Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 49

Een zeer gevarieerde nieuwsbrief met een heleboel nieuwe nieuwtjes….

Polen

Afgelopen weekeinde zijn we weer een keer naar Polen gereden, een rit met een bijzonder tintje. Een gymnasium in Polen organiseerde een actie, om gezinnen te helpen die eind vorig jaar door de aanhoudende en extreem zware overstromingen in Oost Polen in grote problemen zijn gekomen. De school zamelde goederen in en gaf die door aan die gezinnen. Niet helemaal ons ding dus we hebben contact opgenomen met de directrice van de school en haar gevraagd om een aantal adressen van gezinnen en van ieder gezin een lijst met datgene wat er nodig is. We kregen direct 5 adressen en afgelopen weekeinde zijn we bij alle vijf geweest. Kleding (met weer eens DANK aan Nel en uiteraard “De PADDESTOEL” voor de partij prachtige kleding die we weer mochten ontvangen), pannen, speelgoed, schoenen en allemaal een levensmiddelenpakket.

Vertrek afgelopen woensdagnacht, stevig oponthoud door twee dikke files. We begonnen onze rit in Warschau waar we een gezin bezochten van vader, moeder en vier kids. De gebruikelijke spulletjes en mogelijk gaan we wat meer voor ze doen. Deze 6 mensen leven overigens in een ruimte ongeveer zo groot als een voor ons normale garage….

’t Wordt tijd voor een goede nachtrust en ik zoek een hotelletje.

Vrijdagochtend het eerste watersnoodgezin in Wilkow, vader, moeder en drie jongens in een bouwval (ooit een boerenbehuizing)

Twee huizen verder nog zoiets: vader, moeder, oma, twee meiden en een jongen én twee babytjes van 3 maanden waarvan er één nog in het ziekenhuis ligt. Als extra hadden we hier een mooie tweelingwandelwagen waarom ze hadden gevraagd. Veel speelgoed van de kinderen uit Haarlem en uiteraard ook weer mooie tekeningen (Aline).

Vervolgens naar een oude mevrouw met haar zoon in Zastow Karczmiski, ook een watersnoodadres. Met o.a. een mooi dekbed en veel andere spullen, helaas was ik een potje anti-rimpelcreme vergeten………..

   

Vervolgens een adres wat we zelf nog hadden, in Zolkiewka. Vader, moeder, oma,opa , 1 jongen en 2 meisjes. Het oudste meisje is zwaar gehandicapt en zit al jaren op bed. Wil niet gaan liggen en wil altijd muziek horen. Een huisje dat alleen aan de voorkant om aan te zien is, aan de achterkant een ruïne.

’t Is al donker als ik vertrek, eerst een stukje door een blubberig karrespoor maar dat gaat gelukkig goed en dan op zoek naar een hotel.

Zaterdagochtend op naar Strzyzewice, ook weer een watersnoodadres. vader, moeder en twee single-dochters ook allebei moeder. Woonomstandigheden abominabel maar aardige mensen. Heel erg blij met alle spullen (servies, bestek, dekens enz.) en ik kom niet weg als ik geen eitjes van eigen kippen meeneem als geschenk. Ook moet ik beloven nog eens terug te komen.

Het laatste watersnoodadres is in Kolonia Wola Serniki. Vader, moeder, een zoon en een dochter. Zijn aan de bouw van een huisje begonnen maar door de watersnood en verlies van werk in een grote ellende geraakt. Moeder is in tranen, alleen al omdat er iemand is die aan ze denkt. Problemen, problemen en niemand helpt. Een beetje hulp uit Nederland is dan ook als een geschenk uit de hemel. Ik heb voor dit gezin o.a. ook een mooie nieuwe pannenset (van de moeder van Ellen en Miranda ). Zoals altijd krijgen alle gezinnen een pakket met shampoo, body-wash, body-lotion en conditioner.

Het volgende adres komt uit ons eigen bestand, Zascianki. Vader, moeder, jongen en twee meisjes. Vreemde familie, gaan we niet meer terug.

Negende adres alweer: moeder met twee jongens en een meisje. Keiblij met alle spullen, moeder ziet al direkt een paar leuke laarsjes en de kids arresteren het speelgoed.

En dan nog even op dezelfde avond het laatste adres, een gezin met acht kinderen. alle dozen worden gretig uit de auto gehaald, kleding verdeeld en gepast evenals de schoenen. het levensmiddelenpakket grondig geïnspecteerd en opgeborgen en het snoep (met dank aan Corrie) wordt direct aangebroken. Dekens, kussens en veel kleding. Gekkenhuis! En ze willen allemaal op de foto.

   

Ook weer overleefd en alvast twee uurtjes op de terugweg, hotelletje gezocht en zondagochtend om 6 uur op voor de terugreis. Geen files, lekker doorgereden en zondagavond om 21.30 weer thuis. 3600 km, 48 uur gereden en 10 blije gezinnen! Overigens zijn er dceze rit natuurlijk een aantal paaspakketten meegegaan en hebben 5 van de bovenvermelde gezinnen zo’n pakket ontvangen. Met dank aan alle gulle gevers van deze spullen.

Togo

Enige tijd geleden ontvingen wij een verzoek om kleding beschikbaar te stellen voor een transport naar Togo. Eén en ander wordt betaald door een kerkgemeenschap in Amersfoort. Wij hebben daarvoor een twaalftal verhuisdozen kleding beschikbaar gesteld én twee computerschermen. Over enige tijd verwachten wij foto’s van dit projekt. We houden U op de hoogte.

Irak

Sahira uit Zoetermeer en haar gezin komen uit Irak. Bij het uitbreken van de Golfoorlog (onder het regime van Saddam Hoessein) zijn zij (toen nog zonder kinderen) de bergen ingevlucht en na enige tijd terecht gekomen in een Turks vluchtelingenkamp. De leefomstandigheden daar waren erbarmelijk. De Nederlandse regering heeft 34 gezinnen onderdak in Nederland aangeboden, waaronder Sahira. Zij probeert iets voor haar familie in Irak te doen en stuurt regelmatig goederen met een speciaal transport naar Irak. Deze goederen worden in Almere verzameld en gaan per container over land naar Irak.

Ook voor dit doel hebben wij inmiddels diverse goederen, speelgoed en kleding (o.a.. “De Paddestoel”) beschikbaar gesteld en de verzending mogelijk gemaakt. Onderstaand ziet U de eerste foto’s en mogelijk herkent U door U beschikbaar gestelde kleding. Het ligt in de bedoeling samen met Sahira meer te gaan doen aan dit projekt.

       

Onze Promotiestand

ZOALS U WEET STAAN WIJ MET ENIGE REGELMAAT MET ONZE PROMOTIESTAND OP BRADERIEEN ETC. WIJ TONEN DAAR EEN AANTAL GROTE FOTO’S, PROBEREN NUTTIGE KONTAKTEN TE LEGGEN EN VERKOPEN DAAR EEN AANTAL GOEDEREN DIE LIZET EXTRA HEEFT INGEKOCHT. ARTIKELEN DIE WE GOEDKOOP KUNNEN KOPEN DOOR ER VEEL VAN TE KOPEN, MEER DAN DAT WE EIGENLIJK NODIG HEBBEN. TEVENS VERKOPEN WIJ WAT SPULLEN WAAR WE VOOR ONS DOEL NIETS MEE KUNNEN.

WIJ KRIJGEN BIJV. NOGAL EENS EEN PARTIJ SPULLEN BIJV. UIT EEN OVERLIJDEN OF EEN VERHUIZING EN NIET ALLES IS GESCHIKT OM MEE NAAR GAMBIA OF POLEN TE NEMEN. MEESTAL KOMEN WE MET MEER GOEDEREN TERUG DOORDAT VELEN ONS SPULLEN BESCHIKBAAR STELLEN. UITERAARD LETTEN WE ER DAN OP DAT DIE GOEDEREN WEL NUTTIG ZIJN VOOR ONS DOEL.

ZONDAG 10 APRIL STAAN WE IN HORST (L) OP DE CARBOOTSALE.

MEER INFO OVER DEZE “CARBOOTSALE” VINDT U OP www.carbootsalehorst.nl. ALS U IN DE BUURT BENT, REUZEGEZELLIG EN WE VERWACHTEN MOOI WEER!

Gambia

Volgende Gambiareis: november 2011

Het besluit is gevallen. We gaan onze Gambiareis van november 2010 nog eens dunnetjes overdoen. Eigenlijk is alles zo goed verlopen en zo goed bevallen dat we niet echt grote wijzigingen gaan aanbrengen. Met veel plezier kunnen we melden dat in ieder geval Sylvester en Cilia Ruijs weer met ons meegaan. Omdat we vóór die tijd in de privé-sfeer voor een aantal tijdrovende evenementen bezig zijn (o.a. het huwelijk van één van de kinderen) gaan we op korte termijn alweer beginnen met het inpakken van weer zo’n 80 verhuisdozen. Uiteraard gaan we onze buurvrouwen weer vragen of ze ons hierbij willen helpen.

N.B. Voor deze reis hebben we nog kleding genoeg op voorraad!!

De planning in grote lijnen:

1. een aantal kubieke meters met kleding (in ieder geval weer zo’n 400 pakketjes babykleding), speelgoed, verband etc. verschepen;
2. aansluiting op electriciteitsnet regelen voor Diana Nursery School in Brufut, kosten € 175,00 excl. bedrading en verlichting in het schooltje, met een bijbehorend feestje;
3. verschepen van 2 complete computers en 2 naaimachines voor de Diana Nursery School (het idee erachter is dat het schooltje door deze apparaten “self-supporting” kan worden door het genereren van inkomsten met de computers en de naaimachines;
4. het schilderen van het huisje waar Lissa woont;
5. heel Nema Su van een cadeautje (gebruiksartikelen en rijst) voorzien (135 gezinnen);
6. bezoek brengen aan Santo Su school in Brikama en natuurlijk een cadeautje voor alle kinderen en leraren;
7. cadeautjes uitdelen aan alle kinderen van de Diana Nursery School in Brufut;
8. bezoek aan Marie Joof en ter plekke beslissen wat we voor haar doen;
9. bezoek aan tuinenproject in Gunjur en ter plekke bekijken wat we kunnen doen voor de tuinen. In ieder geval een cadeautje voor alle vrouwen (kleding en gebruiksartikelen);
10. voetbalschoenen voor team Ebrima (onze politieagent) die we afgelopen november beloofd hebben;
11. voetbaloutfit voor enkele nieuwe teams;

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia