Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 70

Gambia 2 tot en met 30 november 2014, toch anders dan anders…….. Direct na ons vorige bezoek in April 2014 zijn we weer gaan inpakken voor November. Maar na twee maanden werden de berichten over Ebola ernstiger. Een deel van onze zending was toen al onderweg én we kregen een aanbieding voor mooie schoolmeubeltjes. Wat te doen. Voor ons gevoel was het duidelijk dat we niet zouden kunnen gaan. Toch hebben we alle meubels ingepakt en verzonden evenals nog een heleboel andere zaken. We hebben continu alle officiële informatiekanalen gevolgd ( niet het geleuter in de bladen!) tot zelfs een paar dagen voor vertrek.
Toen stonden alle lichten op groen wat Gambia betreft. Dus besloten we te vertrekken voor ons 18e bezoek aan Gambia. Maar toch anders dan anders. Een man of 26 in het vliegtuig voor Gambia, een week later weer 19. Een man of twaalf in het hotel, geen muziek, ontbijt op bestelling, wél een privézwembad. Diverse hotels werden gesloten en het is rustig op straat. In tegenstelling tot wat de media beweerden: geen enkele controle op luchthaven Banjul of bij terugkeer op Schiphol. Geen handen wassen, geen koortsmeting, geen handschoenen, niets van dat al. Uiteraard ben je toch voorzichtiger dan anders. We zijn niet naar onbekende gebieden geweest enz.Achteraf hebben we 4 hele fijne weken gehad waarin we vrijwel alles hebben gedaan wat we wilden doen en soms nog wel wat meer. We zijn blij dat we onze Gambiaanse relaties niet in de steek hebben hoeven laten in deze voor hen toch wel héél slechte (economische) tijden.

Voor de verandering maar weer eens een andere indeling van de nieuwsbrief met daarin de belangrijkste activiteiten en gebeurtenissen in de afgelopen weken mét verklarende teksten bij de foto’s.


Onze huurauto voor deze vakantie


4 weken werkvakantie

De eerste dag na aankomst was een moslim feestdag en op die dag waren wij ook maar even moslim oftewel wij ook een vrije dag. Hadden we ook best wel nodig om even te acclimatiseren. De volgende dag hebben we gebruikt om een kort bezoek aan alle schooltjes te brengen en aan de hand daarvan een grof schema te maken voor de komende weken. De eerste activiteit was het afhalen van alle pakken en dozen uit de opslag in Manjai. De eerste container was al ruimschoots gearriveerd. De 2e arriveerde de eerste donderdag. Mede dankzij de medewerking van onze vervoerder (Mario) hebben we al het transport vlotjes kunnen laten verlopen.


We waren erbij toen de 2e container in Nederland werd geladen en die hebben we in Gambia ook weer zien lossen. Diverse vrachtwagentjes hebben we opgetrommeld en geladen voor het transport naar de diverse scholen etc. Mede door de ervaring die we de laatste jaren hebben opgedaan en ook omdat we inmiddels een aantal vrachtwagenchauffeurs kennen hoeven we niet zelf met elke vracht mee maar kunnen we ze naar de door ons opgegeven adressen sturen, hetgeen ons een heleboel tijd scheelt. Dan begint het echte werk.


Het gezin van Lissa in Nema Su.

Uiteraard staat een bezoek aan de familie Camara in Nema Su op het programma. Een gezin dat we al 7 jaar proberen te helpen met overleven. Elke keer als we in Gambia zijn hebben we sowieso kleding, schoenen, schoolspullen en speelgoed voor alle kinderen en ouders bij ons. Nu ook weer. En ook voetbalkleding voor het jongensteam van Musa. Dankzij Chrysostomos hebben we ze een extra zak rijst en een kan olie kunnen geven zodat ze even vooruit kunnen.

Sanchaba

Volgens inmiddels goede gewoonte hebben we ook de familie van Fanta Camara in Sanchaba weer blij gemaakt met de nodige pakketten kleding.


Zwemmen

Zoals elke keer als we in Gambia zijn hebben we ook deze keer weer een zondag besteed om met het hele gezin van Lissa te zwemmen in het zwembad van ons hotel. Dit is elke keer weer een feest voor de kinderen. De kinderen van de 2e vrouw van Lissa’s vader Mama en Ami, komen dan natuurlijk ook altijd mee. Verder nodigen we tegenwoordig ook Lamin uit Brufut en Pascaline (voor wie we allebei het schoolgeld betalen) uit en ook deze twee vinden dat elke keer weer zeker de moeite waard om naar ons hotel te komen. Na het zwemmen eten we dan nog gezamenlijk een maaltijd en lopen we nog even naar het strand.

Diana Nursery School in Brufut.

We gaan de schoolmeubeltjes (metalen tafeltjes en stoeltjes voor de groteren en leuke houten tafeltjes en stoeltjes voor de kleinsten) uitpakken en monteren bij de Diana Nursery School in Brufut. Alles bij elkaar plaatsen we op deze school zo’n 40 meubelsetjes. Een hele klus maar het schiet toch lekker op. Op de scholen waar we vaker komen weet ondertussen iedereen wel dat ze ons het beste ongestoord aan het werk kunnen laten.

Ondertussen pakt Lizet ook nog dozen met speelgoed, stepjes, driewielertjes, stepjes, loopauto’s etc. uit en ruimt de speelgoedrekken op en vult ze aan.

Zo zag het lokaal voor de grootste kinderen eruit toen we kwamen en zo toen we weer naar huis gingen. Geschilderd en mooie sterke meubeltjes.

In de kleuterklas nieuwe stoeltjes en tafeltjes.
Ook veel nieuw speelgoed.

We plaatsten een grote trampoline op het speelveld.

Alle kapotte waterkranen vervangen voor betere kwaliteit

Het frobelen met de kids is altijd weer een feest. Dit keer kerstversiering gemaakt met de groteren, tekenen en vouwblaadjes knippen met de jongsten. En uiteraard iets te drinken.

En allemaal weer een tas met een nieuwe schoolset met kleurboek, kleurpotloden, schriften, stickers, pen, potlood, gum, knuffel en een bidon gevuld met snoep.


Nema Su Nursery School in Nema Su.

Op deze door een engelse stichting gebouwde en goed onderhouden school zitten twee kinderen uit onze familie Camara. Alle leerlingen kregen na het omgooien van een toren blikjes hun schoolpakket met een beker snoep én een drankje. Later hebben we met de hoogste klas (waarin Lissa zit) nog een kerstversiering gemaakt.


Masroor Senior Secundary

De medeleerlingen van Pascaline Preirra op de Masroor Senior Secundary school kregen allemaal een leer- én doe-map. Mét een mooie pennendoos met pen. En de gebruikelijke snoepzak.


Da Vinci Technical Senior Secundary

We bezochten de Da Vinci Technical Senior Secundary school van Lamin Minteh, onze tolk vanaf z’n tiende jaar, inmiddels 17. Ook hij kan weer een jaar naar school.


Sukuta Lower Basic School

Ook de kinderen uit de klas van Suntu (grote zus van Lissa) werden verwend. Het bekende schoolpakket én snoep. Op deze school zitten in totaal 2461 kinderen……….. Ook Amy zit op deze school. Trouwens, een likje verf op deze school zou ook geen kwaad kunnen.


Sukutu Upper Basic School

Musa, broertje van Lissa, zit op de Sukutu Upper Basic School, en ook daar zijn we het schoolgeld voor dit jaar gaan betalen.


Buba Jarju and Awa Bojang Nursery School

Wat betreft de Jarju school zijn de plannen gewijzigd. We waren van plan deze school te renoveren maar al snel bleek het gebouwtje in zo’n erbarmelijke staat (nogvan leem!) dat we gesprekken zijn gestart om tot een nieuwbouw te komen. Dat was niet te realiseren in deze vier weken maar de eerste stappen zijn gezet. Er is zelfs al een mogelijke plek gevonden. Met een beetje, nou ja beetje………optimisme zou hier eind volgend jaar een nieuwe school kunnen staan. Op de rechtse foto zijn we in gesprek met de grondeigenaar.

Deze keer hadden we voor alle kinderen een pakket kleding en een schoolpakket met snoep. En voor allemaal een speciaal gemaakt t-shirt. Dat het uitdelen van kleding zin heeft blijkt wel uit deze foto!


Mandela School Ebotown

Tijdens de les met 139 kinderen heeft Dick

het schoolbord op de Mandela School geschilderd.

Ook hier weer het pakket met schoolspullen

en een beker snoep

Ook voor deze Mandela School heeft Lizet een eigen kleur- en leerboek ontworpen. Ook kleding voor de bewoners op wiens compound deze school staat.

We paint the Gambia black with Collall

Ook op de CCI en de Diana Nursery school hebben we de schoolborden weer mooi zwart geverfd met de Collall schoolbordverf die wij hebben gekregen van Hester van Rhijn van Collall.


Adult Education

Tot ons grote plezier hebben wij geconstateerd dat Lissa’s moeder ( en met haar nog een aantal dames) vorderingen maakt zowel bij het lezen en spreken van de engelse taal alsmede met rekenen
. Wij betalen een leraar om twee keer per week een ochtend les te geven, Adult Education.
De resultaten zijn zo hoopgevend en de inzet en interesse zijn zodanig dat wij bezig zijn deze activiteit uit te breiden. Wij houden U uiteraard op de hoogte van de vorderingen.

De leraar van “Adult Education”, Lamin Touray, kwam ook een handje meehelpen bij de knutselochtend op de Nema Su Nursery School.


Sinchu Orphanage


(archieffoto)

We bezochten uiteraard weer Orphanage Sinchu Altijd weer een hoogtepunt tijdens ons verblijf in Gambia. We proberen altijd iets te doen voor dit door Sia en GertJan geleide kinderhuis. Deze keer konden wij dankzij Chrysostomos een baal rijst en een kan olie achterlaten. Zelf hadden we presentjes voor alle kinderen waaronder onze schoolset met kleurboek etc. Wij ervaren een bezoek aan dit kinderhuis altijd als heel bijzonder. Een hartelijke ontvangst en een fijn gesprek met mensen waarmee we op één lijn zitten. We hopen hier nog heel vaak terug te komen!! Zoals eerder gezegd: we maken hier geen foto’s om de privacy van de kinderen te beschermen.


Schoolkinderen

We hebben inmiddels een flink aantal kinderen op school zitten waarvoor we het schoolgeld betalen. Dat hebben we ook nu weer gedaan voor het schooljaar 2014/2015 voor alle kinderen hieronder vermeld, rechtstreeks aan de school natuurlijk, zoals we dat altijd doen.

 


Lissa Camara
300 dal.(6 euro)

Amie Camara
2350 dal.(47 euro)

Suntu Camara
3250 dal.(65 euro)

Mama Camara
300 dal.(6 euro)

Musa Camara
500 dal.(10 euro)

Momodu Camara
6100 dal.(120 euro)

Modou Lamin Barrow
3400 dal.(68 euro)

Amie Jabbi
5525 dal.(110 euro)

Pascaline Preirra
3900 dal.(78 euro)

Michelle Sain
5200 dal.(104 euro)

Lamin Minteh
5350 dal.(107 euro)

Isatou Sanneh
2700 dal.(54 euro)

Ebrima Job
2700 dal.(54 euro)

Amie Camara
2700 dal.(54 euro)

Het schoolgeld voor Lissa, Mama en Musa is dit jaar betaald door Wilma. Het schoolgeld voor Ebrima en Mohammed is voor dit jaar betaald door Chrysostomos Batistakis.


Voetbal

Uiteraard zijn we tijdens dit bezoek de voetballers niet vergeten. Mede dankzij de voetbalverenigingen Una (Dora) en Unitas konden we verschillende teams geheel/gedeeltelijk aankleden en van sporttassen en voetballen (Corrie) voorzien.Child Concern International School

Verreweg ons grootste project op dit moment. Als eerste hebben hebben we het trampolinezeil dat een jaar lang dagelijks volop werd gebruikt vervangen door een nieuw. Kunnen ze weer even springen.

We hebben het laatst gerenoveerde dubbele klaslokaal geschilderd en voorzien van nieuwe meubeltjes. Ook de schoolborden in alle klassen meteen maar even meegenomen met schilderen. Tijdens een van de schilderdagen heeft Lizet alle klassen nog even aan het knutselen gezet. Allemaal een kerstdecoratie maken. Ze vinden het heerlijk om te doen en zijn blij verrast als blijkt dat ze hun gemaakte werkstuk mee naar huis mogen nemen.

Uiteraard waren er ook weer de nodige cadeautjes voor de kinderen. De kinderen van de kleuterklassen kregen allemaal een tasje met een schoolset, knuffel en bidon met snoep. Daarnaast een pakket kleding voor de moeders van deze kinderen. De lagere school klassen kregen een schoolset met bidon maar dan niet met een kleurboek maar met een multomap met verschillende soorten papier etc. en een pakket kleding in hun eigen maat. Ook de bijbelklas op zaterdagmorgen werd niet vergeten. Alle grotere kinderen een multomap met een pennendoos met pen. De kleintjes een beker snoep.

Met de kinderen van de hoogste klas hebben we nog bingo gespeeld. Niet alleen een leuk spelletje met leuke prijsjes maar wel degelijk educatief. Kinderen zijn sowieso verplicht intensief te luisteren en te kijken naar de getallen die genoemd worden. Daarnaast moeten ze ook de cijfers in het engels herkennen. Keileuk en spannend. Gaan we volgende keer met meer klassen doen.

De laatste vrijdag 28 november 2014, was gereserveerd voor de creatieve dag “MIND EXPLOSION”. Deze creatieve dag die we een paar jaar geleden hebben ingevoerd is inmiddels uitgegroeid tot een waar festijn voor de CCI school en de door Mr. Lawrence uitgenodige scholen. Dat waren er dit jaar 30, waarvan de vijf beste knutsel-/tekenaars hun school vertegenwoordigden. Deze dag begint om 9.00 uur maar in Gambia betekent dat dus rond 10.30 uur.


Mr. Lawrence

Als iedereen is gearriveerd krijgen ze een t-shirt en een pet en zijn er eerst de nodige welkomstspeeches Dan gaan de kinderen aan het tekenen/knutselen. Alle spullen die ze daarvoor nodig hebben hebben wij vanuit Nederland meegebracht. We hebben voor alle kinderen en begeleiders een drankje en voor allemaal een lunchpakket. Na de prijsuitreiking krijgen ze nog allemaal een schoolset met een beker snoep. We hebben nu alweer afgesproken dat we dit volgend jaar herhalen.
Bakebba Jabbi, hoofd van de Diana School,
wilde deze dag bij CCI graag meemaken en
er zijn plannen om volgend jaar ook zo’n creatieve
dag op zijn school te organiseren.


Een greep uit de bijna 1000 foto’s die we maakten:


kleine nichtje van Lamin Barrow

Alkalo (dorpsoudste) test de trampoline in Brufut

Mr.Lawrence met Divine Lizet

Dick met Lissa in het diepe

Jessie slaapt na een tijdje dobberen in haar zwembandje

Dick met Pascaline

Lizet met Momodu en Lissa

Ida (verpleegkundige in New Yeshwang) en haar man (tandarts) met Lizet

Jongste spruit in Sanchaba

Nog geen uurtje oud Sukuta Health Centre

Lissa’s moeder Fanta

Mr. Lawrence

Plezier op de Mandela School

Actie

We barsten weer van de plannen voor ons volgende bezoek.

– de nieuwbouw van de Jarju school
– repareren van betonnen vloeren bij CCI en Diana
– vervangen speeltoestel CCI
– glas voor ramen Nema Su
– veel onderhoudsschilderwerk Diana en CCI
– white boards voor CCI

Één van de grootste kostenposten is toch steeds het cement en het zand. Vandaar dat wij onderstaande actie nieuw leven in willen blazen. Voor ongeveer 5 euro koop je in Gambia een zak cement. Van zo’n zak cement kun je samen met zand zo’n 50 stenen bakken.


Sponsoren

We bedanken de sponsors die ons het afgelopen jaar hebben geholpen (en als we er een vergeten zijn….sorry, sorry, sorry):

Collall/mw.Hester van Rhijn

Pelgrimshoeve

Kringloopwinkel De Kring Reeuwijk

Stichting Keerpunt Foundation

Interpolis

Evenementenlijn

Alle gasten op ons 12,5 jarig huwelijksfeest (6 april jl.)

Jorien en Gerald

Fam. Angenent

Helma en Arjan

Loek en Cathry

Colinda en Gerard

Michiel en Monique

Jes Mols

Corrie en Leo

“De Paddestoel”

Van Kesteren Foundation Zwitserland

Chrysostomos Batisktakis

Wilma en Gerard Swemmers

Wilma Eding

Peter en Irene van Klaveren

Dora (voetbalvereniging Una)

voetbalvereniging Unitas

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia