Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 43

Afgelopen weekeinde “eindelijk” weer naar Polen. Door diverse oorzaken, overstromingen, auto naar garage etc. is het alweer even geleden maar nu dan toch weer een zeer geslaagde rit naar het noorden van Polen.

We hadden voor acht gezinnen, waarvan we de meeste al kennen, spullen ingeladen (voor ieder gezin uiteraard een “shampoopakket” en een doos met lekkere marsh-mallows (spekken) en gezonde Muesli-repen (Corrie) en vetrokken vrijdagnacht naar Mierucin waar we zaterdag aan het eind van de middag aankwamen. Hier hadden we voor de jongens naast de gebruikelijke spullen ook een fraai tafelvoetbalspel (Nel) waarmee ze erg blij waren.

Lekker geslapen en zondagochtend vroeg naar Oparczyska. De kinderen vlogen letterlijk om m’n nek (leuk) en ook de hond hing aan m’n vingers (minder leuk). Ondanks het vroege uur was iedereen al wakker en zag het er redelijk opgeruimd uit. Ellen en Miranda hadden weer een grote doos met van alles en nog wat aan eten en shampoo en wasmiddelen etc. voor “hun” gezin meegegeven. Voor mij werd afgelopen zondagochtend weer eens overduidelijk dat we hier toch een juiste keuze hebben gemaakt. Dolblij met alle spulletjes, de snoepjes hebben amper op een schaaltje gelegen (logisch als er zo’n horde kinderen rondloopt). Ik moest bijna per pakje en per fles uitleggen waar alles voor diende en moeders ging steeds blijer kijken. Ik kreeg koffie aangeboden maar de koffie was op en één van de kinderen werd snel naar de winkel gestuurd. Ik had zelf nog een koffiezetter (fam. Swemmers) met een pak filters en koffie in de auto dus het leek me een geschikt iedee om die maar achter te laten. Ook nog een dienblad met 7 soepmokken had ik extra meegenomen. Aan het huis zal dit jaar niet veel worden gebouwd (in de afgelopen jaren ook niet) maar dat komt volgend jaar wel weer. De auto (uit lang vervlogen tijden) is voor altijd kapot, de trekker waarmee ze mij een aantal maanden geleden nog uit de modder trokken heeft ook de geest gegeven…..maar ze hebben in plaats van het geslachte varken nu een koe in de wei en moeder gaat elke morgen melken. We blijven dit gezin zeker helpen!

Dan naar weer een oude bekende in Bobrowniki. Voor de 3 kleintjes twee fietsen. Gat in de lucht!! Jassen voor de winter en de kleinste vond z’n jas binnenstebuiten veel mooier. Kijk even op de foto of U Uw fiets herkent want we weten niet meer precies welke fiets we van wie gekregen hebben. Ze zijn in ieder geval op de goede plaats. Ook een gezin waar we wat meer voor doen. Ik had ook nog twee dozen voedsel voor ze (Ellen en Miranda/Daisy).

  

Dan een adres waar ik me de vorige keer wezenloos naar heb gezocht maar nu direkt heb gevonden: Stary Witoszyn. De gebruikelijke spulletjes en voor de kleine een grote pop.

Wilczeniec ligt iets verder en daar hebben we een gezin met drie kleintjes. Het gezin woont in een huis van een oom en tante. Oom is overleden. Er moet nog het een en ander aan gerenoveerd worden om ietwat leefruimte te krijgen. Omdat er een zusje aanwezig was die goed engels sprak heb ik wat uitgebreider kunnen praten hetgeen opleverde dat ik binnenkort een magnetron en een computer breng. Maar voor nu, blij met alles!

Dan naar Wloclawek. Naar een gezin waar pas een kleintje is geboren en dat ook pas is verhuisd van een Hans en Grietje-huisje op het platteland naar een flat 5-hoog in de stad. Maar ze hebben het naar hun zin. Ze hebben in ieder geval iets meer ruimte. Momenteel zelfs veel meer ruimte want ze hebben niets. 2 slaapbanken, de kinderen slapen op de grond, de baby in de kinderwagen. Ook daar ga ik binnenkort een computer brengen. Een een stapelbed en een televisie.

Het laatste adres voor de zondag is een nieuw gezin in Boza Wola. Leuke kennismaking en uiteraard blij met de spullen. De kleinste had alle speelgoed in de kamer uitgestald en kan voorlopig vooruit.

Een eindje rijden en dan slapen!

Maandagochtend dan een bezoek aan een tehuis voor oudere dames in Kutno waar we al twee keer eerder waren. Van Jeanne hadden we weer een prachtige hoeveelheid medische spullen en incontinentiemateriaal. Via Google-translation met de Zusters gepraat en koffie gedronken. Dinsdagochtend stond er al een bedankje op de computer:


Witam serdecznie.
W imieniu własnym,personelu i mieszkanek pragnę bardzo serdecznie podziękować za
dostarczenie dla naszych mieszkanek tak cennego materiału medycznego, odzieży i innych artykułów.
Dziękujemy za pamięć i pomoc. Serdecznie pozdrawiam. S. Klara Kalicka

Vertaling: Welkom. Namens eigen personeel en de bewoners willen we u bedanken dat u voor onze bewoners zoveel waardevolle medische, kleding en andere artikelen hebt gebracht. Dank u dat u ons niet vergeten bent en voor uw hulp. Hartelijke groeten. S. Clara Kalicka


Na Kutno vlot naar huis en maandagavond om plm. 23.00 (na een kleine 2400 kilometer) weer thuis.

MAAR ER IS MEER NIEUWS!!
Toen ik thuiskwam vertelde Lizet dat EKC uit Eindhoven had gebeld. Dinsdagochtend mochten we daar alle spullen komen afhalen die we nodig hebben om het schooltje in Gambia te schilderen (uitgezonderd de verf die we in Gambia kopen). Helemaal gratis voor niks!! Keigoed!! Pakken grote-gaten-vuller, thinner, schoonmaak, kwasten, rollers, verfbakjes, schuurpapier, afdekplastic, plamuurmessen, kwastenreiniger,handschoenen enz. enz. Weer een hele zorg minder én weer wat meer geld te besteden aan andere zaken die we ook zo graag willen doen. EKC, hartelijk dank, helemaal geweldig!

NOG MEER GOED NIEUWS!
Onze promotie-kraam, waarmee we zo nu en dan eens op een braderie en/of vlooienmarkt staan heeft al snel tot mooie resultaten geleid. We gaan 10 dozen beren afhalen, we kregen mooie sieraden (om weg te geven of om te verkopen in onze kraam ( www.hetsieradenparadijs.nl), we kregen een hoeveelheid fraai houtsnijwerk voor hetzelfde doel enz. enz. En we kregen gezelschap. Letterlijk! Een lieve mevrouw, wij zullen haar in de volgende nieuwsbrief aan U voorstellen, bracht ons na een praatje aan de kraam eerst wat babykleertjes. Toen belde ze ons of ze langs mocht komen voor een babbeltje. En tijdens dat babbeltje besloot ze zomaar even om mét een vriendin ook vier weken Gambia te boeken in dezelfde periode als dat wij er er zijn. Dat betekent dat we de eerste 2 weken met 6 mensen zijn en de laatste twee weken met vier!! Wéér een zorg minder want we hebben nogal wat uit te delen!!

Dan hebben we inmiddels met een Gambiaanse jonge politie-agent een afspraak om “zijn” voetbalteam aan te kleden en daaromheen een match te spelen met uiteraard nog het nodige van onze kant. Hoort U nog wel meer van.

Maandag 21 september gaan onze 80 verhuisdozen naar de container. Er zijn er nu een kleine 70 helemaal ingepakt en ingeseald dus dat schiet ook lekker op. Alleen de adresstickers er nog op, de vrachtbrieven zijn ook al ingezonden. In de volgende nieuwsbrief zullen we U nog een overzicht geven van wat er allemaal meegaat. Heeft U nog plannen voor een eigen projekt? Wilt U de matras betalen voor ons gezin in Nema Su of één van de andere verbeteringen die we aan het huisje van Lissa’s ouders gaan realiseren. Of misschien een ander projekt?

Kijk nog even op ons 5xD-plan (home pagina), of in onze webshop. U heeft nog een paar weken! Voor nu, we zijn weer helemaal bijgepraat!

Dank aan iedereen en tot gauw.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia