Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 67

4 weken gambia, een plezier om op terug te kijken!

We hebben de afgelopen vier weken in Gambia echt heel veel kunnen doen. Financieel gezien mede dankzij de koers van de Dalassie (maar lieft 50-52 Dalassie voor een Euro!), en de giften van lieve mensen en organisatorisch gezien dankzij een gedegen voorbereiding. Bij de uitvoering van alle plannen hebben we veel hulp gehad van evenzoveel hardwerkende Gambianen.

Omdat we ons kunnen voorstellen dat niet iedereen de tijd heeft om ons uitgebreide verslag te lezen doen we het deze keer anders: onder de datum de foto’s met een korte beschrijving en eronder het volledige verhaal.

Ga er maar even voor zitten!


Woensdag 9 oktober

Aankomst hotel Bijilo Beach in de avond. Geld gewisseld tegen de voor ons erg aantrekkelijke koers van 50 dalassie voor een euro, in de loop van de weken loopt die koers zelfs op tot 52.


donderdag 10 oktober


Onze huurauto voor de komende 4 weken

De eerste dozen in onze “werkruimte”

Vroeg in de ochtend onze huurauto opgehaald bij het Lemon Creek Hotel. Direct door naar ons belangrijkste project voor deze weken, de Child Concern International School in Latrikunda.

We gaan de aan onszelf geadresseerde plm. 60 dozen ophalen op Manjai Junction bij de opslag van Cees Laros. Tevens halen we de plm. 200 dozen op uit de opslag van Mr. Lawrence, het hoofd van de school. In minder dan geen tijd staan alle dozen in het toekomstige computerlokaal.

We bestellen zand, stenen en cement en dit wordt allemaal de volgende ochtend geleverd . Onze bouwers gaan direct beginnen met de voorbereidingen voor de muur rond de school. We gaan wat eten bij Yasmina en komen daar bij toeval Cees Laros tegen. We zouden daar ook Mariama ontmoeten voor wie we van een nederlander wat babykleding hebben meegenomen. Mariama komt helaas niet opdagen.


Vrijdag 11 oktober


De geleverde bouwblocks

Het grind

Het zand

En de eerste zakken cement

Start bouw van de muur

Eerste bezoek aan Nema Su(Lissa)

De eerste uitgepakte computers

Ook vandaag weer bijtijds opstaan, ontbijten (de dagen zijn kort want om 19.00 uur is het aardedonker en kun je niets meer doen) en naar CCI. We gaan alle dozen sorteren. Alle tafels en computers worden uitgepakt. Vrijwel alle computers met bijbehorend materiaal hebben we van Frank van Wijk van
gekregen, nagekeken en helemaal in orde. De vrachten zand, stenen en cement arriveren en worden rechtstreeks door ons aan de leveranciers betaald. De bouw gaat voortvarend van start.

In de middag gaan we voor het eerst naar “onze” Lissa in Nema Su. Een fijn weerzien. Aan het eind van de dag een frisse duik in het hotel-zwembad.


Zaterdag 12 oktober


Computers, tafels, stoelen etc.

Bouw van de muur vordert

De rest van de computers worden uitgepakt, tafels , bureaus en stoelen gemonteerd. De eerst computer op het kantoortje van Mr. Lawrence wordt aangesloten. Met printer en scanner. De bouw van de muur vordert gestaag.

We gaan wat eten bij Parisienne en nemen een duik.


Zondag 13 oktober


Dozen gesorteert en uitgezocht

De muur vordert met de dag

We gaan de voor de CCI school bestemde dozen met kleding openmaken en sorteren. We hebben voor alle schoolkinderen én hun moeders een pakket kleding op maat. Ruim 200 pakketten moeten op volgorde worden gesorteerd. Ook vandaag wordt er weer hard aan de muur rond de school gewerkt.

Lekker koffie met een gebakje bij Parisienne en de onontbeerlijke frisse duik aan het eind van de dag.Spullen voor oogziekenhuis in Serrekunda

Wateraansluiting betalen bij de NAWEC

We gaan als eerste naar het oogziekenhuis. Daar zijn we al enkele keren eerder geweest en brengen we ook dit jaar weer 5 dozen vol met spullen (Marijke van Sambeek). Vervolgens naar de Nawec (watermaatschappij) om de wateraansluiting op de CCI school te betalen, drukte vanwege offerfeest Tobaski. Meer geiten dan mensen op straat. Op de CCI school spullen uitgepakt voor de in totaal zo’n 500 kado-tasjes. In elke tas zit een speciaal door ons ontworpen educatieve map.


Dinsdag 15 oktober


Een dagje vrijaf

Vandaag is het Tobaski, het moslim-offerfeest. Een hele vrije dag. Strandwandeling, zwemmen etc.


Woensdag 15 oktober


Nieuwe gebouwtje bij Diana

Op de CCI school de plm. 300 kadotasjes voor de bezoekers van de bijbelklassen gemaakt. Ook voor allemaal een educatieve map. Dan voor het eerst naar de Diana school in Brufut waar we afspraken maken met de stucadoors voor het afwerken van het nieuwe schoolgebouw. Vloeren en alle stucwerk binnen en buiten kunnen worden afgemaakt.

De dag eindigt weer met de frisse duik.


Donderdag 17 oktober


Pascaline

Little tikes speelhuis

Trampoline


Ingraven trampoline

We gaan met Pascaline, een slimme studente, waarvoor we vanaf nu het schoolgeld betalen (Frans en Henriette, Gerian en Willem), naar de Masroor-school. We zijn met haar in contact gekomen via Haddy Sylva, secretaresse in het Sheikh Zayed oogziekenhuis. De ouders van Pascaline hebben niet de mogelijkheden om haar naar school te laten gaan en dus was de vraag of wij konden helpen. En ja, een slimme meid die graag wil leren willen wij graag helpen. We zullen zien hoe ze zich ontwikkelt.

Vervolgens drinken we koffie in de ijssalon van het Kairaba hotel. Naar CCI om de laatste tasjes voor de bijbelklas te maken.

Plastic little tikes speelhuis (Jeanette) in elkaar gezet. Trampoline (Gerard en Colinda) uitgepakt en gemonteerd. Begonnen met (laten) ingraven van de trampoline.

Boodschappen gedaan en zwemmen.


Vrijdag 18 oktober


Het laatste speeltoestel

De trampoline, het little tikes toestel en het schommelspeeltoestel

Fotolijstjes, in Nederland gemaakt

Hebben het transport niet allemaal overleefd

We gaan vandaag naar de Diana Nursery School in Brufut, nadat we eerst medicijnen gekocht hebben voor Soriba die malaria heeft maar de medicijnen niet kan betalen. Afspraken gemaakt voor maandag over levering zand en cement zodat ook daar de stucadoor kan beginnen met de afwerking van het nieuwe schoolgebouw.

Dan naar CCI waar we het laatste speeltoestel (Brigitta) opzetten. Met de fotolijstjes die we in Nederland van gips hebben gegoten is het een en ander misgegaan. De lijstjes zijn in de verpakking vochtig geworden (waarschijnlijk door het vocht in de lijstjes zelf) en er zijn er een aantal zo zacht geworden dat ze gebroken zijn. Geen paniek, we hadden er een heleboel in reserve gemaakt en hebben er uiteindelijk toch wel genoeg. We pakken ze allemaal voorzichtig uit en leggen ze in de zon om te drogen. Dat is daar natuurlijk geen probleem en na twee middagen in de zon te hebben gelegen zijn ze droog en klaar om te gebruiken. We gaan vervolgens naar het New Jeshwang ziekenhuis om alvast de nodige knuffels te brengen en we maken meteen de afspraak voor maandag 28 oktober (we gaan dan zo’n 200 babykleding pakketten uitdelen). De dozen met de pakketten staan al in het ziekenhuisje. Deze zijn door Ousman zelf opgehaald bij de opslagruimte van Cees Laros bij Manjai Junction.

Terug naar de CCI school om de trampoline verder in te graven.


Zaterdag 19 oktober


Dozen met cadeautjes, kleding etc. voor gezin Lissa

Lissa’s moeder met pruik

We beginnen ’s ochtends op de CCI school met het afwerken van de schommels en de trampoline. Samen met Mr. Lawrence informeren we de bijbelklassen over het grote feest op zaterdag 26 oktober. Verder hebben we alle tafels afgemonteerd.

Zwemmen

Dan naar Nema Su met de dozen die we voor het hele gezin hebben meegenomen, waaronder kleding, schoenen, een pruik voor moeder (wilde ze graag) huishoudelijke spulletjes, pleisters, pijnstillers etc. en uiteraard wat snoep, koekjes, drinken, wasmiddel en speelgoed voor de jongsten. Ook hebben we voor het team van Lamin en het team van Musa voetbalkleding afgegeven. Dit zal worden uitgedeeld aan de voetballers en volgende week zondag zal er een wedstrijd tussen de 2 teams plaatsvinden.

Lissa’s vader zal ondertussen de prijzen opvragen voor ramen en deuren voor de aangebouwde kamer en wij gaan tegels bestellen voor de vloer van deze kamer.


Zondag 20 oktober


Het oudste gedeelte

Hier gaat letterlijk het dak eraf

Een flinke duw tegen de muur waardoor die in zijn geheel omvalt

En dan is er alleen puin over

De muur begint z’n uiteindelijke vorm te krijgen

Het terras

We gaan eerst boodschappen doen voor de tasjes die de leraren zullen krijgen.

Op CCI school de laatste tasjes en die voor de leraren afgemaakt.

We hebben besloten het laatste oude gedeelte van deze school ook maar meteen te laten verbreden zodat ze er twee volwaardige klassen bijkrijgen. Dit zat niet in de planning maar werd gedeeltelijk mogelijk door de gunstige wisselkoers van de dalassie. Ter verduidelijking, het hogere gebouw dat op de foto achter de school te zien is is een moskee in aanbouw en hoort dus niet bij de school. Het dak wordt eraf gehaald, de voorste muur wordt gesloopt om vervolgens een nieuwe muur neer te zetten gelijk aan de rest van het bestaande gebouw. De ramen en deuren worden gewoon weer opnieuw gebruikt in de nieuw gebouwde muur.

Er wordt hard aan het terras voor het hele schoolgebouw gewerkt. Ook de muur nadert z’n voltooiing.

Koffie bij Parisienne, oplader en memocard gekocht en..zwemmen


Maandag 21 oktober


Lamin’s school

Musa’s school

Lissa Mama en Ami

Naar Nema Su om de schoolgelden te betalen voor Musa, Lamin, Lissa, Mama en Ami. Mede dankzij de hoge koers van de dalassie is het schoolgeld voor Lissa, Ami, Mama en Musa betaald door Wilma. Het werk wordt afgesproken voor de nieuwe kamers in het huis van Lissa’s familie, er zal een tegelvloer worden gelegd, er worden ramen en deuren geplaatst. We bestellen cement dat met de ezelkar zal worden gebracht, we bestellen tegels die we zelf zullen afhalen en er wordt zand besteld. Koffie drinken bij Yasmine.

We huren twee koelkasten voor het feest van a.s zaterdag.


Dinsdag 22 oktober


Het maken van Tye and dye

We hebben de eerste helft van de vloertegels afgehaald en afgeleverd in Nema Su zodat de tegelzetter kan beginnen. Er worden al batiks gemaakt van de lakens die wij hebben meegebracht. Koffie gedronken bij Yasmina en de laatste boodschappen gedaan voor prijzen verloting Nema Su en tasjes leraren.

In de CCI school de adresstickers van de tafels verwijderd, koek en snoep voor het feest uitgepakt. 700 zakjes koekjes en 700 zakjes snoep.

Zwemmen.


Woensdag 23 oktober


Schilderen van fotolijstjes

Joke en Thea komen ons een weekje helpen

We halen de rest van de vloertegels op en brengen die naar Nema Su. Op de CCI school gaan we de eerste fotolijstjes schilderen. Vandaag doen we de eerste drie klassen en de kinderen proberen er iets moois van te maken. Even een frisse duik en dan naar het vliegveld waar we Joke en Thea gaan afhalen die ons een weekje gezelschap komen houden en komen helpen. Terrrasje gepakt met onze twee gasten.


Donderdag 24 oktober


De dames helpen mee met schilderen van de fotolijstjes

Op de CCI school gaan we weer fotolijstjes schilderen, nu met hulp van Joke en Thea zodat we alle lijstjes kunnen afmaken. We nemen wat te eten bij Yasmina en gaan vervolgens nog even boodschappen doen bij Kairaba supermarkt waar we 250 soepbekers kopen voor het feest van a.s. zaterdag.

Dan nog even zwemmen en koffie drinken met Joke en Thea op de kamer.


Vrijdag 25 oktober

Het koelkasttransport Stoelen en overkappingen worden gebracht En nog een overkapping en nog meer stoelen

Onze trouwe hulpjes Michele
en Madeline

De soepkookpannen

De vandaag geleverde poort

Aan het einde van de dag is alles
klaar en kan het feest beginnen


Vers fruit voor 250 mensen


Netjes in de koelkast

Yoghurt voor 250 mensen

Als eerste gaan we de twee gehuurde koelkasten afhalen Dan gaan we boodschappen doen voor het feest, en kopen 250 bekers yoghurt, brood, sandwich spread, vers fruit etc. (Thea) Er worden overkappingen en stoelen gebracht. Ook de geluidsinstallatie arriveert. Michele en Madeline helpen ons om de feestversiering op te hangen.

De enorme soep-kookketels worden gebracht en aan het eind van de middag, net op tijd voor het feest, arriveren de grote toegangsdeuren. Nog diezelfde avond worden ze ingemetseld zodat ze de volgende dag kunnen worden gebruikt. Dit om te voorkomen dat naast de 600 genodigden het hele dorp zich verzamelt op het schoolplein. De kinderen van de school krijgen aan het eind van de lesdag allemaal hun uitnodiging samen met een uitnodiging voor hun moeders in de vorm van een hart. ’s Avonds is er nog volwassenenonderwijs en alle deelnemers krijgen ook een uitnodiging voor de volgende dag. (Corrie en Leo).


600 bezoekers van het feest kregen zo’n hart, Corrie en Leo hebben ze allemaal geknipt en van een lintje voorzien zodat ze omgehangen konden worden. Wat een werk, maar wat een succes!!


Zaterdag 26 oktober


Alle meisjes krijgen een corsage

De schoolkinderen zingen hun ingestudeerde liedjes

Lunchtijd voor schoolkinderen en hun moeders

Uitdelen tasjes bijbelklas

Uitdelen snoep en drinken voor alle genodigden (± 600)

Zaterdagmorgen is er eerst nog bijbelklas tot 12.00 uur en alle deelnemers krijgen een (hart)uitnodiging voor ’s middags.

Vandaag is het grote feest om te vieren dat de school volledig is ommuurd, de speeltuin is voltooid, het laatste deel van de gebouwen is gerenoveerd, alle ramen en deuren zijn aangebracht, volgende week de schoon drinkwateraasluiting wordt gerealiseerd, de computerklas in gebruik wordt genomen, de speeltuin is opgezet, enz.

Alle meisjes krijgen eerst een corsage opgespeld. Er wordt begonnen met een aantal toespraken en muziek. In totaal 250 kinderen en moeders krijgen een maaltijd, 600 personen krijgen een tasje met geschenken, kleding, een lesmap etc. én drinken en versnaperingen. Het is even hard werken maar voor donker is alles afgewerkt en ons werklokaal zo goed als leeg.

Een grandioos feest.


Zondag 24 oktober


Lotnummers voor Nema Su

De verloting

Dit meisje heeft een meloen gewonnen

Het team van Lamin

Het team van Musa


Onze VIP plaatsen

Nog zo’n drukke dag. We laden de prijzen in de auto voor de verloting van vanmiddag. We hebben voor het feest enkele gebruiksartikelen gekocht zoals dienbladen, soepkommen, keukengereedschap etc. Deze artikelen verloten we vanmiddag samen met schenkkannen met rijst, kleden, lappen, handdoeken, tasjes met levensmiddelen enz. enz. alles bij elkaar zo’n 40 mooie prijzen. Alle bewoners van Nema Su hebben een lot gekregen en om drie uur ’s middags is de verloting op het voetbalveld. Een feestje op zich! Na afloop van de verloting een voetbalwedstrijd tussen de twee teams die we deze keer hebben aangekleed. We zitten op de vip- tribune, twee plastic stoeltjes.

Na afloop eten bij Yasmina.


Maandag 28 oktober


De voorraad in New Jeshwang

Uitdelen aan de moeders

Kijken welke maten we nog hebben

In haar pakket zat een pop


Krokodillen aaien

En alweer een topdag.

We gaan met Joke en Thea babykledingpakketten uitdelen in het New Jeshwang ziekenhuis. Deden we enkele jaren geleden ook al eens maar toen liep het uit op een ware volksoploop. Geen probleem maar wel druk en veel herrie.

Dit keer heeft het personeel van het ziekenhuis een beter systeem bedacht. 100 vrouwen hebben de gezondheidskaart van hun kind bij zich en krijgen op vertoon daarvan een pakket, maar ook deze keer werkt dat niet helemaal en uiteindelijk krijgen toch 195 vrouwen een pakket babykleding en speelgoed. Mooi, ” in een keer alles schoon op”!

Na deze drukte even naar de rust van de krokodillenfarm waar joke en thea nog nooit geweest zijn. Krokodillen aaien blijft toch heel apart. Deze farm ligt in één van de oudste delen van Bakau.

Dan hebben we het wel weer gehad voor vandaag en gaan we nog enkele uurtjes lekker bij het zwembad liggen en scrabbelen. Lizet voelt zich vanavond niet lekker dus gaan we vroeg slapen.


Dinsdag 29 oktober

Diana Nursery tasjes maken Voor allemaal nog wat te drinken Tasjes uitgedeeld


De computerklas begint vorm te krijgen, we dekken ze af met mooie hoezen (gemaakt door Corrie en Leo)

We gaan naar de Diana school in Brufut waar we 120 tasjes met van alles en nog wat maken voor de kinderen en de leraren. Tasjes uitgedeeld mét iets te drinken. Vervolgens hebben we Joke en Thea naar het hotel gebracht voor een rustige middag, wij gaan naar de CCI school om de restanten van het feest op te ruimen en de computerklas te installeren.

Nog even tijd om te zwemmen en vervolgens hebben we ’s avonds een sfeervol en gezellig etentje bij Yasmina met een aantal vrienden en kennissen uit Gambia, uiteraard zijn ook Joke en Thea erbij op hun laatste avond.


Woensdag 30 oktober

Nog even koffie en scrabble voor vertrek
Uitzwaaien op het vliegveld


Het lijkt op een aardbeving in Brikama, 2 meter van alle huizen en winkels afgesloopt, wat rest is puin en ellende

’s Ochtends nog een laatste kop koffie en een spelletje scrabble met Joke en Thea die we daarna naar het vliegveld brengen. Daar komen, als we Joke en Thea hebben uitgezwaaid, Peter en Irene aan die voor vier weken naar Gambia zijn gekomen.

Spreken we mee af voor een etentje in hun hotel. We gaan naar de Santo Su school in Brikama. Als we in de buurt komen van de school lijkt het alsof er een aardbeving is geweest. Niets blijkt minder waar, de overheid heeft besloten de weg te verbreden en electriciteitspalen te verzetten. Daarvoor werd van ieders pand aan de weg gelegen twee meter afgehaald (zonder enige vergoeding). Dat dit ging gebeuren werd ’s woensdags aangekondigd en in het weekeinde werd gewoon van alle huisjes en winkeltjes twee meter afgehakt. Een absolute ramp voor winkeliers en bewoners.

De school hebben we zes jaar geleden geschilderd en dat moet dus nodig weer eens gebeuren. Een jaar geleden ongeveer heeft een engelse stichting er een nieuw dak opgelegd.

Inmiddels heeft een andere Nederlandse stichting veel geld ingezameld voor nieuwbouw bij deze school. Ze hebben grote plannen. Zoals idereen weet juichen we meer sponsors alleen maar toe. Wij claimen geen projecten, elke andere sponsor is meer dan welkom. Iedereen weet inmiddels ook dat wij nooit met anderen samenwerken, we willen geen overleg, geen discussies enz. enz. We willen ook niet dat ons geld wordt gebruikt voor zaken die niet direct met het doel te maken hebben. Dus laten we deze Nederlandse stichting rustig hun plannen realiseren. Echter, tot onze grote teleurstelling, blijkt er nog geen steen te zijn geplaatst, er is geen enkele bedrijvigheid op het terrein. Beter gezegd, het ziet er mistroostig uit. We praten met de hoofdmeester en er is beloofd dat de werkzaamheden in december zullen aanvangen. Maar omdat er nu nog niets is besluiten we in ieder geval de kinderen te verrassen met een kadootje. Dat wordt een beetje improviseren want het zijn er 200!

Maar het lukt! We beloven vrijdagochtend terug te komen maar dat blijkt een nationale feestdag. Dus wordt het maandag.


Donderdag 31 oktober

Tennisnet opgezet Computers zijn aangesloten Tegelvloer in de aangebouwde kamers bij Lissa

Bij CCI zijn we alle computers gaan aansluiten. We krijgen hulp van een electricien die al meteen voorziet dat er zwaardere draden en stopcontacten moeten komen vanaf de meter om 15 computers op te laten draaien, anders klapt de hele boel. Zo gezegd, zo gedaan, maar dat neemt de eletricien ons gelukkig uit handen. We maken alle tasjes voor Santo Su en plaatsen nog even het mobiele tennisnet (Marlies heeft dit gewonnen op Facebook)

Dick slaat een balletje met Mr. Lawrence maar die kan er helemaal niets van…… Dick ook niet hoor. De kinderen nemen het snel over, gelukkig maar. Bij AZ twee nieuwe fietsen besteld voor Momodou en Lamin uit Nema Su. Bij Diana hebben we vervolgens een afspraak met een bedrijf dat van de bestaande waterput een schoondrinkwatervoorziening kan maken en we stemmen in om dit te laten realiseren. Het bedrijf is van een vader van één van de kinderen van de Diana School en we spreken af dat we vanuit Nederland de eerste aanbetaling doen voor deze voorziening. Hij begint zodra hij het bedrag binnen heeft en Bakebba zal ons foto’s sturen van de opbouwwerkzaamheden. Er komt een electrische pomp met een tank van 2000 liter zodat ook de bewoners van de omliggende compounds kunnen meegenieten van schoon drinkwater. Ook weer een mijlpaal op deze school. Dan nog even naar Nema Su nog waar nog een paar balen cement, een extra deur en een slot nodig zijn voor het afmaken van de nieuwe kamers aan Lissa’s huis. Het tegelwerk is klaar, alleen de ramen en deuren moeten er nog in en dan kunnen ze de kamers gebruiken. Ook voor het huis van Lamin’s ouders regelen we een lading zand en cement zodat ze hun tijdens het regenseizoen in elkaar gestorte huis weer kunnen repareren.
We vragen Lamin, die van ons een digitale camera heeft gehad bij aankomst in Gambia, om wat foto’s te sturen van de wederopbouw van hun huis.


Vrijdag 1 november


Barry krijgt zijn fiets

Imiddels zijn ook de sotelen in elkaar gezet

We brengen alle 200 tasjes en die voor de leraren alvast naar de Santo Su school in Brikama We monteren in de CCI school de stoelen verder in elkaar zodat het lokaal compleet is. Barry, de uitvoerder van alle werkzaamheden, krijgt van ons een fiets (Ilse en Christ) die hij al 3 weken heeft zien staan maar niet wist dat die voor hem was. Hij had er afgelopen april al om gevraagd. Tegen iedereen die het horen wilde riep hij dat wij altijd onze beloftes nakomen!!

We gaan boodschappen doen voor Marie Joof en halen malaria-medicijnen voor haar kliniekje want ze zat inmiddels zonder. Als we bij de apotheek staan te wachten heeft een oudere mevrouw vóór ons een probleempje. Ze heeft een recept en de apotheker heeft de medicijnen bij elkaar gezocht. Ze moet 175 dalassie betalen (€ 3,50) maar ze heeft slechts 100 dalassie. Een beetje zenuwachtig zoekt ze in haar kleren maar vindt natuurlijk de ontbrekende 75 dalassie niet. Dan stelt ze aan de apotheker voor om slechts een gedeelte van de voorgeschreven medicijnen mee te nemen omdat ze ze niet alles kan betalen. Ik zeg tegen de apotheker dat de ontbrekende 75 dalassie (€ 1,50) door ons betaald worden. De mevrouw is zichtbaar dankbaar en blij en bedankt ons hartelijk. Zo simpel om voor iemand iets te betekenen! Aan het eind van de dag gaan we lekker genieten van een buffetje in het hotel waar Peter en Irene verblijven. We nodigen ze uit om zondag mee te gaan zwemmen in ons hotel met ons gezinnetje uit Nema Su.


Zaterdag 2 november


Uitdelen in Sanchaba, kleding, schoenen, waxinelichtjes met houders, slippers voor de kids

National Cleansing Day, geen verkeer op de weg tot 13:00 uur De fietsen voor Musa, Lamin en Momodu. Musa’s fiets komt uit Nederland

Met de moeder van Lissa , Fantoumata ( Fanta) naar haar familie in Sanchaba. Ieder jaar gaan we daar langs en nemen dan de nodige kleding etc. mee. Ook dit keer wordt het weer een happening.

We brengen Fanta terug naar huis en nemen Lamin en Momodu mee naar Serrekunda om de twee nieuwe fietsen af te halen. Dat wordt even ingewikkeld want we merken dat het stil is op de weg. Gelukkig hebben we op tijd in de gaten dat het National Cleaning Day is en dan mag je van 9 uur tot 13.00 uur niet de weg op. We zetten de auto net op tijd aan de kant en zitten anderhalf uur aan de rand van de weg. Musa is met zíjn nieuwe fiets achter ons aangekomen en wacht samen met ons tot we weer verder kunnen. Uiteraard leggen we nu zijn fiets in de auto en gaan we om 13.00 uur verder, eerst wat drinken bij Parisienne waar de jongens alleen maar binnen mogen omdat ze bij ons zijn. Normaal mogen ze daar (en eigenlijk nergens) binnen….. Eindelijk toch bij de fietsenwinkel waar de fietsen klaar staan. De jongens fietsen op hun nieuwe fietsen zelf terug naar Nema Su en Musa fietst uiteraard ook mee naar huis (ze doen er twee uur over).

Wij gaan nog wat boodschappen doen.


Zondag 3 november


Lamin (Brufut)

Op bezoek bij Marie Joof

Sieraden uitgedeeld(gemaakt door Trudy)

Zwemmen met de kids

Rijst en patat met kip

Nog even naar zee


Met de bustaxi naar huis

Eerst naar Lamin in Brufut (waarvoor we ook schoolgeld betalen, hij is tweede van de klas! Hij wil graag voetballer of dokter worden) waarvoor we een laptop hebben. We nodigen hem uit ’s middags met ons in het hotelzwembad te gaan zwemmen hetgeen hij maar al te graag wil. Maar eerst even een bezoekje aan onze vriendin Marie Joof (de verloskundige) ze gaat alweer lamgzaam aan het werk na haar herseninfarct aan het begin van dit jaar. Het gaat gelukkig goed met haar. We nemen altijd wat spullen voor haar prive mee én ze krijgt de malaria-medicijnen (Mariska, Hadewych en Gerrit) voor haar aan-huis-kliniekje want ze zat zonder en er heerst nog veel malaria. We hebben nog een aantal pakketten dames-, heren- en kinderkleding en kinderschoenen. Ook nog een aantal leuke cadeautjes zoals mooie waxinelichthouders (Corrie), gehaakte zeephartjes (kennis van Anne-Marie van Hoof die deze maakt)

We halen Lamin op, rijden met een extra taxi naar Nema Su en laden Lissa en haar hele familie in voor een zwempartij in ons hotel. Peter en Irene zijn er ook al en het wordt een grandioze middag. Met lekker eten en drinken en een wandeling op het strand. Irene heeft een vol blik koeken meegebracht, ballonnen en mutsen voor de kids.

Geweldig!

Een grote taxi brengt ze aan het eind van de middag allemaal weer naar huis.


Maandag 4 november

De fotolijstjes die compleet zijn hebben we uitgedeeld Schoon drinkwater!!!
Het breder maken van dit gebouwtje is klaar op de dakplaten na
Voorbereiding uitdelen Santo Su Tasjes voor kinderen Cadeaus voor leraren


Pop voor dochter Mariama (aangekleed door Jes)

Weeshuis Sinchu Op de hobbyclub gemaakte stevige tollen voor de kids


De hinkelbaan

We hebben de foto’s van de kinderen die de lijstjes geschilderd hebben bij elkaar gevoegd en netjes in het frame geplakt. De eerste 60 stuks kunnen we dus uitdelen en de kinderen vinden het resultaat geweldig.

Vandaag gaan we nog foto’s maken van de nieuwe leerlingen op CCI, de eerstvolgende keer kunnen we dan de rest van de lijstjes afmaken. We nemen tevens afscheid op deze school. We beloven volgend jaar weer terug te komen en vertrekken daar met een tevreden gevoel.

De school is inmiddels op de waterleiding aangesloten en ze hebben nu dus voor altijd schoon drinkwater. De bouwactiviteiten zijn bijna afgerond. Alleen de dakplaten moeten nog worden gemonteerd en er moet nog wat worden afgestuct maar daar wordt hard aan gewerkt. Vier weken fijn kunnen samenwerken met iedereen, idereen blij en wij ook!

We rijden naar de Santo Su school in Brikama. We maakten van de restanten die we eigenlijk onderweg hadden willen uitdelen 200 kadootjes en we hebben voor alle kinderen ook nog wat te drinken en te snoepen. Uiteraard ook voor de onderwijzers. We worden keurig bedankt door een afvaardiging van de ouders van de kinderen van de community.

’s Middags brengen we nog een bezoek aan het weeshuis in Sinchu. Sia en Gert ontvangen ons allerhartelijkst zoals gewoonlijk. We drinken wat, we kletsen wat en halen vervolgens de hinkelbaan uit de verpakking. Feestje ! De kinderen nemen hem meteen in gebruik maar Gert en de medewerkers gaan de tegels nog netjes ingraven zodat ze gelijk komen te liggen met het gras en recht liggen. We hebben ook nog een doos klamboes, die gaan nogal eens kapot natuurlijk met zoveel kinderen, dus hebben ze voorlopig een voorraadje. Ook hebben we nog voor alle kinderen een cadeautje (kleidoos) maar Sia vraagt ons of ze die mag bewaren tot kerst dan heeft ze in ieder geval alvast een kadootje voor alle kinderen. Daarnaast hebben we nog een aantal tollen die gemaakt zijn door een lieve oudere meneer bij de hobbyclub van de Oude Toren. Die had hij speciaal aan ons meegegeven voor Gambia. De kinderen hebben het snel door en vinden het geweldig. Ze komen alleen elke keer aan ons vragen of we het touwtje opnieuw willen opwinden. Ook maken we het weeshuis nog blij met een baal rijst van 50 kg. (Wilma) Een hele plezierige middag en ochtend.


Dinsdag 5 november


Het nieuwe gebouwtje bij Diana, vloeren erin laten leggen en binnen en buitenkant gestuukt

Op school bij Fatou Jarjou

Hedenochtend gaan we de foto’s van de nieuwe leerlingen maken op de Diana school en ook daar een afscheid. Het nieuwe gebouwtje wordt nog voorzien van een looppad (om niet door het water te hoeven lopen tijdens de regentijd) en kan dan in gebruik genomen worden. Eigenlijk zouden er alleen nog nieuwe schoolmeubeltjes in moeten maar dat is eventueel voor een volgende keer. Vervolgens gaan we naar de lagere school in Brufut om voor Fatou Jarju het schoolgeld (Sylvester en Cecilia) voor dit jaar te betalen. Ook weer geregeld.

Op weg naar Nema Su kopen we nog een tweepersoonsbed met matras (Jes) voor de broers van Lissa, laden het op een taxi en deze rijdt ons achterna naar Nema Su. Probeer dat hier in Nederland maar eens. Het tegelwerk is klaar. Dit bed zal in een van de nieuwe kamers komen te staan zodat de jongens niet meer op de grond hoeven te slapen. Er wordt nog gevraagd om een generator of een solar maar ook dat is voor een volgende keer. Ook hier een afscheid en ook hier iedereen dik tevreden, wij ook!

Dan…………………vakantie! ’s middags aan het zwembad, ’s avonds rustig een broodje op de kamer.

Huurauto teruggebracht naar Lemon Creek Hotel


Woensdag 6 november

Laatste ontbijtje, koffers pakken, nog een uurtje zwemmen en dan eindelijk naar huis. Na vier weken gambia verlang je naar je eigen bed, een schone was, languit op de bank, vlakke wegen, “normaal” autorijden enz. Het vliegtuig vertrekt een uur eerder en om 23.50 draaien we onze oprit op.

Thuis, na 4 geweldige weken! Onze buurtjes (Frans en Henriette) hebben er weer voor gezorgd dat alles keurig is verzorgd. Geweldig bedankt weer.

Iedereen bedankt voor alle medewerking in welke vorm dan ook, hier in Nederland én in Gambia!

Eerst maar een mooie bos bloemen gehaald voor mijn eigen Lizetje want heus….zo makkelijk is het niet om 4 weken met mij in Gambia te zitten! We hebben het fijn gehad!

Bedankt alle lieve mensen die giften en/of spullen beschikbaar stelden:

Jes Mols
Marlies en Wim
Hester en Melvin
Frans en Henriette
Gerian en Willem
Corrie en Leo
Nel en Gert
De Paddestoel
Max en Ine
Colinda, Jordy en Gerard
Jeannette
Agnes Schildkamp
Jeroen en Jonneke
Kringloopwinkel Reeuwijk
Peter en Irene
Thea en Cor
Joke en Gunter
Beata
Trudy
Frank en Annemarie
Mariska
Hadewych en Gerrit
Miranda
Sylvester en Cecilia
Hester van Collall
Van Kesteren Foundation
De Pelgrimshoeve

en allen die (baby)kleding, schoenen, speelgoed, huishoudelijke artikelen, etc. beschikbaar hebben gesteld. Dankzij jullie konden we weer een groot aantal pakketten maken, per container vervoeren en in Gambia uitdelen. We kunnen hier niet alle namen vermelden maar iedereen die hieraan heeft bijgedragen weet dit zelf wel.

BEDANKT ALLEMAAL OOK NAMENS DEGENEN DIE WE MET AL DIE SPULLEN EN GIFTEN KONDEN HELPEN

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia