Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 55

En dan hier de beloofde nieuwsbrief met als opening zomaar wat gedachten:

Overdenking

De wereld verandert, in vele opzichten, in negatieve zin en in positieve zin.

Alleen, wat is positief en wat is negatief.

Positief kan zijn dat alles wat er momenteel op de wereld gebeurt bijna op de seconde te volgen is, maar dat is negatief voor diegenen die vroeger gebruik maakten van de omstandigheid dat ze niet te volgen waren.

Wat vroeger “donker afrika” was waar nog “geen blanke was geweest” is tegenwoordig toeristisch gebied.

Wat zich vroeger in afrika kon afspelen zonder dat de gemiddelde mens dat wist is tegenwoordig

openbaar voor iedere geïnteresseerde.

Dat kan positief zijn maar niet voor diegenen die vroeger dankbaar gebruik maakten van “verweggistan”.

De wereld verandert, alles is zichtbaar voor iedereen.

Net als overal op de wereld worden de rijken rijker en de armen krijgen het niet beter.

Dat zien wij, omdat we daar komen, in Gambia en Polen.

In ons “interesseveld” zien we zelfs dat armen met opzet arm worden gehouden om ze toeristisch

aantrekkelijker te maken. Als ze het beter krijgen komt de argeloze toerist niet meer met centjes

over de brug. Centjes die nou niet altijd direkt ten goede komen aan die arme bevolking…

Elke gambiaan loopt met een telefoon. dat kan positief zijn. Bereikbaarheid is een belangrijk goed.

Een telefoontje krijg je wel van een toerist, we hebben er thuis zat in de kast liggen. Voor 10 dalassi ( 25 eurocent)

heb je een simkaart en dan kun je je laatste bij elkaar gebedelde centen tenminste uitgeven aan beltegoed.

Dus toch negatief.

Ook in Polen krijg je, net als bij ons, bij aankoop van een abonnement op je telefoon gratis kado’s.

Een computer, een breedbeeld TV….

Misschien positief maar dat abonnement moet je wel betalen en óók je internet.

Vandaar dat we in polen bij zoveel gezinnen komen die “toevallig net geen internetverbinding” hebben.

En óók geen eten….. noem dat maar positief.

Weten wij het beter? Welnee, natuurlijk niet. Maar na hetgeen we in de afgelopen jaren gezien hebben

blijkt het toch steeds weer belangrijker alles te overdenken en te evalueren zodat we kunnen blijven zeggen

dat dat beetje hulp dat wij kunnen bieden terecht komt bij die mensen die het echt heel goed

kunnen gebruiken en bij niemand anders! Dat is uiteraard veel ingewikkelder dan wat geld storten maar het geeft echt zo’n fijn gevoel, dat je al die “tussenpersoontjes” weet uit te schakelen.

Gelukkig zijn wij niet de enigen die zo werken. en gelukkig krijgen die “tussenpersoontjes”

steeds minder kansen.

Doordat de wereld verandert, doorzichtiger wordt.

Ons verhaal eindigt dus toch positief.

En dan eerst nog even een aantal zaken die u nog tegoed heeft:

Een aantal foto’s van de ontvangst en uitreiking van de kerstkado’s die wij hebben verzonden naar een school in Irak. We hadden weinig tijd maar we hebben er toch iets leuks van kunnen maken. Allemaal een zak snoep en een stuk speelgoed.

Dan een aantal foto’s van de internetshop annex slaapverblijf voor één van de leraren van de Diana-school in Brufut Gambia, de school waarvoor we zoveel mogelijk proberen te doen. Stenen hebben ze zelf gemaakt, het dak is een financieel probleem. De bedoeling is dat we binnen nu en enkele dagen het ontbrekende bedrag om de internetshop te kunnen voltooien naar Gambia overmaken zodat gebouwtje klaar is als we in Gambia aankomen.

    

En dan: een heleboel goed nieuws. Ondanks dat het met de gezondheid van Dick nog niet is zoals het zou moeten zijn gaan we dus weer naar Gambia van 11 t/m 28 april. We gaan de dozen die we vorige keer hebben overgehouden nu uitdelen. We hebben inmiddels al 35 dozen verzonden die ruim op tijd in Gambia zijn zodat we ook die kunnen uitdelen. We hebben in deze dozen érg veel kinderspeelgoed. Voor de Diana school hebben we o.a. kleurboeken en viltstiften. Het kleurboek mogen ze houden maar één losse bijgevoegde kleurplaat (afbeelding) zit los in het boek en die willen we van alle kinderen ingekleurd terugkrijgen vóórdat we naar huis gaan.

Als ze de kleurplaat gekleurd inleveren krijgen ze in ruil daarvoor een kadootje. En voor de kinderen die de kleurplaat zoekmaken of wat dan ook hebben we hetzelfde kadootje. We willen ook iets gaan doen op educatief gebied. Knippen, plakken, prikken enz. zodat ze eens een keer iets anders doen dan alleen maar het alfabet opzeggen en stilzitten. En ook voor de Diana school hebben we een heleboel speelgoed.

Voor het inrichten van de shop staan de materialen al gedeeltelijk in Gambia. Verder gaan in de eerstvolgende container computertafels mee die we van uit Valkenburg hebben gekregen. Tevens gaan we de elektriciteit verder aanleggen in de school en de internetshop, de aansluiting hebben we vorig jaar al gerealiseerd. Uiteraard gaan we onze Lissa en haar familie bezoeken en verwennen. Lizet heeft een mooi fotoboek laten maken van de eerste vier levensjaren van Lissa. Zes personen krijgen elk een prima fiets.

Op z’n zachtst gezegd heel blij zijn we met het nieuws dat Cecile en Sylvester Ruis, onze vrienden uit Nijmegen van 11 april tot 21 april óók weer naar Gambia komen en nu zitten we gelukkig (en gezellig) in hetzelfde hotel. Ook zij gaan uiteraard op bezoek bij “hun” gezinnetje.

NOG STEEDS GELDT: ALS U OOK EENS ZELF WILT MEEMAKEN WAT WE DOEN IN GAMBIA, U BENT VAN HARTE WELKOM. U moet zelf boeken en uiteraard alles zelf betalen maar dit beleeft U nooit meer ( of u gaat de volgende keer weer mee!). We hopen dat U zo nu en dan een handje helpt maar ’t blijft wel vakantie.

Na Gambia gaan we van 5 t/m 17 mei naar Roemenie om onze speeltuin te installeren. Dit doen we samen met de stichting Kansarmen Roemenie. Zij organiseren alles en dat is ook wel eens fijn. We gaan met het vliegtuig, een vrachtwagen brengt de speeltuin en een heleboel dozen kleding naar Roemenie.

En dan: DANKZIJ EEN GENEREUS AANBOD ZIJN WIJ IN STAAT IN NOVEMBER 50 STOELTJES EN TAFELTJES VOOR KLEUTERS MEE TE NEMEN NAAR GAMBIA. EN NOG VEEL EN VEEL MEER. WE KUNNEN ER NOG NIET ALLES OVER VERTELLEN MAAR HIER GAAN WE ECHT IETS BIJZONDERS VAN MAKEN.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia