Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 59

Het was alweer even geleden maar door allerlei andere aktiviteiten lukte het steeds niet tijd vrij te maken voor een rit naar Polen.

Nadat we de laatste van de 263 dozen voor onze oktober-zending naar Gambia naar de container hadden gebracht hebben we 2 ritten achter elkaar naar Polen gemaakt: de eerste van 9 t/m 12 augustus, de tweede van 18 tot en met 23 augustus.

De eerste rit maakte ik naar het noord-westen van Polen en dan afzakken tot het laatste adres in Poznan. Eén van de gezinnen die ik heb bezocht was de familie Matujewski in Oparczyska. We komen daar al ruim vier jaar. Deze keer had ik eigenlijk alleen een hele grote hoeveelheid levensmiddelen van Ellen en Miranda van Riemsdijk.

Voor de kleintjes hadden we zelf nog wat leuke snoepzakken met speeltjes gemaakt. Ik kan er alleen maar van zeggen dat ik zeker weet dat het heel goed op z’n plaats komt! Vader was wederom in Noorwegen aan het werk, deze keer vergezeld door één van z’n zoons. Hij verdient daar uiteraard geld en als hij dan een week of twee, drie thuis is werkt hij aan z’n eigen huisje. Maar dat gaat tergend langzaam (niet dat hij zo langzaam werkt maar er is zoveel te doen). ’t Is te hopen dat de man lang gezond blijft en heel erg oud wordt…….

Je zou eigenlijk met een paar mensen het hele huisje leeg moeten halen, schoonmaken, schilderen , opruimen. Maar we kunnen helaaas niet alles tegelijk. Daarbij ken ik zo nog wel een dertig, veertig gezinnen. Ook in Nederland!

Bij een gezin dat we ook al wat langer kennen heb ik een heel groot poppenhuis (Inge Sep) in elkaar gezet.

Lizet had er van alles en nog wat bijgezocht. Weer een blije tweeling. Ze hebben ook nog een stapelbed gekregen. Moeten ze zelf in elkaar zetten want de grote kast moest eerst nog leeg en uit de kamer. Daar kon ik jammer genoeg niet op wachten.

Bij een vijftal andere gezinnen heb ik de gebruikelijke spullen afgeleverd. Kijk maar eens of u uw bij ons afgeleverde speelgoed herkent.


Maandagochtend na een rit met in totaal 7 uur file (!) weer thuis. Auto opruimen en opnieuw laden.

Aan het eind van de week, zaterdagochtend, vertrek ik eindelijk weer eens samen met Lizet naar het Zuiden van Polen. Ons eerste adres is in Tymbark, een gezin dat we al eens eerder bezochten. Leuke kinderen, altijd spontaan en blij met de spullen die ze krijgen. De foto’s stonden al op Facebook voordat we thuis waren.

Dan naar Przytkowice waar Anja woont. Drie jaar inmiddels want net na haar geboorte hebben we er een ledikantje en nog een heleboel andere spullen gebracht. En daar zien we nog onverwacht veel van terug! Ook van het speelgoed van twee jaar geleden!

We hebben nu ook een heleboel speelgoed en Anja neemt alles tegelijk in gebruik. Oók het mooie schoolbord en het meer dan complete fornuisje (Bas en Gré van Riemsdijk). Leuk weerzien en hopelijk niet de laatste keer dat we er waren.

Maandagochtend in Chorzow waar we maar liefst vier mooie rollators (Louise Klootwijk, Jes, Corrie) gaan afleveren. En een heleboel incontinentiemateriaal (Jeanne en Sjaan, Corrie). Ook een nieuwe brace (Syl en Cecilia) hebben we bij ons. Van de vorige keer weten we dat ze die goed kunnen gebruiken. De ontvangst is weer allerhartelijkst en we kletsen bij een lekkere kop koffie met taart. Ook hier hopen we nog vaker te komen.

Op de terugweg gaan we op bezoek bij ons laatste gezin in Mirsk. 11 personen van één gezin in een wrakkig huis. Je zou er zo graag meer voor doen maar het blijft bij de gebruikelijke doos met shampoo, conditioner, mondwater, shampoo, tandpasta, haargel, Jif enz. Uiteraard kleding en ook hier véél speelgoed. En weer een schoolbord (Corrie). Een familielid van Corrie is verantwoordelijk voor de gebreide hoofdband en sjaal van Anastasia. Zij heeft er inmiddels al enkele dozen vol van gebreid en wij hebben er dus al tientallen kunnen weggeven bij winterjassen voor alle kinderen van de gezinnen. Lizet maakt er zelfs een sport van om de juiste kleuren bij de jassen te zoeken, keus genoeg.

De laatse twee dagen van deze reis brengen we door een in prachtig hotel in Dresden. Lizet’s zus heeft dit verblijf gewonnen en wij mogen het gebruiken. Een mooie stad, lekker gewandeld, rondrit met de bus gemaakt en een tochtje met de boot over de Elbe.

Donderdagochtend na het ontbijt naar huis en plm. 16.30 uur weer thuis. Twee ritten naar Polen die ons weer overduidelijk hebben gemaakt waarvoor we het doen!


Onderweg kregen we nog een telefoontje “uit de rimboe”. Onze Gambiaanse Lissa heeft er weer een zusje bij. En er werd gevraagd of het kindje vernoemd mag worden naar Lizet’s moeder. Dat zal dus een Gambiaanse Agnes worden. Kijken hoe ze die naam gaan verbasteren naar hun eigen taal. We horen het wel in oktober.

We gaan de komende weken hard aan het werk om onze volgende gambiareis goed te organiseren. We hebben dus 263 dozen/pakketten met een totale omvang van ongeveer 21 m3 in delen aangeleverd bij de container maar we krijgen in oktober alles in één keer uit de opslag in Gambia en alles bij elkaar is dat toch een hééééleboel.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia