Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 50

We hadden het al eerder gezegd: door allerlei privé-aangelegenheden zullen we dit jaar wat minder tijd hebben om naar Polen te gaan. Vorige week zijn we toch weer een keer geweest en we hebben maar liefst 12 gezinnen in één rit bezocht. Goed gepland, allemaal redelijk dicht bij elkaar, behalve het eerste adres.

Dat was een gezin in Szczecin, vlak over de grens Duitsland/Polen. Helaas was moeder niet thuis, wel oma die op de kinderen paste maar geen flauw idee had wat ik kwam doen. Ik heb haar de brieven niet laten lezen, je weet maar nooit of dochter dat leuk vindt, maar ze werd toch een beetje blij van alle spullen die ik heb achtergelaten.

Voor het eerstvolgende adres moet ik nog een dikke 5 uur rijden naar de wereldstad Janiszewo….een gehucht van niks.

Verder naar Miloradz, Klecewo ( waar ik een hotelletje zoek) en dan een oude bekende in Elblag. Héél groot gezin ( 9 kids).

Daarna nóg een oude bekende in Elblag, een familie die graag in z’n geheel naar Nederland wil komen om te werken. Ik heb ze wat informatie gegeven. Dan naar Gdansk, misschien beter bekend als Dantzig. Vervolgens drie gezinnen vlak bij elkaar (één in Rybno en twee in Lisewo) waarvan wij er twee al eens eerder bezochten.

Maar ja, kinderen groeien dus kleding is zeer welkom. En uiteraard zijn ze allemaal weer blij met het speelgoed, de pakketten met zeep, wasmiddel, shampoo etc.

We hebben deze rit ook de laatste drie voedselpakketten bij ons voor dit jaar. Ze zijn bestemd voor de allerslechtste gevallen en die zijn er maar wat blij mee. Ook de laatste snoepzakken van Leo en Corrie hebben we uitgedeeld. Ons volgende gezin vinden we Lebork waar ik ook lekker ga slapen. Mijn kamer grenst aan een schoolplein en de volgende morgen begint daar om een uur of zeven een groot sportfestijn met gezellige muziek en een omroeper. Ik heb m’n wekker niet nodig…. met dank !!

Lekker uitgeslapen rijd ik naar m’n laatste adres in Nowa Wies Leborska. Veel gekletst veel via Google Translations maar ook via Engels sprekende kinderen.

Een leuke rit en na een vlotte thuisreis.

Na thuiskomst ontvingen we onderstaande mail, misschien wel een van de leukste bedankjes die we ooit gekregen hebben:

Ciągle jeszcze istnieją wśród nas anioły. Nie mają wprawdzie żadnych skrzydeł, lecz ich serce jest bezpiecznym portem dla wszystkich, którzy są w potrzebie. Wyciągają ręce i proponują swoją przyjaźń.
Er zijn nog engelen onder ons. Er zijn inderdaad geen vleugels, maar hun hart is een veilige haven voor allen die in nood zijn. Strekken hun handen en bieden hun vriendschap.

En verder:
Het is nu definitief, we gaan naar Gambia van 31 oktober tot 29 november. Lizet heeft weer een aanbieding gevonden in een goed hotel. 9 november komen ook onze vrienden Sylvester en Cecile Ruijs naar Gambia voor 2 weken. We hebben weer een heleboel plannen en daarop vooruitlopend hebben we ons eerste “projekt” al gerealiseerd. Een jonge politieman in Gambia hebben wij een mikro-krediet verstrekt waardoor hij een opleiding kan volgen om op een hoger niveau te komen. Uiteraard doen wij de betalingen rechtstreeks aan het opleidingsinstituut waardoor het onmogelijk is dat het geld door hem op een andere manier kan worden gebruikt. We blijven hem volgen.

Momenteel zijn wij hard bezig met het plannen van de reis, toch weer een hele klus. Er gaat weer een flinke lading vooruit met de container en wij zijn er al als die aankomt. Als alles net zo goed verloopt als vorig jaar hebben we niets te klagen. Onderstaand nog eens alle geplande aktiviteiten en als U mee wilt doen met één van deze “projecten”, kijk dan nog even naar ons 5xD plan.
1. een aantal kubieke meters met kleding (in ieder geval weer zo’n 400 pakketjes babykleding), speelgoed, verband etc. verschepen;
2. aansluiting op electriciteitsnet regelen voor Diana Nursery School in Brufut, kosten € 175,00 excl. bedrading en verlichting in het schooltje, met een bijbehorend feestje;
3. verschepen van 2 complete computers en 2 naaimachines voor de Diana Nursery School (het idee erachter is dat het schooltje door deze apparaten “self-supporting” kan worden door het genereren van inkomsten met de computers en de naaimachines;
4. het schilderen van het huisje waar Lissa woont;
5. heel Nema Su van een cadeautje (gebruiksartikelen en rijst) voorzien (135 gezinnen);
6. bezoek brengen aan Santo Su school in Brikama en natuurlijk een cadeautje voor alle kinderen en leraren;
7. cadeautjes uitdelen aan alle kinderen van de Diana Nursery School in Brufut;
8. bezoek aan Marie Joof en ter plekke beslissen wat we voor haar doen;
9. bezoek aan tuinenproject in Gunjur en ter plekke bekijken wat we kunnen doen voor de tuinen. In ieder geval een cadeautje voor alle vrouwen (kleding en gebruiksartikelen);
10. voetbalschoenen voor team Ebrima (onze politieagent) die we in november beloofd hebben;
11. voetbaloutfit voor enkele nieuwe teams;

Wat project 10 betreft hebben we nog een vraag aan iedereen die een beetje bij ons in de buurt woont: we zoeken nog goede gebruikte voetbalschoenen in de maten 41, 42, en 43. Als u nog één of meerdere paren heeft staan komen we ze graag ophalen.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia