Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 48

Zondagochtend om half vijf alweer thuis….

Donderdagnacht om 3 uur vertrokken naar Poznan waar ik vrijdagmiddag ons eerste gezin opzocht. Moeder woont met drie kinderen in bij haar ouders. We zijn er al eerder geweest maar er was gevraagd om kleding voor de tweeling van 4 jaar en speelgoed. Ik heb ook nog een heerlijk levensmiddelenpakket (het eerste “paaspakket” van dit jaar) bij me waar ze maar wat blij mee zijn. Overigens is de stemming niet echt geweldig want Opa heeft kortgeleden bij een ernstig ongeluk zijn voet volledig doormidden gehakt. Tenen eraf en nog zo’n tien centimeter en hij zit te kreunen van de pijn op de bank. Hij is chauffeur geweest bij Mandersloot, een groot Nederlands transportbedrijf.

Op deze foto’s ziet U o.a. de tweeling met twee mooie tekeningen en wat verderop nogmaals twee van deze tekeningen. Eind vorig jaar hebben de kinderen van klas 4a van de Zonnewijzer in Haarlem onder aanvoering van Juf Sanne (nu met zwangerschapsverlof) maar liefst 21 dozen met speelgoed en kleding ingezameld en daarvan is afgelopen weekeinde een deel mee naar Polen gegaan. Bij elk gezin waar we o.a. kleding en speelgoed van de kinderen van de Zonnewijzer afgeven geven we ook twee door die kinderen gemaakte tekeningen. En daar zijn echt kleine kunststukjes bij.

Het zal niet mogelijk zijn om van elk stuk speelgoed en van elk kledingstuk een foto te maken maar we gaan in de komende tijd wél proberen van alle tekeningen een foto te maken. De kinderen die het afgelopen weekeinde zo’n tekening hebben gehad waren er hartstikke blij mee. Ook zullen de kinderen van de Zonnewijzer regelmatig op de foto’s hun eigen speelgoed kunnen terugzien.

Namens de kinderen en hun ouders in Polen, alle kinderen van klas 4A, Juf Sanne en Aline te Kiefte die al diverse keren spullen heeft aangeleverd en het initiatief voor deze aktie heeft genomen, heel hartelijk bedankt.

  

Na dit bezoek door naar Bobrowniki waar ik na een goede nachtrust zaterdagochtend een familie bezoek die ik ook al ken. Voor hen heb ik kleding en schoenen.

Dan naar Oparczyska (Bobrowniki) naar de familie Matujewska waar Ellen en Miranda zoveel voor doen. ’t Wordt een feestje want de hele familie is benieuwd wat er allemaal uit de dozen komt. En dat is écht veel. Ik heb zelf ook nog grote beren, een grote haas, een doos keukenspullen en wat kussens meegebracht.

Bij het uitpakken van de levensmiddelen moet ik altijd uitleg geven want ze kennen niet alle artikelen. Zo komen we een zak met ZALMLEKKERNIJ tegen waarvan ik eerst ook niet zie wat het is. Dat blijken Ellen en Miranda meegegeven te hebben voor de honden. Later vinden we nog een dergelijke verrassing voor de honden. Hilariteit want als ik het ze niet had uitgelegd was één en ander misschien wel in de soep terecht gekomen of door de macaroni.

Overigens is het niet zo vreemd, die hondensnoepjes, want al twee maal heeft de hondenclub “The Retrievers” waarvan Ellen en Miranda lid zijn, onder aanvoering van Connie Walhout een inzameling gehouden om te helpen de pakketten voor de familie Matujewski te vullen.

En met succes zoals iedereen heeft kunnen zien. Kijk maar eens naar de foto’s om te zien hoe goed dit allemaal terecht komt.

  

Vader schiet op met z’n nieuwe aanbouw maar het zal toch mei worden voordat die kan worden gebruikt. De verwarmingsketel wil niet goed werken en ze hebben al een paar stevige koude dagen moeten meemaken (een kleine meter sneeuw en –20 graden).

Ons vierde adres is een niet eerder bezocht gezinnetje (vader, moeder en één zoon van 10) in een grijze buurt in Woclaweck,. Ik ken hun situatie en ze krijgen een levensmiddelenpakket, het jochie is dolblij met een doos speelgoed en verder heb ik behoorlijk wat kleding en schoenen en uiteraard de bekende doos met shampoo etc. Misschien kunnen we nog wel eens wat voor ze doen.

En dan het laatste adres, een wijk zoals bijv. de Bijlmer in Amsterdam. Allemaal supergrote flatgebouwen. Hier wonen vader, moeder en zeven kinderen. Kortgeleden van een armoedig plattelandshuisje verhuisd naar een appartement. Met niets! Geen bedden, vrijwel geen meubels, geen TV. Nu wel. We hebben meegebracht: een TV met video en banden, een prima computer met spellen en nieuwe geluidsboxjes, een stevige verzameling speelgoed, een vloerkleed, uiteraard een levensmiddelen- en shampoopakket, en dan ook nog een wandelwagen en een compleet stapelbed met matrassen en dekbedden/overtrekken, kussens en kleding en schoenen. Het lijkt wel een verhuizing! Blij met alles en binnenkort heb ik nog een verrassing voor ze.

  

Het is zaterdagmiddag half vier en ik rij richting huis. Eigenlijk wil ik vlak voor de Duitse grens nog net in Polen een hotelletje pakken maar het gaat allemaal zo vlot dat ik besluit door te rijden. Zondagochtend half vijf sta ik weer in Helmond. Auto helemaal leeg!

Een weekeinde met een heel goed gevoel!!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia