Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 51

Een nieuwsbrief die we beginnen met een paar fotootjes van onze sorteer- en inpakwerkzaamheden voor onze volgende trip naar Gambia ( 31 oktober-28 november 2011).


Momenteel hebben we zo’n 25 dozen ingepakt, er moeten er dus nog ongeveer 55. Half september gaat alles naar Coevorden waar de container wordt geladen.


En verder heeft Dick afgelopen weekeinde weer een ritje gemaakt naar het noordelijk deel van Polen. Donderdagnacht om twee uur vertrokken en zo’n dertien uur later bij het eerste adres.

Toch weer een (gedeeltelijk onbedoeld) speciale rit. We hadden namelijk een aantal adressen van Sylwia Celmer, een jonge moeder waarvoor wij al eerder wat spulletjes hebben meegenomen. Omdat Sylwia, ondanks dat ze het zelf niet zo geweldig heeft, toch nog weer wat voor anderen probeert te doen hebben we haar gevraagd een aantal adressen te verzamelen van gezinnen die zij kent en die best een presentje kunnen gebruiken. In de afgelopen weken hebben we een aantal formulieren van die gezinnen binnengekregen en afgelopen weekeinde hebben we die blij kunnen maken met de gebruikelijke goederen. Deze keer hadden we voor alle 10 gezinnen ook een uitgebreide EHBO-tas die altijd van pas komt. Heeft Lizet weer op de kop getikt. Er gaan er zeker ook een paar mee naar Gambia voor onze scholen.

We hebben twee gezinnen blij gemaakt met een computer,één in Chelmica Mala en één in Chelmica-Cukrownia.

Voor een gezin in Chelmica-Duza hadden we een stevige jongensfiets en Sylwia kreeg twee fietsjes voor de jongens en voor haar zelf een printer en een scanner met bijbehoren. Een computer heeft ze vorige keer gehad.

Het op één na laatste adres was de familie Matujewska waarvoor Ellen en Miranda zoveel doen. Ook dit keer hebben we voor feestje gezorgd zowel voor Moeder als voor de kinderen. Vader werkt momenteel in Noorwegen en komt komende week weer thuis. Eén van de zoons was het plafond van de nieuwe aanbouw aan het afwerken. Die aanbouw wordt de gecombineerde woonkamer/keuken. Alle levensmiddelen werden uitgepakt en kadootjes verdeeld. Een aantal pakjes hadden Ellen en Miranda van naam voorzien, moeder had de taak de rest eerlijk te verdelen.

Toen kreeg deze ontmoeting het onbedoelde speciale wending. De oudste dochter vertelde mij dat één van de jongste kinderen niet meer bij hen was. Tijdens een gezellig uitje naar een dichtbijgelegen bosmeertje is op 27 april j.l. één van de jongste dochtertjes verdronken. Het feestelijke sfeertje draaide naar een gezamenlijke huilbui waarbij je toch even niet weet wat te zeggen. Ik heb al eens eerder geschreven dat het mij opvalt hoe lief moeder met al de kinderen omgaat en ik kan mij voorstellen dat dit in zo’n hechte familie een enorme klap is.

Laten we hopen dat ze dit intrieste gebeuren te zijner tijd een plaatsje kunnen geven.

Het laatste adres was een gezin in Wroklaweck waar we vaker zijn geweest. Ik had een driewielertje voor de kleinste en een mooie hoekkast voor de computer die ze eerder hebben gekregen. De hoekkast komt van Ad-Jan, onze buurman die aan het verhuizen is. Zondagmiddag om twaalf uur aan de thuisreis begonnen en ’s avonds om half één weer thuis. Een leuke rit, leuke ontmoetingen en veel blije gezichten.

Enkele weken geleden kregen wij van een bouwmarkt waarvan we de naam niet mogen noemen een nieuwe, complete, professionele speeltuin aangeboden met 8 speeltoestellen. Helemaal voor noppie, toppie! We waren in de wolken.

Maar dan komt de realiteit. Vervoer, opslag en verscheping naar Gambia bleek financieel maar hoofdzakelijk logistiek niet te doen. Wat dan?

We hebben kontakt gezocht met de Stichting Kansarmen Roemenië en we hebben samen met hen de speeltuin afgehaald bij de bouwmarkt. Deze stichting heeft de mogelijkheid van opslag en transport en samen met hen gaan we volgend jaar mei deze speeltuin opbouwen in Roemenië. We houden U op de hoogte. In ieder geval is iedereen blij met deze oplossing.


Als laatste nog enkele foto’s van onze voorlaatste zending naar Irak:

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia