Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 52

10 augustus ’s nachts om 2 uur vertrokken voor een ritje naar het Zuiden van Polen. 9 augustus was Lizet jarig, dus lekker uitgeslapen vertrokken…….. Onderweg een paar extra stops voor een kwartiertje rust en woensdagmiddag via Leipzig en grenspost Görlitz om een uur of drie in Mirsk. Eindelijk is de aansluiting van de autobahn bij Görlitz klaar en dat scheelt een hoop binnendoor rijden.

In Mirsk tref ik een groot gezin (elf kinderen) onder abominabele woonomstandigheden. Ik moet met iedereen op de foto en ik moet van iedereen foto’s maken (elk gezin waar ik foto’s maak krijgt na enkele weken de foto’s netjes afgedrukt per post thuisgestuurd).

Een erg gezellige ontmoeting en de kinderen én moeder blij met alle spullen. De kleinste meid een mooie poppenwandelwagen, voor de jongens mooie autootjes enz. enz.

Eigenlijk had ik het hierbij willen laten voor vandaag maar ’t is nog wat aan de vroege kant en ik probeer m’n volgende gezin in Wroclaw te halen. Het lukt. Moeder, zoon en dochter zouden blij zijn met een huisje in Madurodam. Niet te geloven hoe je zo kunt wonen. 150 euro huur per maand voor één kamer, een keuken van 1×2 meter hooguit en een toilet/douchehoekje. En dat in een gebouw van 120 jaar oud dat van rottigheid uit elkaar valt. Misschien valt de buitenkant nog wel mee maar je houdt je hart vast als je de trap oploopt. Aardige mensen, blij met de spullen.

Ik ga lekker slapen.

De volgende dag heb ik maar twee gezinnen en doe het op m’n gemak. Ik moet nog wel een eindje rijden. Onderweg (ik heb dat van tevoren niet gezien) kom ik toevallig langs het kindertehuis in Bierutow, waar we een aantal jaren geleden zijn geweest. Even een paar foto’s gemaakt van dit tehuis waar Jacqueline en Kees Theewisse zich al jaren voor inzetten.

Het eerste gezin woont in Wilkow. Nou ja, woont…..’t is ook haast overal hetzelfde of nog erger.

Leuk gezin, blij met alle spullen. Twee hummels van een jaar of vier, vijf duiken op het speelgoed (een knikkerbord met een bak knikkers, een sjoelbak, poppen enz. enz. en voor de jongens ook weer auto’s ). Het laatste gezin voor vandaag woont in Bodzanow. Vader werkte ooit in Ierland, kwam door de geboorte van z’n dochter naar huis maar zou nu graag weer in het buitenland willen werken. We gaan proberen hem aan adressen te helpen. Dochter spreekt goed Engels dus we kunnen lekker even kletsen.

En dan op naar Chorzow, de reden waarom ik deze keer naar het Zuiden van Polen ben gereden. Ik slaap in een hotelletje tegenover het nieuwe voetbalstadion in aanbouw. Voor de liefhebbers een paar foto’s.

Ik heb van Jeanne en Sjaan uit Bergen op Zoom weer een grote hoeveelheid incontinentiemateriaal etc. gekregen en we brengen dat regelmatig naar een bejaardentehuis in Chorzow. Ik laat altijd even weten wanneer ik daar aankom en dan staat de hele tafel vol met koffie en lekkers, allemaal in eigen huis gemaakt. De bewoners hebben het daar best.

Waarom moeten wij dan goederen brengen? De bewoners worden geholpen door familie. Met kleding enz. Maar niet álle bewoners hebben familie en direktie en personeel willen graag dat alle bewoners het even goed hebben. Vandaar dat men altijd héél blij is met de spullen die we brengen.

We hadden dit keer weer een rollator welke direkt in gebruik werd genomen door een mevrouw die altijd in een rolstoel zit (omdat ze geen rollator heeft ).

Na enig oefenen wandelde ze door de gang van het tehuis. Ik kreeg een dikke kus maar die is uiteraard bestemd voor degene die de rollator heeft geschonken (Louise). Blije gezichten. Ik had ook nog een doos T-shirts voor heren waarom was gevraagd. En voor de kleindochter van de directrice had ik nog een paar leuke knuffels.

Tevens had ik een aantal dure spullen voor astma-patienten (van Annemarie en Frank) waar men erg blij mee was. Ook nog een nieuwe doorlig-matras. We hebben zo’n anderhalf uur zitten kletsen en dan rij ik naar huis. Bij het afscheid werd me wel gevraagd wanneer ik weer terug kom…….

Vlot ritje en vrijdagavond 12 augustus laat weer thuis.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia