Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 32

             

Alweer 11 pakketten bezorgd!

Afgelopen vrijdagnacht ( 18 december jl.) vertrokken (Dick is alleen geweest zodat Lizet ook nog wat aan de Kerstsfeer in ons eigen huis kon doen) voor een vlotte rit naar Oost-Duitsland. Een hotelletje vlak voor de Poolse grens. Op de snelweg goed te rijden maar op het laatste stukje naar het hotel lag een dik pak sneeuw.

Lekker geslapen en een goed ontbijt en dan, niet via de kortste maar wel de best begaanbare weg, naar ons eerste gezin in Swieradow-Zdroj (waar we vorig jaar de kinderkamer hebben ingericht). Ook hier weer een cadeau voor alle gezinsleden voor onder de Kerstboom. En natuurlijk een Kerstpakket om direct open te maken.

Ons tweede gezin, ook in Swieradow, vader, moeder en drie jongens wonen boven in een soort boerderij. Ook hier erg blij met onze hernieuwde kennismaking en zeker toen het Kerstpakket werd uitgepakt. Voor de jongens nog een mooie op afstand bestuurbare auto en natuurlijk alle cadeaus.

En dan het laatste gezin in Swieradow. De kleine kinderen werden warm ingepakt want ze moesten mee naar buiten om de dozen uit de auto te halen. Een oudere buurman hielp sjouwen (de Kerstpakketten wegen zo’n 17,5 kilo). Voor hem had ik nog twee pakken lekkere kerstkoekjes in de wagen liggen.

Het vierde gezin op die dag woont in Jelenia-Gora, zo’n veertig kilometer verder. Speelgoed, cadeaus, teddyberen, handdoeken (die we vlak voor vertrek nog binnen kregen!) en het kerstpakket.

Bij mijn vertrek hoorde ik toen ik de trap afliep een ware vreugdekreet van moeders! Dan nog even snel naar Kobierzyce, ook weer zo’n veertig kilometer. Moeder met twee dochters. ’t Is al donker als ik aankom en ook daar grote surprise. Blij, blij, blij!

Dan moet ik een eind gaan rijden, het is koud, het sneeuwt behoorlijk en het is glad maar alles gaat goed tot…….vlak voor Katowice. Een ernstig ongeluk . De ziekenwagens en bergingswagens komen voorbij en ik sta twee uur vrijwel stil. Ook heb ik geen verbinding met mijn mobieltje en besluit het eerste het beste motel te gebruiken voor en goede nachtrust. Goed getroffen, bijna nieuw motel.

Zondagochtend eerst naar Przytkowice. Kijken hoe het met Anja is, zij kreeg een aantal maanden geleden een mooi ledikantje met alles erop en eraan. Nou, kijk maar op de foto’s, Anja kan er wel om lachen. Een leuk mormeltje! Ze lust best een chocolade-kerstman en moet er uiteraard ook een beetje mee knoeien. Koffie en even bijpraten, dan de cadeaudozen binnenzetten en het kerstpakket openmaken. Moeder Barbara vindt het enkele malen nodig mij bijna dood te knuffelen.

          

Hierna naar Tarnow, vader, moeder en drie kids. Veel oponthoud waardoor ik krap in m’n tijd kom te zitten om want het is om drie uur al weer donker . Vijf verdiepingen hoog en uiteraard geen lift (geen probleem voor mij uiteraard, vrijwel iedereen weet dat ik een sportief type ben…) dus ik ben blij als ik boven ben. Vader is niet thuis maar moeder loopt mee naar beneden. Er is echter ook een kerstpakket van 17,5 kg. Maar ’t zit niet altijd tegen want vader komt net thuis en kan dus mooi sjouwen, hij is jonger dan ik. Ik wens hen een gelukkig Kerstfeest, maak geen foto’s want ik wil snel verder.

Naar Straszecin. Een moeder met drie jongens. Koud huis, geen water. Moeder ziet mij aankomen en hangt om m’n nek. Er blijft mij ook niets bespaard….

De jongste zoon is erg blij met een mooie racebaan die ik eerst thuis nog even heb gecontroleerd. Op de foto met de familie en dan door naar Zasow. 10 kinderen en pa en ma. Als ik binnen kom zitten drie van de kinderen tegen de kachel aangeplakt om warm te worden.

Koud en vochtig huis. We hadden voor alle families ook een doos met shawls, ook hier, en die worden snel ingepikt. Eén van de zoons vindt een paar originele Nike voetbalschoenen en moeder eigent zich een paar moonboots toe. De cadeaudozen worden veilig gesteld en het kerstpakket haast ter plekke verdeeld. Kinderen verstoppen de snoepzakken achter de “bank”. Koffie drinken en veel lol…..

Ik ga proberen om ook het laatste adres van die dag nog te halen en dat lukt. Een leuk gezin in Kamionka. Vader heeft het huisje zelf helemaal gebouwd en is daar best trots op. Het is aardedonker als ik arriveer maar moeder staat al snel buiten. Ook de beide dochters komen haar achterna en veel dikke zoenen. Een van de dochters probeert in ’t Engels duidelijk te maken wat ze wil zeggen en daar komen we aardig uit. Leuk en gezellig!

Overigens moet ik hier even aantekenen dat iedereen wil weten hoe het met Lizet is en dat ik haar de groeten moet doen en ook haar moet bedanken. We zijn op deze adressen eerder samen geweest. Maar we moeten ook de groeten doen en bedankjes overbrengen aan Jeanne en Sjaan en aan Gert en Nel die deze families nog wel kennen van de keren dat zij zijn meegeweest.

En daar sta ik dan, in Kamionka. Aardedonker, geen mens te zien, koud (-17 graden) , geen bereik op de telefoon (dus ik kan Lizet niet bellen om een hotel te reserveren). Op de navigatie gezocht naar het dichtstbijzijnde hotel ( 6km.) maar dan weet je natuurlijk niet waar je terechtkomt en ’t kan net zo goed boven op een berg liggen. Maar ik heb geluk, het is een leuk motel, de receptioniste spreekt goed Engels, ik krijg een leuke kamer en betaal daarvoor 75 zloty ( plm.18 euro ). Daarbij is een prima ontbijt dan óók nog inbegrepen. En gratis internetten. Onthouden voor een volgende keer.

Maandagochtend naar het laatste gezinnetje in Piaseczno en dat is een flink stukje over zeer slecht begaanbare wegen. Ik ben er tegen 09.00 uur. Het laatste stuk is zo slecht (een flink pak sneeuw waar niets aan gedaan is) dat ik er even over denk deze te laten zitten maar dan blijk ik precies voor de deur te staan. Er is inmiddels weer een babytje geboren, inmiddels twee maanden oud. Ze zijn maar wat blij met alle cadeaus (waaronder een aantal kinderlegpuzzle’s), de handdoeken, de teddyberen en knuffels en uiteraard het kerstpakket.

Na een half uurtje vertrek ik en volgens de navigatie kan ik om plm. 01.30 thuis zijn, een rit van zo’n 16 uur. Omdat alles vlot verloopt rij ik in één keer naar huis en ben dinsdagochtend om precies 04.00 uur terug in Helmond. De auto is schoon leeg, zelfs geen enkele knuffel over. Een spannende rit (door het weer) waarvan mij het meest is bijgebleven die drie kids die tegen de verwarming geplakt staan. Wil je toch niet weten……..

Het zal de regelmatige lezer zijn opgevallen dat het bejaardentehuis in Chorzow uit deze rit is gehaald. Klopt, we gaan daar begin januari naar toe want we hebben een heleboel spullen voor hen. En Sjaan komt daar nog het één en en ander bij brengen. Misschien verdelen we het nog wel over twee huizen. De derde rit met de feestpakketten doen we in de eerste week van januari want de slecht begaanbare wegen in het noorden zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat we met Oudjaar niet thuis zouden zijn. En dat willen we niet.

U hoort weer van ons begin 2010. Lizet heeft alle kerstwensen al verstuurd maar graag wil ik U ook nog fijne dagen en een goed 2010 wensen. U heeft er met z’n allen toe bijgedragen dat bij een groot aantal Poolse gezinnetjes cadeautjes onder de boom liggen en er met Kerst lekkere dingen te eten zijn. 1200, 1300 kilometer van hier pakken kinderen en hun ouders Uw en onze kado’s uit.

Graag wil ik alle knuffels van de laatste weken die aan mij werden gegeven aan U doorgeven!! Het mag ook U best een goed gevoel geven!!

Fijne feestdagen allemaal

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia