Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 56

11 april a.s. vertrekken we weer, deze keer voor 18 dagen, naar Gambia. We hebben alweer een goed gevuld programma. We hebben in twee aparte zendingen plm . 4 kubieke meter (voor diegenen die niet elke dag met kubieke meters te maken hebben, een kubieke meter is een pakket van 1 meter lang, 1 meter hoog en 1 meter breed, ongeveer 20 bananendozen) in twee aparte containers naar gambia verzonden. De dozen waarin we alles verpakt hebben hebben we weer gratis gekregen van Edgar van Berkel. Één van die zendingen is er al voordat wij aankomen en de tweede zending komt (als het goed is) 15 april aan. doordat wij in de afgelopen jaren een behoorlijke handigheid hebben gekregen in het inpakken van de goederen wordt elke centimeter gebruikt, alle holle voorwerpen worden opgevuld. In de twee zendingen die nu nog op de oceaan dobberen zitten deze keer o.a. fietsen (o.a. Sahira, Miranda), steps, een stalen kast met roldeur en slot, baby-, kinder- én volwassenenkleding, een echt gigantische hoeveelheid speelgoed en een grote hoeveelheid knutselmateriaal, Computers, een printer en een scanner (Frank, Sylvester, Fred Stuart), 5 computermeubels, knutsel- en printerpapier(Corrie), kado’s voor lissa en familie, kado’s voor de kinderen van de Diana-school etc.

In de afgelopen maanden hebben de leraren van de Diana-school samen met lokale mensen een gebouwtje kunnen realiseren waarin een slaapgelegenheid voor één van de onderwijzers (die dan meteen als wachtman fungeert op het terrein) én een ruimte voor het internet-cafe. Stenen voor het gebouw hebben ze zelf gebakken (is gebruikelijk daar) en wij hebben kortgeleden geld overgemaakt voor het dak, het stucwerk en het schilderwerk. Met veel plezier kunnen we meededelen dat we dit niet zelf hoeven te betalen maar dat een Helmondse school deze kosten voor z’n rekening neemt. In onze volgende nieuwsbrief kunnen we u daar alles over vertellen.

Wij gaan vanaf de elektriciteitsmeter, die we vorig jaar gerealiseerd hebben, de aansluitingen realiseren naar en in het internetcafe en de slaapruimte. 25 meter kabel van de meter naar het nieuwe gebouwtje, alle wandcontactdozen en schakelaars, de verlichting etc., alle materialen om dit te kunnen maken hebben we gekregen via Leon van Bodegem van te Helmond.

We gaan 5 computermeubels plaatsen die we hebben gekregen via Joost van Dael van en één van Nancy van Wijk.

We hebben deze keer twee dagen gereserveerd om te gaan knutselen met de kinderen van de Diana school. We gaan plakken, tekenen, kleuren, vingerverven, knippen, prikken enz. Lizet heeft bouwplaten van lieveheersbeeestjes geprint, kikkermaskers om te kleuren en uit te knippen, enz.

Sylvester heeft platen voor het prikken gemaakt.

We wilden al langer iets doen met de kinderen en dat gaat nu echt gebeuren. Sylvester en Cecilia hebben er voor gezorgd dat we een schitterende hoeveelheid vingerverf, wasco’s, lijmstiften, prikmatten en pennen hebben gekregen via Hester van Rijn van

Ook hebben we een grote hoeveelheid plastic potjes met deksel gekregen van Petpacker, Eric van Klinken. Deze zijn ook voor het Diana schooltje om aangemaakte lijm te bewaren om opnieuw te kunnen gebruiken.

Even in het algemeen: we proberen altijd zo goed mogelijk te roeien met de riemen die we hebben. Dat geldt op financieel gebied alsook voor de goederen die we krijgen. Dat betekent in de praktijk dat we elke euro twee keer omdraaien en alle gekregen goederen zo efficiënt mogelijk verdelen en gebruiken. Krijgen we bijv. setjes viltstiften van 20 stuks dan verdelen we die graag in 4 setjes van 5 stiften waarbij we dan ook per setje de kleuren nog uitzoeken zodat ze allemaal van licht naar donker gaan. Zo kunnen we 4 kinderen blij maken i.p.v. één en dat bij de volgende reis weer. Geven we bijv. uien weg dan kopen we grote zakken van 20 kg. en verdelen die zelf in porties van 1 kg. per gezin. Dat is toch minstens de helft goedkoper, of anders gezegd we kunnen er 2x zoveel mee doen.

Als maaltijd willen we de kinderen eens iets anders geven dan rijst en hebben momenteel het plan om elk kind fruit en een sandwich te geven. Wel extra werk maar keileuk. We gaan de ingebruikneming van het internetcafe uiteraard weer “groots” vieren met een leuke dag voor de kinderen. Als ze hun kleurplaat inleveren die ze aan het begin van de week hebben meegekregen om thuis te kleuren, krijgen ze hun cadeautje. Ook een beetje anders want we hebben voor alle meiden elk een grote en een kleine pop (allemaal keurig gewassen en aangekleed (door Jes en Corrie) en alle jongens krijgen een soort actionman/transformer en een auto, én uiteraard allemaal ook een snoepzak met een leuk potlood (Miranda Kal) en kleine speeltjes (Jan en Toos).

Een druk programma maar we zien er echt naar uit. Zoals u weet gaan Sylvester en Cecilia Ruijs de eerste tien dagen weer met ons mee. We zitten in hetzelfde hotel. We willen zoveel mogelijk tijd besteden aan contact met de kinderen en de bevolking.

Door de werkelijk zeer gulle giften kunnen wij van ons eigen budget doen wat we altijd doen en alles bij elkaar kunnen we de komende 18 dagen écht veel realiseren. Wát allemaal, we zullen het u uitgebreid vertellen als we terug zijn. Naast alle drukte voor deze reis zijn we alweer hard aan het voorbereiden voor november. Eind vorig jaar zeiden we dat we het een tikkeltje rustiger aan zouden gaan doen maar eigenlijk is het tegenovergestelde waarheid geworden. Vooruit maar, zolang we het nog kunnen ……… Het knutselen wat we met de kinderen gaan doen is eigenlijk ook een beetje proefdraaien voor november want dan willen we dat ook gaan doen op de Santo Su Nursery School (200 kinderen). Naast de schoolmeubelen die we in november voor de Diana school meenemen denken we nu, dankzij een genereuze gift, ook al over een openluchtbioscoop (de open lucht hebben we sowieso gratis natuurlijk). De reis in november wordt sowieso een speciale want we zijn dan 5 jaar bezig in Gambia (in de loop van de tijd zijn daar Polen, Irak, Roemenië en niet te vergeten Nederland bijgekomen). Voor diegenen die deze reis of een gedeelte daarvan willen meemaken, u weet dat dat kan. Of u nu een week, 10 dagen of langer mee wilt, alles kan als u ons dan maar een handje helpt. Reis- en verblijfskosten zijn uiteraard voor eigen rekening. Boeken doet u dan uiteraard zelf, wij zullen u graag adviseren over hotels etc. U bent vrij om aan onze activiteiten mee te werken. Alles mag, niets moet. Wij vinden zelf Gambia niet echt een vakantieland, u heeft weliswaar een keurig hotel, strand, zon en een heleboel onvergetelijke ervaringen, veelal door de contacten met de bevolking en dan speciaal de kinderen, maar toeristische attracties zijn zeer beperkt. Het is wel Afrika maar bijv. geen safari.

En dan nog een verzoek: voor de mensen die regelmatig bij ons komen en voor diegenen die dicht in de buurt wonen, Gooi uw lege shampoo/douche /badschuim/mondwater flessen etc. niet weg maar bewaar ze voor ons. We hebben er eind september zo’n 525 nodig. We bedoelen de flessen van plm. 300 ml. tot 500 ml., merk, kleur, model, het maakt niets uit. Het enige belangrijke is dat de dop er af kan natuurlijk. We zullen aan de achterkant van ons huis, aan het eind van de oprit bij de garage, een ton plaatsen waarin u ze kunt achterlaten als we niet thuis zijn. Dan komt u zeker niet voor niets. Voor de zekerheid nog maar even: Klotshoeve 11, Brandevoort / Helmond Alvast bedankt!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia