Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 71

Onze “vakanties” naar Gambia zijn vastgelegd. We gaan van 10 april tot en met 2 mei en van 1 november tot en met 29 november en het “leuke” is: eigenlijk zijn ze allebei alweer te kort!!

We hebben voor dit jaar zoveel plannen dat we eigenlijk net zo goed gelijk de kerstboom kunnen gaan optuigen want het jaar is al weer volgepland. Om te beginnen, voor diegenen die het nog niet weten: Lizet is Oma geworden van de mooiste en de liefste en de makkelijkste en de …….. kleinzoon van de hele wereld: Lex.
Uiteraard gaan we die verwennen en knuffelen.

Maar we hebben afgesproken dat al onze activiteiten voor hoofdzakelijk Gambia gewoon doorgaan.

We hebben altijd gezegd: als we echt voor een luie vakantie gaan dan doen we dat heel anders, maar als we naar Gambia gaan willen we ook echt iets doen voor de mensen daar. We zijn dan ook vrijwel nooit in ons hotel maar de hele dag op stap. Aan het eind van de middag zorgen we er dan voor op tijd terug te zijn om nog net een verfrissende duik te kunnen nemen. Uit onze nieuwsbrieven en de duizenden foto’s van de afgelopen jaren heeft U zelf wel kunnen opmaken dat we niet met een zak fluitlollies naar Gambia gaan maar we willen écht iets nuttigs doen.

Het belangrijkste projekt voor dit jaar is uiteraard de bouw van de Jarju-school. We hopen aan het eind van het jaar te kunnen zeggen: DIT WAS HET en DIT IS HET GEWORDEN.

Voor een 3D ontwerp klik de volgende link en vervolgens rechts boven in het scherm op 3D.
De eerste meubeltjes zijn al onderweg, een grote speeltuin gaat binnenkort op transport.

Ook schoolborden ( whiteboards ) zijn al beschikbaar.

Het zal duidelijk zijn dat we dit niet allemaal zelf kunnen financieren en we zijn dan ook dolgelukkig met de medewerking van o.a.

COLLALL, DE FABRIKANT VAN SCHOOLARTIKELEN DIE ONS VOOR HET TWEEDE JAAR EEN FANTASTISCHE KERSTDONATIE TOEKENDE. OOK HEEFT COLLALL ONS AL REGELMATIG VOORZIEN VAN CREATIVE-MATERIALEN EN SCHOOLBORDENVERF. AFGELOPEN KERST HAD ÉÉN VAN DE MENSEN DIE ONS REGELMATIG VAN ALLERLEI GOEDEREN VOORZIET, LIANNE MARTENS, ONS AANGEMELD BIJ HET BEDRIJF WAAR ZE WERKT, NEDSCHROEF HELMOND, VOOR EEN KERSTDONATIE EN WE WERDEN GENOMINEERD ÉN UITGEKOZEN. OOK VAN NEDSCHROEF KREGEN WE EEN PRACHTIGE KERSTDONATIE WAARDOOR DE BOUW VAN DE SCHOOL ECHT TOT EEN REEELE MOGELIJKHEID IS GEWORDEN.

GRAAG WILLEN WE OOK VERMELDEN DAT EIND VORIG JAAR HET GROTE TRANSPORT ( RUIM 15 M3) WEDEROM IS BETAALD DOOR DE JOHN VAN KESTEREN FOUNDATION UIT ZWITSERLAND. TRANPORT IS KOSTBAAR MAAR DOOR DE WIJZE VAN VERPAKKEN, HET GEBRUIK VAN ELKE CM3 ÉN STEEDS DE KEUZE: WAT IS VOORDELIGER, IN NEDERLAND KOPEN EN VERZENDEN ÓF IN GAMBIA KOPEN IN COMBINATIE MET: WÁT KUNNEN WE HIER AAN VOORBEREIDEND WERK DOEN ZODAT WIJ ONZE KOSTBARE TIJD IN GAMBIA ZO GOED MOGELIJK KUNNEN GEBRUIKEN, BLIJFT TRANSPORT ALTIJD INTERESSANT EN EFFICIENT.

DEZE BEDRIJVEN, DE FOUNDATION ÉN ALLE ANDEREN, BEDRIJVEN EN PARTICULIEREN DIE ONS EEN HAND(JE) HELPEN SUPERBEDANKT.

ELKE EURO WORDT VOLLEDIG BESTEEDT AAN ONZE PROJEKTEN EN NA IEDERE REIS KUNT U VIA ONZE NIEUWSBRIEF EN HEEL VEEL FOTO’S ZIEN WAT ER ALLEMAAL IS GEDAAN.

Een schooltje bouwen, het is gemakkelijk gezegd maar toch wat ingewikkelder dan de meeste mensen denken. Alle materialen zijn vrijwel net zo duur als hier. Loonkosten zijn uiteraard lager. Wij betalen de mensen die voor ons werken een keurig loon. Zoals gebruikelijk in Gambia krijgen ze ook elke dag een lunch en drinken. De dagtemperatuur ligt pakweg rond de 35 graden en vanaf een uur of zeven is het aardedonker en kun je niets meer doen. Om kosten te sparen helpen we zelf op alle mogelijke manieren mee. Naast de bouw van de school is onze eerste prioriteit de Child Concern International School. Daar hebben we in april een grote meeting met zo’n 200 kinderen van andere scholen met als motto LEAVING NO CHILD BEHIND In november hebben we op deze school weer de Creative Day, inmiddels uitgegroeid tot een vast item. Een soortgelijke Creative Day willen we ook op de Diana School gaan invoeren. We hebben voor de kids van 6 scholen in april een heerlijk bakje vers fruit ( ter plekke door ons gemaakt en direkt genuttigd) met een zakje biscuitjes en in november weer schoolpakketten, speelgoed, wat lekkers enz. Op deze 6 scholen zitten in totaal zo’n 720 kinderen. In november komen daar de 150 deelnemers aan de Creative Day op de CCI school bij alsmede de deelnemers aan de Creative Day op de Diana School. Maar dit jaar doen we “iets” extra’s. Op de school waar drie door ons gesponsorde kinderen zitten zijn nog 2461 leerlingen….!!! En, zijn we gek of zijn we gek, we gaan ál die kinderen een schoolpakket geven. Een groot en een klein schrift, Lizet heeft weer tekenboeken gemaakt, een pen en een potlood met gum, een ballon én wat te snoepen. Deze pakketten zijn al vrijwel allemaal ingepakt en gaan binnenkort met de container naar Gambia.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia