Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 33

De derde Kerstrit zit er ook op!

Afgelopen vrijdagnacht (van 1 op 2 januari jl.) vertrokken voor een spannende rit over zwaar besneeuwde, niet zelden gladde, wegen. Maar toch zaterdag aan het eind van de middag in Poznan voor een bezoek aan Adrian, de invalide jongen die al eens o.a. een gigant van een pandabeer kreeg die hij graag wilde hebben. Ik had voor z’n verzameling militaire spulletjes een hele grote helikopter en nog wat klein spul meegenomen. En uiteraard een kerstpakket, wat warme shawls enz. en gordijnen.

Omdat ik het volgende adres niet meer ga halen zonder midden in de nacht in m’n hotel aan te komen rijd ik direct naar de ‘wereldstad’ Ciechocinek voor een aangename nachtrust. Het adres dat ik oversla bewaar ik voor de terugreis.

Zondagmorgen vroeg weg en al rond 09.00 uur bij m’n eerste adres maar ik kan het niet vinden. Ik weet hoe het er uit ziet, een oude vervallen boerderij, maar ook na enig vragen géén resultaat. Iedereen zegt steeds daar en daarheen en dan kom je bij een oude school en dan links of rechts. Duurt me te lang en ik rijd eerst naar het volgende adres. Ook zoeken. In de sneeuw ziet alles er anders uit maar het huis blijkt nu ook vanaf een andere weg dan vorige keer te bereiken. Eindelijk gevonden en ook voor hen de gebruikelijke goederen én het kerstpakket. Voor één van de kleine meiden een prachtige grote pop die we afgelopen week pas binnenkregen. Gelijk weer een supergoede bestemming.

En dan terug naar het adres dat ik niet kon vinden. Weer gevraagd en weer niet vinden. Bij de school staan twee jongens en ze herkennen mij. Het grote gezin (11 kinderen) woont nu IN de school die niet meer als school gebruikt wordt. De dozen zijn al open voordat ik ze allemaal binnen heb gezet, speelgoed, warme kleding, het kerstpakket en….ik vraag één van de dochters mee naar de auto te lopen. Ik heb wat extra goederen bij me voor diegene die die het best kan gebruiken. Zo maak ik dit gezin blij met een mooie friteuse, een magnetron, een thermoskan en een broodrooster. De dag kan niet meer stuk.

Het volgende gezin in Krynsk telt 10 kinderen en ook hier het bekende ritueel. Dan naar Bobrowniki. Een gezinnetje met 3 kids. Lizet heeft weer een mooi kado gemaakt, het kerstpakket word opengemaakt en aan de snoep wordt direct begonnen.

5 minuten rijden naar het volgende gezin, een zoon en dochter. En een vriendinnetje op bezoek. Ook weer zo’n mooi kado en erg blij met het Kerstpakket. De dochter is ook in haar nopjes met een heleboel meidenspulletjes (Barbie etc.)

Weer 5 minuten rijden . Gezin met jongen en meisje. Schoenen, warme kleding, dekens en het kerstpakket.

Het volgende gezin schijnt te zijn verhuisd naar een stad op zo’n 20 km. afstand. Ik krijg het adres, maar ga eerst naar de laatste twee adressen in Lochocin. Eerst een gezin waar we niet eerder zijn geweest maar waarvan we de moeder hebben ontmoet bij een buurvrouw. 8 kinderen waarvan de jongste 8 maanden. Zijn helemaal verrast door wat ze allemaal krijgen. Een kerstpakket, speelgoed, schoenen, kleding én een elektrische waterkoker. Voor één van de meiden hebben we vier mooie poppen.

Een oudere mevrouw uit Breda heeft ons via Peter en Anneke haar poppenverzameling geschonken (ong. 70 stuks) . Deze poppen worden momenteel door de moeder van Lizet voor zover nodig opgeknapt. Kleertjes gewassen, eventueel wat bijbreien enz. Zien er weer allemaal schitterend uit! Of we snel weer eens langskomen…

Bij de buurvrouw een fraaie kinderwagen gebracht die we een aantal weken geleden hebben beloofd.

En dan snel naar het gezin dat verhuisd is. Maar dat heb ik verkeerd begrepen, ze mogen 3 weken verblijven in een flat van kennissen en gaan dan terug naar het huis van haar ouders in Bobrowniki. Ik heb een mooie TV met een goede video en een hoop films, tapijten, tafelkleden, warme kleding en een mooi kado. Ze nemen de spullen zelf mee naar huis over veertien dagen.

En dan proberen het laatste adres (voor de terugweg) nog te halen en dat lukt. In Mogilno kennen we een leuk gezin waarvoor we een kerstpakket, voor ieder een kado (de jongen van 13 gaat haast uit z’n dak met z’n Nintendo), warme kleding, schoenen en speelgoed hebben. Een klein feestje.

Inmiddels is er ook nog een dichte mist ontstaan en ik ben blij als ik in m’n hotel ben. Volgende morgen vroeg op, 07.00uur ontbijt, 07.20 uur rijden en ’s avonds om 21.00 uur thuis.

ER ZIJN NU IN TOTAAL 33 KERSTPAKKETTEN AFGELEVERD. DANKZIJ DE MEDEWERKING VAN VELEN EEN GRANDIOOS SUKSES. EN….WE GAAN ER NOG 8 DOEN WAARDOOR HET TOTAAL OP 41 KOMT. HADDEN WE NIET OP DURVEN REKENEN.

Al die lieve mensen die hebben meegewerkt, heel, heel hartelijk bedankt.
BARDZO , BARDZO DZIEKUJEMY!!

A.Mols, Marlies en Wim, Ria en Jos, Najattoub, fam.Koetsier, Karin Verschuuren, Gerian en Willem, B. Been, Martijn en Nicole, Priscilla, Sandra en Oscar, mw.Buurman, Peter en Paula, Bas van Riemsdijk, G.v.d.Wal, Wilma en Ruud Beisser, Meriam Mol, Dewi & Samuel, Audrey, Frank Stegers, Maaike Blom, N.Keeris, Josie, H.F.C.M.Martens, L.Croonen, Edwin en Fannie, Peter van den Hurk, Hoeve Stepekolk, Helma Martens, Marja Sabel, fam.Ariëns, Saskia en Maarten Coenen, Miranda van Riemsdijk en zus, Eveline, Jolianne, Nadine, Susanne, Bas en Sandra, Samira, Ilse Klinkenberg, Vanessa, Jelle Ossewaarde, Karin Farla, Louise, Aline, Frank en Annemarie, Anouk, Nel, Corrie Arnout, Mariska, Frans en Henriette, Daniëlle, Colinda, fam. Sebregts, Irene en Peter, RJ Bouw, Zaned, Jeanne en Sjaan, Jacqueline, Peter en Anneke, fam Swemmers, Jolianne, Cath, Vanessa, Martijn en Nicole, Ivo.

(als we onverhoopt iemand vergeten zijn, excuses daarvoor en laat ons dat even weten)

 

PLANNEN VOOR 2010 ? VEEL TE VEEL!

We zijn zeker van plan drie weken naar Gambia te gaan om daar o.a. een schooltje op te knappen. Tevens willen we dan een grote hoeveelheid kinderkleding (pakweg zo’n 2000 stuks) verschepen en die in de compounds uitdelen.

Die kleding hebben we al. Van een lieve mevrouw hebben we nu een flink bedrag gehad waarmee wij het verschepen vrijwel kunnen betalen. Transport in Gambia en distributie betalen we zelf waardoor een kledingstuk uiteindelijk minder dan 10 eurocent kost. Wij verdelen het in Gambia zelf, rechtstreeks aan de moeders.

Wordt weer een hele organisatie maar daar zijn we in de loop der tijd redelijk goed in geworden.

We zullen zeker regelmatig naar Polen rijden want we kunnen daar nog zóveel doen.

Plannen en ideeen genoeg. We houden U op de hoogte.

Alle goeds en bovenal gezondheid gewenst aan iedereen voor 2010!!

Wie geeft ons de zak?

Wilt u ons helpen met 1,2,3 of misschien wel meer zakken cement? Maakt U dan s.v.p. zoveel maal 5 euro over op onze rekening:
NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. wie geeft ons de zak

Doe Dit Door Vijftienhonderd Dalassie plan

Wat is dat? In de afgelopen tijd hebben wij gemerkt dat je met 1500 dalassie erg veel kunt doen. Het DDDVD-plan betekent dan ook niet meer dan: Doe Dit Door Vijftienhonderd Dalassie. Als u iets wilt doen en u kunt niet met ons mee dan kunt u uw eigen project kiezen. Dat kost u 1500 dalassie, dat is omgerekend 33 euro. De naamswijziging is een gevolg van de snelle devaluatie van de dalassie.
Hoe werkt het:
U kiest uw eigen project, u maakt 33 euro (of een veelvoud daarvan) over en wij regelen in Gambia bij ons eerstvolgende bezoek het door u gekozen project. U kunt uw eigen project betalen door het overmaken van 33, 66, 99 …. euro op bankrekeningnummer NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. uw eigen project. Na onze terugkeer krijgt u van ons het aankoop/betalingsbewijs van het door u gekozen project evenals foto’s met een beschrijving. Aankomende projecten leest u altijd op onze actueel pagina.
Het moge duidelijk zijn dat wij alle kosten zoals de reis en verblijfskosten, taxikosten enz. enz. voor eigen rekening nemen. Wij genieten ook nog van een paar dagen vakantie. Daarbij blijven wij ook een aantal projecten voor eigen rekening nemen. Er staat bij onze projecten geen post algemene kosten want die zijn volledig voor onze rekening. Spreekt het bovenstaande u aan dan zien wij graag welk project het uwe wordt. Voelt u zich echter in geen geval verplicht! Wij willen niet anders dan dat u weet wat wij doen en wat ú eventueel kunt doen in Gambia. Zijn er vragen, u kunt ons altijd bereiken. U bent van harte welkom!

Groetjes
Lizet Mols en Dick Schildkamp