Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 45

De laatste nieuwsbrief voor ons vertrek naar Gambia

Afgelopen weekeinde nog even heen en weer naar het zuiden van Polen. Al even kunnen genieten van de komende winter want in de hoger gelegen gebieden lag al aardig wat sneeuw en was het op sommige plaatsen gevaarlijk glad.

’t Is al even geleden dat we naar het zuiden van Polen zijn geweest. De regelmatige overstromingen hebben onze planning danig in de war geschopt. Nu dan toch eerst naar Zawidow. Een adres waarbij wij onze bedenkingen hebben en ..terecht. Het komt er op neer dat het gezin niets krijgt en we de voor hen bestemde goederen verdelen over de gezinnen die we verder nog bezoeken. We hadden er al rekening mee gehouden. Ons principe van zélf afleveren en zélf de situatie bekijken blijkt toch weer te werken. Een goed gevoel!

Het volgende adres vinden we in Szczytna. Je begrijpt niet dat een heel gezin kan wonen in een zo ongelooflijk kleine ruimte. Steeds weer kijk ik m’n ogen uit hoe ze alles op en in elkaar passen.

Ze krijgen een TV met video en banden en uiteraard de gebruikelijke zaken. Via Google Translation kletsen we wat. De nacht breng ik door als enige gast in een gloednieuw hotel. Drie tientjes omzet dus en daar moet de receptioniste de hele nacht voor aanwezig zijn….

Dan naar Zamiescie waar de kinderen overduidelijk blij zijn met alle zaken die ik heb meegebracht. Ook hier praten we via Google Translation. 4 leuke kinderen die de dozen niet snel genoeg open kunnen krijgen. Speelgoed, kleding, schoenen, het komt allemaal erg goed terecht. Ze krijgen een beetje meer speelgoed en kleding dan gepland want er zit wat extra van het eerste gezin bij.

Het laatste gezin vind ik in Czechowice-Dziedzice. Moeder en dochter wonen nu nog bij Oma maar krijgen over veertien dagen een eigen, weliswaar piepklein huurappartementje in de stad.

Pa heeft de kuiten genomen en moeder heeft haar goede baan moeten opzeggen omdat haar dochter vaak naar het ziekenhuis moet voor operaties aan haar ogen en alles wat daarmee gepaard gaat.

Vader betaalt niet en kijkt niet naar z’n dochter om. Ze krijgen kleding enz. én een groot tapijt (Corrie en Leo) voor in ’t nieuwe flatje. Leuk stel, zullen we nog wel wat meer voor doen. Moeder spreekt beter Engels dan ik en we kletsen een uurtje.

Dan een hotel waar ik al eerder ben geweest, grenzend aan het in aanbouw zijnde voetbalstadion van Chorzow. Ook erg druk, twee gasten, mijzelf meegerekend. De receptioniste herkent mij nog van een maand of acht geleden. Ook geen teken van grote drukte.

’s Morgens geef ik nog wat tips aan het trainende top-elftal (…) en ga als laatste adres naar een bejaardentehuis in Chorzow.

Ik heb weer een grote hoeveelheid incontinentiemateriaal en Nutridrink en een rollator (Jeanne), badslippers, en een hoeveelheid mooie kleding. Na anderhalf uur gezellig bijkletsen (Agnieszka spreekt goed Engels ) en twee lekkere koppen koffie rij ik vlot naar huis.

Rond 23.00 uur zet ik m’n auto op de oprit.

Volgende week dinsdagnacht vertrekken we naar Gambia. We zien er echt naar uit en hopen dat we alles kunnen doen wat we van plan zijn en liefst nog een beetje meer. Enkele foto’s van de voorbereidingen.

 


  


Als de techniek het toelaat hoort U van ons vanuit de rimboe. Mocht dat niet lukken dan is er begin december een uitgebreide nieuwsbrief met hopelijk een heleboel mooie foto’s.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia