Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 63


Dit was het kleuterklasgebouwtje in april 2012

Dit is het nu

4 april tot en met 24 april

3 zeer geslaagde weken gambia!

Zoals gewoonlijk na een gedegen voorbereiding en planning

vertrokken we op 4 april met een heleboel plannen richting Gambia. Deze keer geen groot transport, slechts 16 dozen, en die waren al in Gambia gearriveerd. We wilden veel gaan doen, gaan afronden en in gang zetten.

Met veel plezier kunnen we melden dat we alles hebben gedaan wat we wilden doen en nog een heleboel méér en dat alles in een redelijk rustig tempo zodat we ook nog (bijna) elke midag hebben kunnen zwemmen.

We zullen proberen deze nieuwsbrief beknopt te houden want inmiddels kunnen we elke keer wel een boek schrijven. Trouwens, eigenlijk spreken de foto’s al voor zich!

Direct na aankomst hebben we de dozen opgehaald. Onze transporteur heeft z’n werk weer prima gedaan. Hij had nog een kratje bier tegoed van de vorige zending en dat heeft hij inmiddels gekregen. Ook hebben we een bezoekje gebracht aan z’n kippenfarm. Heel knap wat hij daar voor elkaar krijgt. Zo groots als een aap heeft hij z’n bedrijf laten zien en we waren echt onder de indruk.

Met de dozen naar de Child Concern International School. Daar direct zand en stenen besteld alsmede afspraken gemaakt met de stucadoors. Vloeren moeten worden gelegd en alle muren gestuct. Als dat klaar is kunnen wij gaan schilderen. De mannen gaan voortvarend aan het werk en na enkele dagen kunnen wij beginnen met de eerste laag muurverf op de binnenmuren van de drie lokalen.

De kinderen hebben nog vakantie dus wij kunnen rustig aan het werk.

Inmiddels is ook de afwerking gestart van de aangebouwde kamers van het huis van de familie van “onze Lissa”. Ook daar zand en stenen gekocht en de stucadoor kan aan het werk.

Alles moét klaar vóórdat we weer naar huis gaan, we moeten het ook nog schilderen.

We maken met ons gezinnetje de afspraak dat we de volgende donderdag gaan zwemmen in ons hotel. FEEST! Ook de kleintjes zijn inmiddels een beetje aan ons gewend waardoor de hele dag gezellig verloopt. Niet alleen zwemmen, ook lekker eten en drinken en dan nog een flinke strandwandeling. Voor de kinderen en hun moeder (vader is thuis aan het werk) minstens gelijk aan een dagje Disneyland.


Na afloop brengt een taxibusje de hele familie weer naar huis.

We hebben een druk programma omdat we met zo’n 500 kinderen gaan knutselen. 420 kinderen op onze drie scholen: de tweede dinsdag op de Diana School,


woensdag de Santo Su Nursery school


en de laatste maandag de Child Concern Int. School

En dan nog een door de Child Concern Int. School georganiseerde Creative Day. Er komen uiteindelijk van 10 scholen 5 kinderen ( met leraar/es) om te kijken wie de mooiste tekening maakt. Volledig vrij in het onderwerp gaan de kids aan het werk, nadat ze allemaal een speciaal door onszelf bedrukt t-shirt hebben gekregen.

Er worden mooie tekeningen gemaakt en na enkele uren is er de prijsuitreiking. Alle kinderen hebben van ons iets te drinken gekregen en krijgen voor dat ze naar huis gaan óók nog een goed gevulde snoepzak, met pen en potlood. Ook voor onze “eigen” 420 kinderen hebben we wat te drinken én een beker met pen, potlood en snoep. Uiteraard hebben we ook voor alle leraren/essen een aardigheidje, hetgeen bijzonder wordt gewaardeerd.

Tussen alle bedrijven door brengen we een bezoek aan het weeshuis Sinchu van Sia en Gert-Jan Jongeneel. We hadden er alle vertrouwen in maar zien nu ook met eigen ogen dat het stevige tafelvoetbalspel dat we daar vorig jaar hebben afgegeven in prima staat verkeert ondanks dat het vrijwel dagelijks wordt gebruikt. Zo kan het ook! We komen trouwens om een zak rijst af te geven namens Wilma Eding. Uiteraard hebben we zelf nog een doos diverse lekkernijen voor de kinderen.

Ook voor de altijd even gastvrije Sia en Gert-Jan hebben we een drankje. Een oase van rust en geborgenheid. Een wereld van verschil binnnen en buiten de muren! Sia en Gert-Jan, we zien elkaar ongetwijfeld terug.

Bij de familie van Lissa genieten we van de kleine Jessie, de jongstgeborene, genoemd naar Lizet’s moeder.

Ook hebben we hier de aangebouwde kamer laten afmaken met stucwerk, een vloer en ook het terras aan de voorzijde is uitgebreid. Het schilderwerk hebben we weer zelf gedaan uiteraard met hulp van pa. Ze hebben zelfs een Gambiaans toilet.

Bij de hoofdmeeester van de Child Concern Int. School thuis maken we kennis met de twee maanden oude Lizet Ihans, weer een krullebolletje vernoemd naar Lizet.

Ook de hoofdmeester van de Diana School, Bakebba Jabbi, is weer vader geworden, daar bewonderen we een kleine Fatoumata. We hebben hem namens Colinda een zak rijst gebracht voor de naamgevingsplechtigheid. En van ons nog een traytje cola, wat leuke kleertjes, luiers en verzorgingsproducten voor de baby.

De laatste donderdagavond gaan we lekker eten met een paar van onze Gambiaanse vrienden, erg gezellig (en lekker)

. Ook hebben we een bezoek gebracht aan Marie Joof, de verloskundige waar we het zo vaak over hebben gehad. Tot onze grote schrik hoorden we kort voor ons vertrek dat zij een hersenbloeding heeft gehad en weken amper aanspreekbaar is geweest. Het gaat gelukkig weer wat beter met haar.

We hebben haar alvast uitgenodigd voor een etentje in okt./nov. als we weer terug gaan.

We hebben in de afgelopen weken zo’n 6000 kilo cement, tonnen zand en steen en ongeveer 200 liter verf verwerkt. Alles af volgens plan. De stucadoors bij de school hebben óók de opslagruimte en het toiletgebouw volledig gestuukt, van een vloer voorzien en een looppad langs het nieuwe kleuterklassengebouwtje gelegd.


Zo was het in april 2012

Zo was het in november 2012

Zo is het nú binnenkant/buitenkant en toiletgebouw gestuukt en geschilderd

De speciale Creative-day wordt wel heel bijzonder want ’s morgens vroeg staat de NAWEC voor de deur om de door ons betaalde elektriciteitsaansluiting te realiseren. We hebben zelf een extra paal moeten kopen om de afstand tussen de mast en de school te overbruggen. Gewoon even op de taxi en door één van de leraren kaarsrecht geplaatst.

We hebben de drukbezochte bijbelklas van Pastor Lawrence Ihans meegemaakt én z’n Adult Education. Jonge vrouwen die nooit naar school zijn geweest en niet kunnen rekenen en vaak niet kunnen schrijven krijgen hier basisonderricht. Er komen trouwens ook enkele mannen meeleren. De school zit mudvol.

We hebben de opgeblazen router van hoofdmeester Bakebba vervangen en hem een laptop geschonken (beide via Frank van Wijk (van den Eeden en Ruben en Senna).

We hadden een hele mooie digitale camera voor de zoon van Bakebba zodat hij de foto’s van de school kan doorsturen.

We hebben de overlopende toiletvoorziening op de Santo Su school laten leegpompen en daar ook de loodgieter betaald die een gestolen kraan kwam repareren.

We hebben afspraken gemaakt voor okt./nov. En dat zijn er veel. We prolongeren dan ook onze aktie WIE GEEFT ONS DE ZAK. We zijn ook al hard bezig met de voorbereidingen voor de volgende reis. Corry en Leo zijn ons al een keer komen helpen want er is veel te doen.


Ringmappen beplakken en vullen

Fotolijstjes gieten

Wat vijfeneenhalf jaar geleden bij ons eerste bezoek aan Gambia een droom leek zou nu, een heleboel ervaringen rijker, toch wel eens uit kunnen komen. Een van de allereerste dingen die ons heeft getroffen was dat de schoolkinderen totaal niets hadden om mee te spelen. Daar hebben we al de nodige verandering in gebracht door de enorme hoeveelheid speelgoed die we inmiddels hebben meegenomen maar het gaat er nu bij leven en welzijn toch echt van komen. We gaan in oktober/november op een schoolplein een heuse complete speeltuin bouwen. De eerste materialen daarvoor hebben we al aangeboden gekregen en er zal hopelijk nog veel bijkomen.

Binnenkort zullen wij u uitgebreid informeren over wat we allemaal gaan doen.

Vlak voordat we naar Gambia vetrokken kregen we nog een fantastisch telefoontje. De geestelijk verzorger van Vitalis Peppelrode en Vitalis Berckelhof, mevr. Petra Speelman, belde ons dat in de aanloop naar Pasen de collecteopbrengst van de vieringen in de Veertigdagentijd en met Pasen, op de 2 locaties van de Vitalis Woonzorggroep, geheel bestemd was voor onze aktie WIE GEEFT ONS DE ZAK.

Een geweldig mooi bedrag waardoor we een heleboel extra hebben kunnen doen. Binnenkort gaan wij tijdens een zaterdagmiddagdienst in Peppelrode verslag doen van onze aktiviteiten. Alvast geweldig bedankt!!

Voor allen: Corrie en Leo
Frank en Annemarie
Jes Mols
Marlies en Wim
Piet Meijers
Wilma Eding
Colinda Meeuwsen
Collall, Hester van Rijn
woongroepen Vitalis Peppelrode en Vitalis Berckelhof, mevr. Petra Speelman
dhr. A. Bastin
Achmea
Paul Hoelen
W.v.d. Pol
Miranda en Ellen van Riemsdijk
Thea Dinnissen
(sorry, sorry, sorry als we iemand vergeten zijn) die ons deze keer weer enorm hebben geholpen met spullen, geld, of anderszins, hééél erg bedankt.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia