Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 81, december 2018

Voorbereiding

       

Lex helpt mee met de potloden                                            zo’n 800 enveloppen                    corrie en leo maakten weer zo’n 1200 tasjes
                                                                                                            met alle benodigdheden
                                                                                                            om een ketting te kunnen maken
Weer veilig thuis.

Was het een aantal weken geleden spannend of we wel ( samen ) naar Gambia konden vanwege een ernstige infectie aan Lizet’s linkerhand……, gelukkig kregen we vlak voor vertrek het groene licht van de dermatoloog.

Dankzij een goed georganiseerde reis met Corendon, wederom een prima service van Car Rental AB , onze donateurs en sponsors en een goede, strakke planning hebben we heel veel kunnen doen. Alles wat we van plan waren en hier en daar nog wat extra’s. We hebben niemand de kans gegeven onze tijd te verdoen, iedereen maakt maar dat ze op tijd zijn op de afspraken. Wij zijn ook op tijd.

Graag vermelden we even dat we alles wat we hebben weggegeven hebben kunnen verpakken in mooie, stoffen draagtasjes die Corrie en Leo de afgelopen maanden weer voor ons hebben gemaakt. ( we proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken ). Als je om je heen kijkt in Gambia heb je het gevoel dat we de enigen zijn die daar een beetje aan denken. De enorme hoeveelheden afvalplastic stapelen zich overal op. Evenals al het andere afval. Er is geen verbrandingsinstallatie dus alles wordt  gewoon buiten in de natuur gedumpt.

We geven U weer een dagelijks verslag met steeds in de kop de belangrijkste gebeurtenissen op die dag zodat U zelf snel kunt kiezen wat U wel of niet interesseert.

VRIJDAG 2 NOVEMBER.

Vlekkeloze reis, huurauto op het vliegveld, ’s middags de eerste privé boodschappen gedaan.

ZATERDAG 3 NOVEMBER.

Eerste bezoek aan de nieuwe St. Davids school.Afspraken gemaakt over transport dozen vanuit de opslag in Manjai naar deze school. Boodschappen gedaan voor ons bezoek aan Sia en Gertjan van het weeshuis op zondag. Airco van de auto gerepareerd.

ZONDAG 4 NOVEMBER. “Onze” Pascaline opgehaald en met haar naar het weeshuis Sinchu Alhadgie voor een gezellig middagje met Sia en Gertjan. Gezellig gekletst en gegeten.

MAANDAG 5 NOVEMBER. Vroeg naar Manjai en met twee vrachtwagens alle dozen en materialen uit de opslag naar de St Davids school vervoerd en gesorteerd. We hebben drie weken lang één van de lokalen gebruikt om lekker rustig te kunnen werken. Alle dozen gesorteerd en het staat meteen gezellig vol ( plm. 18 kubieke meter!)

      

DINSDAG 6 NOVEMBER. De eerste verf gehaald en de schilder begint direct. Bij de Jarju school wat spullen opgehaald evenals een paar tafels die daar teveel staan. Verder dozen uit sorteren en leuke toilettasjes vullen voor de moeders. Deze gaan straks met kleding en andere spulletjes in mooie grote tassen.

   

WOENSDAG 7 NOVEMBER. Verf gehaald. Spullen bij de Jarju school gehaald en 150 kg. rijst. Yoghurtbekers gevuld met rijst en tasjes gevuld.            ‘s Avonds lekker eten “bij Alie”.

DONDERDAG 8 NOVEMBER. We gaan met Pascaline naar Banjul voor haar kennismakingsbijeenkomst van haar vervolgstudie. Ze vertrekt volgende zaterdag naar Bansang waar ze intern haar verpleegstersopleiding voortzet.

Eindelijk om 15.00 uur ‘s middags is de bijeenkomst afgelopen. We gaan verf halen en koffie drinken en brengen Pascaline naar huis.

VRIJDAG 9 NOVEMBER halen we eerst wat spullen op bij de Jarju school en nog wat tafels. 150 snoepbekers gemaakt en tassen voor de dames gevuld. Alle kinderen krijgen vandaag een ticket waarmee zij en hun moeders, a.s. zondag tussen 11 tot 2 uur kleding, schoolspullen, speelgoed, een snoepbeker, toiletspullen, een shawl, bijouterieën, rijst enz. kunnen afhalen.

      

Met Dembo, leraar van de Jarju school, gaan we voetbaltenue´s uitdelen aan zijn team. Daarvoor moeten we naar een voetbalveld helemaal achterin Ebotown. De omgeving wordt steeds ellendiger en we eindigen bij een groot open terrein dat aan alle kanten wordt gebruikt als stortplaats. Daartussen bevindt zich het voetbalveld. Alle teamleden krijgen een mooie voetbaltas met sportkleding (Melvin).

      

We doen wat boodschappen en eten een broodje op de hotelkamer.

ZATERDAG 10 NOVEMBER.

We maken de tasjes voor de kinderen af die we morgen gaan uitdelen. We hangen de nieuwe banner aan de school. We ruimen onze werkruimte eens netjes op en zetten alles klaar voor morgen.

ZONDAG 11 NOVEMBER, we halen Pascaline die ons vandaag gaat helpen met uitdelen al vroeg thuis op.

Om half elf staan de eerste moeders met hun kinderen al voor de poort. We laten ze binnen want er moeten er nog zo´n 150 komen en we moeten er dus de vaart in houden. Het loopt gesmeerd en rustig. Iedereen is snel in het bezit van z´n tasjes en om 12 uur zijn de meesten geweest. Nu druppelt het nog wat na maar om twee uur kunnen we lekker koffie gaan drinken. En voor het eerst zwemmen. Een drukke dag maar er zijn wel z´n 100 dozen leeg. De buurman wil maar wat graag de lege dozen hebben. Ook weer een goede bestemming.

  

MAANDAG 12 NOVEMBER gaan we de 440 tasjes maken voor de Advance school. Geen school `van ons` maar we hebben er wel een leuke relatie mee. En Lizet vindt de hoofdmeester erg leuk…. ´De Advance school is een kleuter- en lagere school. s Middags voetbalkleding uitgezocht, dozen voor Fanta uitgezocht en de auto geruild voor reparatie.

Boodschappen en zwemmen.

DINSDAG 13 NOVEMBER maken we 280 snoepbekers voor de Jarjuschool en maar gelijk 120 bekers voor de CCI school. Ook nog de laatste 25 tasjes voor de Advance school. Om 11 uur komt het eerste voetbalteam (Dora en Tonnie) naar de Davidsschool en ze krijgen allemaal een tenue en een pakket gewone kleding. We maken de eerste 30 tassen voor het New Yeswang ziekenhuis en om 16.00 uur komt het tweede voetbalelftal naar de St. Davidsschool. Ook nu een tenue en een pakket normale kleding.

 

WOENSDAG 14 NOVEMBER zijn we al om 08.00 uur bij de Davids school en laden we de 440 tasjes voor de Advance school in. We halen Pascaline op en gaan de tasjes uitdelen. Verloopt vlekkeloos en met een uur hebben alle leerlingen hun tasje. Moet U zich proberen voor te stellen, wij rijden de auto buiten voor de poort zodat er niemand in of uit kan die er niet hoort. 440 kinderen lopen aan de binnenkant van de poort in een lange rij langs de enige open deur. Iedereen pakt, direct vanuit de auto, z´n tasje aan. Gaat eigenlijk perfect en scheelt ons een boel werk , drukte en tijd. Uurtje later auto leeg. De laatste tasjes zijn voor de kleuterschool om de hoek.

 

We gaan terug naar de Davidsschool en laden de 212 snoepbekers voor de Jarju school in en gaan die bij het uitgaan van de school uitdelen. Ook hier verloopt alles even vlot. We hebben best wat geleerd in de afgelopen jaren……

We gaan koffie drinken en voor Pascaline een bankrekening openen. Nog wat damestassen maken voor ons bezoek aan het New Yeswang ziekenhuis komende woensdag. We laden de dozen voor “ons” gezinnetje voor morgenochtend en dan naar huis. Onderweg zien we Mario ( onze dozenvervoerder) voor de loods in Manjai en gaan uiteraard even een babbeltje maken. Hij is voor een week in Gambia.

DONDERDAG 15 NOVEMBER. 08.30 uur bij Pascaline, dan boodschappen doen voor Fanta en op bezoek bij haar gezin. Een baal rijst en olie achtergelaten en ook een baal rijst voor Lamin. We gaan de schoolgelden betalen voor de kinderen van Fanta.  Altijd weer een verrassing want hier en daar schieten de schoolgelden omhoog…..

     

Dan gaan we boodschappen doen voor Pascaline, U kent haar ongewijfeld, wij betalen haar opleiding voor verloskundige. Ze gaat a.s. zaterdag voor 2 jaar naar Bansang, intern, om daar een deel van haar studie te volgen in een groot ziekenhuis. We kopen wat levensmiddelen want ze gaat daar zelf haar eigen potje koken en wat andere spulletjes. Blij als een kind met alles wat we voor haar doen. Dan naar het hotel en lekker zwemmen totdat we Pascaline naar huis brengen. Da´s een ritje van 15 tot 20 minuten maar je voelt je veiliger in de Python dan in het donker in het Gambiaanse verkeer dat meer weg heeft van de botsautootjes op de kermis. Het wordt elk jaar gekker.

VRIJDAG 16 NOVEMBER.  We zijn om 07.00 uur bij de Davidsschool om tassen kleding te maken voor de Advance school en deze in de auto te laden. 10.00 uur zijn we bij Pascaline en om 10.10 uur bij de Advance school waar we aan z´n honderd kinderen een tas kleding uitdelen. Kopje koffie en eten bij Parisienne en dan snoepbekers maken voor de Diana school. Ijsje eten en met Pascaline naar de kapper. Pascaline naar huis en privé boodschappen.

ZATERDAG 17 NOVEMBER 03.45 gaat de wekker. Pascaline vertrekt vandaag naar Bansang en ik ga haar thuis met haar bagage ophalen. De `bus` naar Bansang , 5 uur rijden, vertrekt om 07.00 uur. Alle andere meiden hebben een koffer en een rugzak maar Pascaline heeft drie koffers, een rugzak, een laken dichtgeknoopt met pannen, een grote gasfles en ……… ook nog een matras. Alles bovenop de bus.

Wij gaan damestassen maken voor Yeswang en om 15.00 uur gaan we aan drie teams voetbalkleding uitdelen bij de Diana school in Brufut ( met dank aan Dora en Jacques). Ook voor de kleine spelers een pakket gewone kleding.

   

Even een bezoekje aan verloskundige Marie Joof die een paar bomen en een zandpad verder woont. Ze zet lekker koffie en we praten even bij. We eten weer een broodje op onze kamer en voor Bas ( kennis van kennissen van ons , Joop en Ellie ) hebben we een cadeautje van die kennissen meegenomen dat hij komt afhalen. Ook weer blij.

ZONDAG 18 NOVEMBER we gaan de cadeautassen voor New Yeswang afmaken en de tasjes voor de CCI school. Om half vier hebben we afgesproken bij Christianne en Uwe Wouters, een Belgisch stel met een huis in Gambia. We drinken daar lekkere koffie en we hebben over en weer vragen en antwoorden over het reilen en zeilen in Gambia. Interessant gesprek. We hebben voor hen 14 dozen met dekens, ziekenhuismateriaal, lappen stof voor het naaiatelier, 3 dozen voetbalkleding, twee ouderwetse babyweegschalen enz. enz.

We halen een broodje en 12×2 liter limonade voor de Diana school.

MAANDAG 19 NOVEMBER Om 08.00 uur zijn we bij Peter en Irene. U bent ze al eens eerder in onze nieuwsbrieven tegengekomen, zij zijn tussenpersonen bij een belangrijke sponsor en het is altijd gezellig om ze weer te ontmoeten. We gaan de Davidsschool bekijken en ze zijn enthousiast. Ziet er ook geweldig uit. Ruime klassen, lucht en licht, mooie toiletten en een grote buitenruimte met speeltoestellen.

We gaan ook nog even, met alvast wat dozen voor morgen, naar de CCI school. Hebben Peter en Irene nog nooit gezien en we laten ze dus graag de gebouwen zien. We hebben hier de afgelopen jaren veel gedaan.

Dan lekker koffie uiteraard met gebak bij Parisienne en we brengen Peter en Irene terug naar hun hotel op Cape Point.

Terug naar de Davids school, tassen maken voor het Yeswang ziekenhuis.

DINSDAG 20 NOVEMBER krijgen alle kinderen op de CCI school een cadeautje en we gaan halskettingen maken. Twee of drie jaar geleden kochten we een grote hoeveelheid “gouden” en “zilveren” kralen. We hebben er setjes van gemaakt in enveloppen, compleet met snoertje. De kinderen maken er één op school en krijgen er ook nog één mee om thuis te maken. Succes. We komen aantal dagen later in een heel ander deel van Serrekunda iemand tegen met zo´n ketting. We vragen ernaar en haar broertje blijkt bij CCI op school te zitten.

EN DAN WOENSDAG 21 NOVEMBER. De grote uitdeeldag bij het Yeswang ziekenhuis. Al om 7 uur in de ochtend zet ik Lizet met de inhoud van een volgestouwde auto af bij het ziekenhuis. Ik rij terug naar onze werkplaats, de Davidsschool en ga een tweede volle wagen laden. Ook die gaat naar het Yeswang ziekenhuis en we sorteren alles uit om zo snel mogelijk te kunnen uitdelen. We parkeren de auto strategisch zodat de moeders maar van één kant in de rij kunnen staan. De dozen staan buiten en deels delen we uit vanuit de auto. Alle moeders krijgen dameskleding met een tas met bijouterieën, een shawl etc. Voor hen die in verwachting zijn hebben we een kraampakket in een mooie tas en voor de baby´s een eigen tasje met kleding, speelgoed, mutsjes, sokjes en babyzalf. Precies een uur later is alles op, we hebben geen tubetje crème meer over. Alles rustig verlopen niet in de laatste plaats dankzij de medewerking van onze steun en toeverlaat verpleegkundige Ida Jallow.

  

Om even bij te komen naar Parisienne voor de koffie. Dan naar de naastgelegen GT bank want er zijn problemen met de nieuwe rekening van Pascaline ( zal eens goed gaan….). Bij de Jarju school nog wat tafels halen en nog een beetje werken bij de Davidsschool.

 

DONDERDAG 22 NOVEMBER Tasjes uitdelen bij de Diana school en voor allemaal een leuke beker met limonade. De beker mogen ze houden. We gaan een cadeautje brengen bij Marie Joof, limonade kopen voor de Davidsschool en tegels uitzoeken voor de toiletten van de Davidsschool.

Restant tegels bij Jarju opgehaald en afspraken met de tegelzetter gemaakt. Tegels gekocht. Cement gekocht.

Voor de tegelzetter hebben we nog een speciale verrassing want al geruime tijd geleden hebben we van Gerard van Breemen ( de Klussenier ) een mooie professionele tegelsnijder gehad. ‘t is soms even goed kijken bij wie zoiets nu het beste terechtkomt maar deze tegelzetter was er superblij mee en hij werd ook meteen in gebruik genomen. Echt een goede bestemming gekregen. Bedankt Gerard.

Auto gerepareerd.

VRIJDAG 23 NOVEMBER limonade bijgekocht, afscheid nemen van de Jarju school, cadeautje voor alle leraren. Bij de Davids school gaan we clowns kleuren met wasco’s (geschonken door Collall).  Eerst kijken de kinderen de kat uit de boom maar als er één begint gaan ze los. Ze krijgen allemaal een beker drinken,de beker mogen ze houden en een schriftje en ook nog een lollie. We plaatsen speeltoestellen, een drie-delige schommel en een wip/draaimolen. Laatste bus verf gekocht voor het lokaal dat we drie weken gebruikt hebben. Whiteboards aangebracht. Opbergrek geplaatst. Laatste dozen opgeruimd. Kado kopen voor Lex. Koffie Parisien.

  

    

ZATERDAG 24 NOVEMBER

Markers voor de whiteboards gekocht. Naar Davidsschool om de schilder en de tegelzetter te betalen  Hapje eten bij Yasmina.

In het hotel het cadeau voor Lex uitgeprobeerd. Werkte niet natuurlijk. Terug naar de winkel. Nog 5 van dezelfde spelletjes maar ook allemaal kapot dus maar over op twee auto´s en een paar beesten. Lex ook weer blij.

Heerlijk gegeten `bij Alie“.

ZONDAG 25 NOVEMBER HEBBEN WE VAKANTIE TOT MAANDAGOCHTEND. Eén dagje aan het strand zonder telefoon, zonder lieve kindjes, lekker luieren en zwemmen. Het zit er op. We hebben nog even uitgerekend dat we de afgelopen drie weken meer dan 11.000 items hebben weggegeven, variërend van potloden tot pakketten kleding, snoepbekers, schriften enz.

MAANDAG 26 NOVEMBER huurauto terugbrengen. 14.00 uur staat Corendon op ons te wachten en brengt ons veilig terug naar Nederland. We zijn rond 23.00 uur huis.

We zijn niet ontevreden.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia