vraag naar beddengoed kunnen voldoen, schoolspullen en tassen, winterjassen, schoenen en truien.

Ook niet zo ver uit de buurt in Winduga twee nieuwe gezinnen waar de spullen (Chantal, Marianne, Willie, Marjolein, fam. Brugman, Inkie, Geraldine, Marjolein, Tonnie) goed op z’n plek kwamen. Dan nog een nieuw gezin in Bobrowniki met 11 kinderen (Jacqueline, fam. Brugman, Jeanne, Anita, Jenny, Marianne, Willie). Blij, blij, blij.

Nu toch weer even terug naar het adres dat ik vanmorgen niet kon vinden en ja hoor, eindelijk is er een wat oudere mevrouw die de door mij gezochte familie weet te wonen. Nou ja, wonen……. Het is niet zo gek dat ik dit eerder niet kon vinden. Hier heb ik servies (Nadine), pannen (Jes, Anneke) en andere keukenspullen achtergelaten. Daar was speciaal om gevraagd. Uiteraard verder ook kleding, shampoo etc. Dan terug naar m’n eerste gezin en het stapelbed gemonteerd, kompleet met matrassen (Miriam) en alle beddengoed. Ik had lekkere koekjes en snoep voor dit gezin meegenomen en daar was binnen de kortste keren weinig van over.


kijk ook eens naar de muren naast het bed……

Ik ga daar de eerstvolgende keer een computer brengen en….bij uitzondering…een koelkast. Ik had deze keer al prachtig speelgoed meegebracht (Hanneke) en dat was onmiddellijk in gebruik genomen. Maar deze mensen hebben werkelijk niets en daarin gaan we een klein beetje verandering brengen. Het wordt één van onze “voorkeursgezinnetjes”.

Snel de auto in en op zo’n 150 kilometer op de terugweg heeft Lizet een hotel voor mij gereserveerd. Rijden in het donker op de Poolse binnenwegen is geen pretje en dus blij in het hotel aan te komen. De volgende ochtend nog 900 kilometer naar huis, geen file’s en om een uur of acht ’s avonds weer in Helmond. TOCH WEER EEN APART RITJE MET VEEL BLIJE GEZICHTEN EN VEEL PLANNEN VOOR DE KOMENDE TIJD.

IEDEREEN WEER BEDANKT VOOR ALLE MEDEWERKING!!

nog even over onze KERSTACTIE:

KIJK EENS IN DE KAST OF KOOP DEZE WEEK EEN BLIK SOEP EXTRA OF………..IN ONDERSTAANDE LIJST STAAT VAST WEL IETS DAT U AANSPREEKT.

GEMALEN KOFFIE, HOUDBARE KOFFIEMELK, SUIKER , THEE BLIK FRUIT, BLIK GROENTEN, BLIK SOEP AARDAPPELPUREE, MACARONI, SPAGHETTI PAKKEN LIMONADE, SINAASAPPELSAP, MULTIVITAMINE HOUDBARE DRINKYOGHURT RIJST, BOTER, HOUDBARE TOETJES BLIKJES VIS, VLEESWAREN, KNAKWORST PAKKEN KOEKJES, PRINCE FOURRE, BISKWIE CRACKERS, KNACKEBROD SHAMPOO, BODYWASH, TANDPASTA

EN KOM EVEN BIJ ONS LANGS OM HET AF TE GEVEN (bel even of we thuis zijn). IS DAT LASTIG VOOR U, BEL OF MAIL EVEN EN WE KOMEN HET GRAAG AFHALEN als u tenminste niet te ver uit de buurt woont.

WANT MET Z’N ALLEN KUNNEN WE ER IETS LEUKS VAN MAKEN!

LET OP: S.V.P GEEN ALKOHOL EN/OF ROOKWAREN ALLE LEVENSMIDDELEN DIENEN EEN HOUDBAARHEIDSDATUM TE HEBBEN TOT FEBRUARI 2010

ONS ADRES: KLOTSHOEVE 11 – BRANDEVOORT TELEFOON : 0492-847479 06-26742225 06-55368701 MAIL: emajmols@onsbrabantnet.nl

we starten deze actie OFFICIEEL OP 24 OKTOBER A.S.
Waarom op 24 oktober?
Omdat we van 9 tot en met 23 oktober eindelijk weer naar Gambia gaan. We gaan 2 weken en de eerste dagen gaan we beslist besteden aan bezoekjes op plaatsen waar we eerder geweest zijn. De ziekenhuizen in Brufut en Serrekunda, het schooltje in Brikama, uiteraard naar Thea en naar verloskundige Marie Joof. We gaan onze vrienden ontmoeten en een bezoekje brengen aan de Gunjur-tuinen. We nemen veel foto’s mee die we vorig jaar november hebben gemaakt want daar zijn ze gek op. En natuurlijk gaan we kijken wat we kunnen doen voor de mama en papa en de broertjes en zusjes van onze Lissa die alweer anderhalf jaar is.

Een aantal mensen heeft geld aan ons overgemaakt wat we meenemen voor hun eigen projekt zoals medicijnen en/of schoolmateriaal. We hebben schitterende nieuwe sportkleding (Karin) bij ons waarmee we plannen hebben, we gaan kijken of we iets voor een ander schooltje (in Brufut) kunnen betekenen. We hebben medische spulletjes bij ons enz. enz.

We zullen ons zeker niet vervelen, we hebben er zin in, en we zullen jullie snel na 24 oktober laten weten wat we meegemaakt hebben.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia