Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 42

Een nieuwsbrief in drie delen.

Deel 1.
Maandagavond 28 juni vertrokken voor de zoveelste rit naar Polen (we zijn even de tel kwijt). Het eerste gezin in Swiete, waar we inmiddels al een aantal keren zijn geweest krijgt een heel mooi tafelvoetbalspel, een sjoelbak en een radiografisch bestuurbare auto, een fraaie sportwagen. De foto’s spreken voor zich. Ook nog diverse kleding.

  

Op naar Rozogi, nog 400 kilometer verder naar het Noord-Oosten. Geen hotel te bekennen dus maar een paar uurtjes in de auto geslapen. Wil ik toch geen gewoonte van maken….

Met Kerst waren we daar bij een leuk gezin met een kerstpakket en toen waren er een aantal wensen: een strijkplank met strijkijzer, een magnetron en een stofzuiger. Dat had ik nu allemaal bij me in de auto. Maar inmiddels hadden ze een stofzuiger dus die werd niet uitgeladen. Wel leuk speelgoed en een ballenbak. Dit gezin krijgt binnenkort nog een computer.

Voor een ander gezin in Rozogi hadden we nu wél een computer bij ons. En die werd in dank aanvaard. Helemaal compleet met boxen en spellen en een opberglade. Ik heb hem voor de TV geïnstalleerd, ze moeten hem nog een wat gunstiger plaatsje geven. Ook hier speelgoed en kleding en het gebruikelijke shampoo-pakket.

Dan naar de wereldstad Pielgrzymowo. Een bekend adres waar we eigenlijk alleen even gaan kijken. Pa, die in Zweden in de bouw werkt, heeft in de tijd die hij thuis is geweest druk aan de keuken gewerkt met een fraai resultaat. Uiteraard kleding en speelgoed en een wens. Een fiets voor de kleinste jongen. Komt in orde in augustus. Ze krijgen dan een fijne hoogslaper waarmee ze veel ruimte winnen. Voor nu een fijne picknickmand met shampoo etc.

Een paar huizen verder een gezin dat we aantal keren hebben moeten overslaan omdat we geen geschikte kleding voor ze hadden. Nu wel, dus een kennismaking met aardige mensen en leuke kinderen. Ook hier een flink shampoo-pakket, kleding en speelgoed. Deze mensen hebben internet en we hebben dan ook even leuk zitten kletsen via Google-translations.

Alweer naar het laatste adres. In Strubno, nog geen vijf minuten rijden. Daar maak ik allereerst de twee oudste kinderen dolblij met twee hele mooie fietsen. En dan een leuk karweitje. Want ik heb een driedelig stapelbed voor ze. Onderste bed kan onder het stapelbed worden geschoven. Lekkere dikke matrassen waarmee ze keiblij zijn. Voor de oudste jongen een mooie game-boy en voor de kleinste een poppenbuggy met poppen. Als ik hoor dat ze nog geen stofzuiger hebben komt dat goed uit want die had ik nog over van het 2e adres. De dag kan niet stuk.

  

Alvast een stukje richting huis, lekker slapen en donderdagavond om 22.00 weer thuis. Leuke rit en zelfs geen knuffel over!

DEEL 2, HOUD U VAST!!
SINDS MAANDAGMIDDAG 5 JULI 2010 om 15.00 ZIJN WE OFFICIEEL EEN STICHTING! De stichtingsakte is getekend op het kantoor van notaris Veugen te Weert (waar Lizet vroeger heeft gewerkt). Allereerst dank aan dhr. Veugen dat hij dit geheel belangeloos voor ons heeft willen doen.

WAAROM? WAT VERANDERT ER NU?
Tweeëneenhalf jaar geleden hadden we nooit kunnen bedenken dat onze activiteiten zo’n omvang zouden krijgen. En dat we er zo lang mee door zouden kunnen gaan. Inmiddels zijn we er van overtuigd dat we nog zo ontzettend veel kunnen en willen doen, dat we alle mogelijheden om ons werk nog beter te doen willen benutten. Het enige dat verandert is dat wij nu ongeveer tweemaal zoveel kunnen doen met ons eigen geld. En dat particulieren en bedrijven die een schenking/donatie aan onze stichting willen doen dat bedrag van de belasting kunnen aftrekken. De aanvraag bij de belastingdienst om erkend te worden als ANBI (algemeen nut beogende instelling) is ingediend met als ingangsdatum de oprichtingsdatum van de stichting, maandag 5 juli 2010 dus.

In onze manier van werken verandert NIETS, GELUKKIG NIET. Lizet Mols is voorzitter, Dick Schildkamp is secretaris/penningmeester (bestuur) zodat we niet eindeloos hoeven te discussiëren, vergaderen met meerdere mensen voordat eindelijk wordt beslist wat we wel of niet of hoe we het gaan doen en wanneer. Wij handhaven dus ook gewoon ons 5xD-plan waardoor U zelf een projekt kunt kiezen in Gambia. Wij voeren het voor U uit. En, even voor de duidelijkheid, wij blijven dus UITSLUITEND RECHTSTREEKSE hulp bieden. Géén tussenpersonen in welke vorm dan ook. De manier waarop we werken bevalt ons nog altijd uitstekend (uiteraard blijven we voortdurend alert op nieuwe mogelijkheden of gunstiger uitvoering).

Om duidelijk te maken dat de stichting bestaat uit ons tweeen is de naam:

STICHTING WWW.GAMBIAENPOLEN.NL (het bekende websiteadres dus)

We hebben GROTE PLANNEN, LEES OP DE AKTUEEL PAGINA over onze a.s. GAMBIA-REIS.

Deel 3
Omdat er altijd zoveel negatieve berichten zijn en dan met name waar het betreft de grotere stichtingen, nu eens een echt positief item. Het Nederlands echtpaar Theo en Miep die een huis hebben in Gambia (en daar een kleine stichting beheren met alle activiteiten vandien) met een zwembad in de tuin, stellen de kinderen uit de omgeving in het weekend gratis in de gelegenheid een heerlijke duik in hun privé zwembad te nemen. Daar zijn geen ellenlange vergaderingen voor nodig die handenvol geld en tijd kosten, dit is gewoon een direct initiatief van twee lieve mensen. Dit vinden wij nu een voorbeeld van rechtstreeks iets willen en kunnen betekenen voor kinderen in Gambia. Kijk zelf maar en oordeel:

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia