Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 6 20 augustus

We vertrekken zondagochtend om 7.15 uur met een auto volgeladen met zo’n 170 dozen, het nodige speelgoed, knuffels etc. richting Polen .Om 15.45 uur komen we aan in Zgorzelec waar we een gezin bezoeken van de Rodzina Rodzinie lijst. Het is een gezin met 4 tienermeiden. Het adres leidt ons naar een flatgebouw dat niets voorstelt,erg smerig is van binnen en de flat van de familie zelf is weliswaar redelijk netjes maar erg klein en met waardeloze spullen ingericht. Er is behoefte aan kleding voor de meiden. Speelgoed hebben ze niet nodig, ze hebben een tv en een computer. We laten er wat truien en shirtjes achter voor de meiden (Kim), een doosje toiletartikelen gevuld met zeep, shampoo, nieuwe tandenborstels en nog wat kleinigheden (Louise, Anouk) en vervolgen onze weg naar B&B Dudek waar we rond 17.30 uur aankomen. Erik, de eigenaar, laat ons de kamer zien en deze is zo mogelijk nog groter dan de vorige keer.Een heuse balzaal met een prachtig bed, een gezellig zitje, een bankje en een ruime badkamer. Na onze spullen te hebben uitgeladen en de mail te hebben gecheckt worden we door Erik uitgenodigd voorde noodzakelijke avondwandeling (hond uitlaten). Hij vertelt ons dat het maar zo’n 2 kilometer is in de nabije omgeving maar vertelt er vooralsnog niet bij dat het 2 kilometer klimmen is om vervolgens boven uit te komen bij een prachtig uitzicht over de omgeving en de nabij gelegen bergen. Maar ja, voor 2 zo’n sportievelingen als wij geen enkel probleem natuurlijk (het water liep langs onzerug vóórdat we boven waren). Volgende keer zorgen we dat we later aankomen zodat een wandeling er niet meer in zit (grapje). Na deze uitputtingsslag drinken we buiten koffie en gaan vervolgens vroeg naar bed. Omgeven door rust in een heerlijk bed met superdikke zachte dekbedden vallen we uitgeput in slaap. Maandag wordt een drukke dag en wat rust kan geen kwaad. Maandagochtend om 07.30 uur heeft Wiesia het ontbijt al klaargezet en het ziet er weer onwijs verzorgd uit. Allerlei lekkernijen w.o. eigengemaakte witte kaas, jam en verder verse broodjes, honing, verse rauwkost, 3 soorten kaas, vlees etc. Veel te veel voor ons natuurlijk.

Bedankt Erik en Wiesia voor wederom een perfecte verzorging!

We komen in ieder geval vast nog eens terug want de B&B is een fantastische plek voor één of meerdere overnachtingen. Een echte aanrader!! Rond 9.00 uur bereiken we ons eerste adres. Een kindertehuis in Jelenia Gora waar zo’n 50 kinderen verblijven van 1 tot 14 jaar. Tijdens de ons aangeboden koffie komen we er al gauw achter dat dit tehuis regelmatig wordt voorzien van het nodige als kleding, speelgoed, beddengoed etc. want eigenlijk hebben ze buiten het gebruikelijke als shampoo, wasmiddel, sportschoenen e.d. niets nodig. Dat resulteert er in dat we slechts eenpakketje nieuwe tandenborstels achterlaten omdat de auto nog zo vol zit dat we er niet iets wat ze evt. wel kunnen gebruiken tussenuit kunnen halen. Voor onze doeleinden dus niet echt een geschikt adres. We nemen afscheid en vertrekken naar ons 2e adres. Een kindertehuis in Kaczorow, even buiten Jelenia Gora. In dit kindertehuis verblijven ook zo’n 50 kinderen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. Ze onderhouden een vriendschapsband met een lagere school in Duitsland die ervoor heeft gezorgd dat inmiddels een deel van het tehuis door een aantal vrijwilligers is gerenoveerd. Alle overige ruimten worden momenteel door de oudere jongens en meiden onderhandengenomen. Knap werk hoor.

Ook hier worden we onthaald met koffie en daarbij chocolade wafels en tijdens het gesprek wordt al gauw duidelijk dat ze behoefte hebben aan alles wat we bij ons hebben. Ze hebben weinig geld en hebben veel nodig voor al de kinderen. Dus laten we hier achter:meidenkleding (Cindy, Corrie, Marlies, Yolanda, Nel, “De Paddestoel”, Wies, Odile, Moni), jongenskleding in veel maten (Louise, Mieke, Wies, Odile, Willie, Geraldine), kleding voor kleine meisjes (Anouk, Odile, Kim, fam.v.Bussel), en verder handdoeken en beddengoed (Louise, Nancy, Aline(slaapzak), Rebecca (slaapzak), Wies, Jes), schoenen (Kim), speelgoed w.o. tennisrackets, puzzels, domino etc.(Fred, Marc en Beate, mw. Verhoeven, Odile, Moni), knuffels (fam.v.Bussel, Hanneke, Yolanda, Michel, Nel, v.d.Pol, Karin). Een leuk tehuis met enthousiaste personeelsleden oftewel zeker een adres om terug te gaan. Dan is ons 3e adres aan de beurt en we komen in Wojziescow bij een groot, mooi uitziend kindertehuis op een groot perceel grond met een prachtige tuin die, blijkt later, door de directeur en het personeel tezamen met de kinderen wordt onderhouden. Met succes want het ziet er fantastisch uit.

De directeur heet ons welkom en nodigt ons uit op het terras op de 1e verdieping. In gebrekkig Duits vertelt hij dat hij zelf als weeskind is opgegroeid in een tehuis, vervolgens als leraar 25 jaar geleden bij dit kindertehuis is komen werken en thans directeur is van dit tehuis. Er verblijven zo’n 50 kinderen van 0 tot 20 jaar.Zijn vrouw is tevens verbonden aan dit tehuis als psychotherapeute en deze wordt gebeld omdat zij beter Duits spreekt.In de tussentijd vertelt hij ook dat er naast de meerdere kinderen uit één gezin die er verblijven doordat de ouders alcohol verslaafd zijn of de moeder in de prostitutie terecht is gekomen, er tegenwoordig een ander probleem de kop op steekt nl. de tienermoeders. Meisjes van het tehuis van 14, 15 en 16 die zwanger raken. Na de geboorte van de baby die dan zo’n 6 maanden in een speciaal babytehuis verblijft komt de baby terug bij de moeder in het kindertehuis. Speciaal voor deze gevallen hebben ze erg behoefte aan babyspullen als luiers, kleding etc. Ook hebben ze behoefteaan al het overige zoals kinderkleding en schoenen, jassen, beddengoed etc. Omdat we inmiddels wat lege plekken hebben in de auto is het wat makkelijker om de babyspullen die we bij ons hebbenhier achter te laten naast de spullen die we voor dit tehuis hadden gesorteerd. En dus bleef er achter: kleding voor jongens en meisjes (baby’s en peuters) (Kim, fam.v.Bussel, Nathalie,Willie), schoenen (fam.v.Bussel, Diana, Claudia, Nathalie, v.d.Pol, Willie, Inge), meisjes- en jongenskleding in grotere maten (Wies, mw. Verhoeven, Marlies, Annemarie, Willie, Geraldine), schoenen (Marlies, Jonneke, Nancy, mw. Verhoeven), speelgoed, tassen en knuffels (mw. Verhoeven, Marc en Beate, Geraldine, Fred, Odile, Yolanda, Michel, Nel, v.d.Pol, Karin, Mieke, Hanneke, fam. v. Bussel) In onze ogen een fantastische directeur die de kinderen van zijn tehuis als zijn familie beschouwd en daardoor al het mogelijke doet om het voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. Hier komen we zeker terug.

Na deze geweldige ervaring door naar ons 4e adres, een kindertehuis in Jawor. Bij aankomst blijkt de directrice net vertrokken te zijn maar telefonisch vertelt ze ons dat er voor de in het tehuis verblijvende kinderen van 1 tot 5 jaar altijd behoefte is aan kleding, speelgoed en wat dies meer zij. Omdat het niet meer zo veel is wat we in de auto hebben beloven we haar dat we de kleding die we in die maten nog bij ons hebben achter zullen laten en nog een keer terugkomen als de directrice aanwezig is. In de tussentijd zal ze ons een email sturen met daarin opgenomen hetgeen ze nodig hebben.En dus laten we hier nog achter: meisjes- en jongenskleding (Beate (Br), Nel, “De Paddestoel”, Inge, Wies, fam.v.Bussel), schoenen (Beate (Br)), beddengoed (Odile, Willie), handdoeken (Wies).We zullen zien of we aan de hand van hun wensenlijst nog een keer terug kunnen gaan. Wel leuk allemaal van die kleintjes.

Met nog zo’n 20 doosjes, wat speelgoed en knuffels in de auto, rijden we naar ons laatste adres voor vandaag: een kindertehuis in Legnica. Daar aangekomen stormen een aantal kindertjes op de poort af, nieuwsgierig wat we komen doen.Een meisje van 19 spreekt een beetje engels en met haar in gesprek blijkt dat ook hier spullen meer dan welkom zijn. En dus kunnen we hier onze auto leegmaken: jongens en meisjeskleding (Jeanne, Hester, Cindy, Corrie, Beate (Br), Karin, Geraldine, Aline, Kim, Wies, Moni, Willie, v.d. Pol), beddengoed (Corrie), schoenen en handdoeken (Wies, Moni,v.d.Pol), poppen en knuffels (Marc en Beate, Geraldine, Odile, Yolanda, Michel, Nel, v.d.Pol, Karin, Mieke, Hanneke, fam. v. Bussel).

En zo is onze missie weer geslaagd en/of ons doel bereikt. Een auto leeggemaakt in één dag. We rijden naar ons hotel in Legnica en gaan nog wat eten waarna we weer vroeg naar bed gaan want morgenochtend rijden we terug naar huis. Het was een vermoeiende maar zinvolle dag.

We hebben weer heel wat kinderen blij kunnen maken met een heleboel spullen.

BEDANKT ALLEMAAL DAARVOOR.

Dinsdagavond om 18.00 uur staan we weer thuis voor de deur met slechts een klein aantal knuffels in een grote lege auto.

Lizet en Dick

P.S. Bekijk ook de foto’s van deze reis onder fotoalbums polen: 17 tot 19 augustus 2008

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia