Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 75

VOORDAT U ONZE NIEUWSBRIEF GAAT LEZEN GRAAG EVEN HET VOLGENDE: U WEET DAT “ONZE STICHTING” BESTAAT UIT TWEE PERSONEN, LIZET EN DICK. DAT WIJ ALLE ACTIVITEITEN IN GAMBIA UITVOEREN IN ONZE VAKANTIE’S (DIE WIJ DUS ZELF BETALEN) ZONDER TUSSENPERSONEN. DAT “DUS” IS NIET ZO GEBRUIKELIJK EN BIJ HERHALING WORDT ONS VOORZICHTIG DUIDELIJK GEMAAKT DAT WIJ TOCH AL ONZE KOSTEN ( REIS/VERBLIJF/ ETEN EN DRINKEN ) OP DE STICHTING KUNNEN VERHALEN. ZO HOUDEN HEEL VEEL STICHTINGSBESTUREN ER EEN GRATIS VAKANTIE AAN OVER ALS ZE EVEN NAAR “HUN PROJECT” GAAN KIJKEN. NOG MAAR EEN KEER VOOR ALLE DUIDELIJKHEID: WE ZIJN NIET BEZIG MET HET IN STAND HOUDEN VAN EEN STICHTING, WE PROBEREN ZOVEEL MOGELIJK TE DOEN MET ZO WEINIG MOGELIJK GELD. ELKE EURO WORDT GOED BESTEED, OMDAT HIJ OF VAN ONSZELF OF VAN EEN LIEVE DONATEUR/SPONSOR IS. GELUKKIG ZIJN WIJ NIET DE ENIGEN DIE ZO WERKEN.

Een andere nieuwsbrief dan u van ons gewend bent. We hadden de afgelopen drie weken bouwactiviteiten op drie plaatsen. Dit naast alle gebruikelijke activiteiten zoals het uitdelen van kleding, knutselen met de schoolkinderen, ontmoetingen met “ons” gezin en de door ons gesponsorde leerlingen enz. enz. Omdat die foto’s voor u altijd eender zijn ( u kunt ze dus terugvinden in al onze voorgaande nieuwsbrieven en onder “archief”) concentreren wij ons in deze nieuwsbrief op de bouwactiviteiten.

Laten we eerlijk zijn, we hebben grote plannen voor de komende drie weken maar realiseren ons dat we wel héél erg veel willen. Eigenlijk wel té veel. Maar we willen zo graag zoveel mogelijk doen in die 7 weken per jaar dat we in Gambia zijn. Zodat de mensen dáár er iets aan hebben en we ook zelf met een fijn gevoel naar huis gaan. De afgelopen jaren is het allemaal aardig gelukt maar of het nú gaat lukken…

Wij arriveren op vrijdag 8 april op de luchthaven van Banjul. Onze huurwagen staat klaar en we kunnen dus direct naar ons hotel. Direct zaterdagochtend bespreking met de bouwers van de nieuwe Jarju School. Meteen zand , cement, grind en bouwstenen besteld. Zondagochtend al wordt voortvarend begonnen met de afbouw van de toiletten, het kantoor, het graven van de septic-tank en het stucen van het schoolgebouw. Ook op de vloeren hebben we een extra harde laag laten aanbrengen.

april 2015 april 2015
april 2015 november 2015
9 april 2016 22 april 2016
28 april 2016 28 april 2016

Zelf gaan we zondagochtend naar de Diana school in Brufut. We bespreken daar de door ons gemaakte werktekeningen voor het in Gambia absoluut unieke openbare douchegebouw. Hier moet straks de gehele omwonende bevolking een douche kunnen nemen. Iedereen is laaiend enthousiast. We vertelden u al eerder dat er geen enkele openbaar zwembad is in Gambia. En al helemaal geen openbare douchegelegenheid. Ook daar direct alle materialen besteld zoals zand, cement , grind en bouwstenen. Maandagochtend start ook hier de bouw.


Maandagochtend vroeg staan de leveranciers in de rij
10 april 2016 uitgraven septic tank 14 april 2016 start bouw douchegebouw
15 april 2016 de bouw vordert met de dag 22 april 2016 het dak zit er op
22 april 2016 de douchecabines krijgen vorm 26 april 2016 de 6 metalen deuren worden geplaatst

Vanaf nu is het een dagelijks heen en weer rijden tussen deze twee projecten om de probleempjes te bespreken, te zorgen voor aankoop en aanvoer van de benodigde materialen en controle te houden op de uitvoering. We hoeven er niet de vaart in te houden want iedereen werkt zich, bij een temperatuur van vaak 42 graden, werkelijk uit de naad. Zo nu en dan zorgen we voor een koel drankje.

Tijdens de bouw ontwikkelen zich de ideëen voor verbeteringen, meer bruikbaarheid enz. en deze worden voor zover mogelijk en betaalbaar direct in de bouwactiviteiten opgenomen. Zo komen er bijv. terrassen aan de buitenzijde van het douchegebouw zodat je niet direct als je de deur uitstapt met je pootjes in het zand staat. En er komt een terras over de hele lengte van het schoolgebouw (17 meter) met bankjes voor de kinderen in de pauze. Deze worden zo geplaatst dat ze straks langs het speelterrein staan.

We wisten van tevoren dat het een enorme hoeveelheid werk zou zijn en dat we het overgrote deel daarvan toch in deze drie weken vakantie klaar wilden hebben. Aan het eind van de eerste week zien we dat niet meer echt gebeuren. Het is overal één grote bouwput. Maar dan… valt ineens alles op z’n plek en zie je dingen verrijzen. Zie je hoe het gaat worden en iedereen krijgt er een kick van. Bouwers zijn trots op wat ze aan het maken zijn en zetten nog een tandje bij. Zowel bij de Jarju School als bij de Diana School komen de septic tanks op diepte en geloof ons, dat gaat allemaal met het handje en met de schop en pikhouweel. De funderingen worden gegraven voor de terrassen en ook die krijgen hun vorm.

Zodra het eerste lokaal gestuced is kunnen we zelf gaan schilderen en dat maakt het alleen maar mooier. Zondagochtend om een uur of half zeven beginnen, niemand die in de weg loopt en twee uurtjes later heeft Dick een lokaal geschilderd. Lizet begint aan de blauwe deuren. Drie kwartier voor een deurkant en een half uurtje voor een raamkant.

Bij twee smederijen worden de deuren besteld. 6 voor Brufut en vier voor de Jarju school. Ijzer voor de funderingen en de pilaren, hout voor de bekistingen. Hier nog een vracht zand, daar nog een vracht grind en duizenden bouwstenen. En verf. En uiteraard bijna elke dag cement. Het gaat hard. Al die bestellingen doen we zelf en betalen we direct zelf. We hebben inmiddels zo’n netwerk opgebouwd dat we binnen een half uurtje wel een vracht zand op de benodigde plaats hebben. Vroeger moesten we daar nog wel eens een dag of langer op wachten. Cement komt per tien balen met de ezelwagen. Ook zes metalen deuren worden met de ezelwagen gebracht.

Inmiddels zijn we ook op de derde bouwplaats gestart. We hebben zand, cement en grind laten brengen bij ons gezin in Nema Su. Daar worden de vloeren die we vroeger nog niet hebben gedaan vernieuwd. Een deel van het huis is nog een soort zand/cement vloer maar dan wel een heel hoog percentage zand. Een paar jaar geleden hebben we in twee kamers tegels laten leggen, nu krijgt de rest van het huis een harde cementvloer. Ook daar aan het werk.

Woensdag 20 april hebben we onze enige vrije dag. We hebben gezorgd dat iedereen vooruit kan en we gaan een dagje varen. Op de rivier in het zuiden van Gambia, deze rivier vormt de grens tussen Gambia en Senegal. In een krakkemikkig bootje met gelukkig wel een goede buitenboordmotor varen we eerst richting oceaan, de monding van de rivier en dan terug. Een beetje hozen onderweg want er komt toch wel een bedenkelijk laagje water in de boot te staan. Een tochtje van zo’n twee uur. Heerlijk om een keer te doen, we zijn met kennissen en het is echt gezellig. En weer een heel ander stukje Gambia. Kokkelvissers staan gebogen in het water en we zien de oesterkwekerijen. Ook aan de mangrovewortels zie je de oesters. We eten wat op de terugweg bij Paradise Beach in Sanyang, één van de mooiste stranden van Gambia.


We zitten alweer over de helft van onze vakantie. Maar alles gaat volgens plan en donderdag 28 april, de dag voor ons vertrek willen we toch echt de nieuwe school in gebruik nemen. En zou het fijn zijn als we water uit de douches in Brufut zien komen…

Het gaat allemaal lukken! Donderdagochtend komen de kleuters uit de oude school, sommigen sjouwend met bankjes en tafeltjes, op weg naar de nieuwe Jarju School. Ze vinden alle 163 een plekje in de twee nieuwe lokalen. Krijgen een beker snoep en een kort verhaaltje van Lizet. Dat dan weer door een lerares wordt vertaald naar de streektaal. Want die kleintjes spreken nog maar gebrekkig Engels. Belangrijkste in het verhaal is dat het speelgoed op de school blijft en niet per ongeluk mee naar huis mag. Er zal controle zijn bij de poort en wee degene die betrapt wordt met een autootjes in de schooltas. Hem of haar wachten lijfstraffen… Op school mogen ze het speelgoed gebruiken zoveel als ze willen maar het is wel de bedoeling dat het daar blijft zodat iedereen er iets aan heeft. De kindertoiletten zijn klaar maar er wordt buiten nog hard gewerkt aan het toilet voor de leraren en ook al aan het derde lokaal. De afwerking van het geheel zal in oktober plaatsvinden. Dan arriveert ook het grote speeltoestel dat in Nederland klaarstaat voor verzending, evenals het laatste deel van de meubels. We nemen afscheid… tot oktober.

Dan naar Brufut waar we de eerste douchecel uitproberen en niet te geloven maar ook die werkt. 18 dagen terug was er nog geen spade in de grond!! We leveren alvast de vloertegels zodat de eerste drie douchecabines in gebruik kunnen worden genomen en brengen ook de eerste 125 stukjes zeep. Want bij een douchebeurt krijgt men een stukje zeep cadeau. Twee dames gaan de schoonmaak verzorgen en krijgen daarvoor de dalassi’s die moeten worden betaald voor het gebruik van de douche. De prijs voor een douchebeurt is door de bevolking zelf vastgesteld, voorlopig op 15 dal.

Ook hier nemen we afscheid na het bespreken van de plannen voor oktober. We gaan de school die we jaren geleden hebben geschilderd renoveren. Er zijn al nieuwe veren voor de trampoline aangebracht zodat daar in ieder geval weer op gespeeld kan worden. Er moet nodig een nieuw dak op en de buitenmuren zullen worden gerepareerd en deels opnieuw gestuced. Ook komt er een nieuw terras voor de school. We gaan proberen om ook hier wat nieuwe speeltoestellen te plaatsen.

We zijn dit keer niet zo vaak op de CCI school geweest maar hebben daar wel een nieuw trampolinezeil met nieuwe veren geplaatst. Ook hier willen we in oktober de speeltoestellen vernieuwen. Ook gaan we in oktober op alle drie de scholen weer een creatieve dag organiseren. Eerlijk gezegd zijn we er toch wel een béétje trots op dat we in totaal in 10 weken vakantie een nieuwe school hebben kunnen neerzetten en een nieuw douchegebouw. Dat naast alle andere gebruikelijke activiteiten maar… Er is nog zó veel te doen!! We hopen, mede dankzij uw hulp, nog heel veel te realiseren.

Alles wat we gedaan hebben konden we realiseren dankzij, naast onze eigen inbreng, donaties van o.a.:

He Space
Collall
Nedschroef
Wereldwinkel Valkenswaard
De Pelgrimshoeve
Bouw & Service Son
Gerard van Kesteren Foundation
Mw. Kielen-Kerstens
Fam. Van Klaveren
Stichting Steun Welzijnszorg Helmond
Fam. Arnout
De Paddestoel
Fam. Lorjé
Stichting van der Poel Sharity
en een heleboel lieve, vaak anonieme, donateurs.
Met duizend excuses als we iemand vergeten.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia