Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 83, 21 oktober tm 8 november 2019

Weer gezond terug na bijna drie erg warme weken.

We mogen wel zeggen dat alles volgens plan en voorspoedig is verlopen. Steeds als we weer naar Gambia gaan bereiden we ons voor op het ergste. Dan kan het alleen maar meevallen. Maar tot nu toe valt het altijd 100 procent mee. We hebben de gebouwen zo goed mogelijk laten bouwen. Schilderen hebben we gedaan met goede kwaliteit verf. Dat betaalt zich nu terug. Alles staat er netjes bij, alle daken heel enz. enz. Toch altijd weer een hele opluchting. Alle scholen draaien eigenlijk zonder grote problemen. Vooral de laatste twee die we nieuw gebouwd hebben hebben niet te klagen over het aantal leerlingen.

Ondanks een beetje pech met onze huurauto hebben we alles kunnen doen wat we van plan waren en zelfs nog wat meer. Daarnaast hebben we dagelijks aan het eind van de dag toch een verfrissende duik kunnen nemen en de laatste twee dagen zelfs een vrije middag. Overigens werden de problemen met de huurwagen, misschien ook wel mede dankzij onze jarenlange relatie, supersnel door AB autoverhuur opgelost. Knap hoor, in Gambia is de service sneller dan de ANWB hier. Petje af!

Ook dank aan onze containervervoerder Mario en Ruud van Container naar Gambia.com en aan Ebrima, de loodsbaas in Gambia. Al vele jaren verzenden wij onze goederen met deze vervoerder en dat tot grote tevredenheid. Alle dozen keurig opgeslagen alles compleet en onbeschadigd. We kwamen maandagavond aan in Gambia en dinsdagochtend hebben we alles uit de loods gehaald en in één keer op de gereedstaande vrachtwagen geladen. Om 11 uur waren we al aan het uitpakken in “onze” Davidsschool . Echt supersnel. Alles keurig door tevoren gemaakte afspraken.

 

Om nog maar eens heel duidelijk te zijn. Wij brengen alleen kwalitatief goede spullen naar Gambia. En ALLES wat wij in de afgelopen jaren hebben vervoerd hebben we geschonken aan gezinnen die de grootste moeite hebben het hoofd boven water te houden. Soms zelfs letterlijk. Alles wat we hebben gekregen voor scholen, ziekenhuizen enz. hebben we ook weer GRATIS weggegeven. Ook de goederen die wij zelf hebben aangekocht via veilingen etc. En altijd direct, zonder tussenpersonen. Transportkosten zijn voor een heel groot deel betaald door lieve sponsors. NOOIT zijn door ons goederen, die in Nederland in goed vertrouwen aan ons werden meegegeven, noch voor Polen, noch voor Gambia, op enige manier verkocht. Op een aantal rommelmarkten hebben wij, ten behoeve van de stichting, restanten en voor Polen en/of Gambia totaal oninteressante artikelen verkocht die wij zelf privé hebben aangekocht of waarvan de schenker heeft aangegeven dat wij die ten behoeve van de stichting te gelde mochten maken. Een ieder is vrij te doen wat hij/zij doet maar wij zijn blij dat wij onze principes vanaf de start 12 jaar geleden hebben kunnen behouden.

En dan nu de afgelopen drie weken: We hebben dit keer een heleboel schoolstoeltjes bij ons om het meubilair compleet te maken. Economisch verpakt gecombineerd met andere goederen en dus vrijwel geen “lucht” (ongebruikte ruimte).

DINSDAG 22 OKTOBER

We gaan gelijk maar tasjes maken voor de CCI school want we willen er snel stevig tegenaan. Zweten en nog eens zweten, het loopt de eerste dagen op tot 47 graden! Aan het eind van de middag komt Pascaline naar ons hotel. Zwemmen , eten en kletsen.

WOENSDAG 23 OKTOBER

We gaan eerst maar eens boodschappen doen en dan naar de Davidsschool. Daar betalen we geen leraren maar we betalen voor 3 nieuwe leerlingen. Die halen we bijna letterlijk van de straat, ze willen maar wat graag naar school, hangen de hele dag voor de poort maar de ouders kunnen het scholgeld niet betalen. Dat kunnen we doen dankzij drie lieve sponsors/donateurs in Nederland. Wij betalen liever schoolgeld voor drie kinderen dan voor leraren. Van dat schoolgeld betaalt de hoofdmeester uiteraard de leraren en anders zou dit gewoon dubbel zijn. Wat helaas heel veel gebeurt. Nu kunnen dus de kinderen naar school en de school heeft geld voor de leraren.

     

                  

Dankzij 3 sponsors kunnen Marie Cecile Nduie (Frans en Henriette), Ebrima Bah (Jes), en Zara Sowe (Jan en Ira) het hele komende jaar naar school, inclusief hun uniformpjes en school t-shirts.

We maken weer tasjes voor één van de scholen en gaan om half één bij het uitgaan van de Jarju school alle 280 kinderen een nektasje gevuld met een flinke snoepzak (Corrie en Leo!) brengen.

De nektasjes die Corrie en Leo hebben gemaakt zijn een doorslaand succes. Kinderen en leraren weten er wel een bestemming voor. Om je nek onder je kleding, kan je met een paar centjes veilig naar de markt!

Terug naar de Davidsschool en weer verder tasjes maken.

En dan de broodnodige verkoelende duik in het hotelzwembad.

DONDERDAG 24 OKTOBER

De eerste dag knutselen met de eerste twee groepen van 30 kinderen van de Davidsschool.

Ze hebben nu allemaal een eigen tafel en stoeltje en dus de ruimte om iets te maken. Ze krijgen de beschikking over papierstroken en lijm (Collall) en maken leuke dingen. Uiteraard met onze hulp en de hulp van de leraren. We hebben nog wat restanten en we hebben ook nu een uitgebreide sortering knutselspullen meegenomen. Leuk, leuk, leuk, voor ons en voor de kinderen. Kunt U zich indenken dat kinderen daar nog niet weten dat je met een beetje lijm papierstroken aan elkaar kunt plakken? Dat is veelal het niveau op de kleuterscholen. Er is niets, geen materiaal, geen geld en soms ook niet de moed bij de leraren om iets te beginnen. Kinderen zijn druk, zeker daar, maar áls ze eenmaal bezig zijn kan je de vogeltjes horen fluiten. De buren komen kijken wat er aan de hand is. Doodstil!!! Is toch onvoorstelbaar. We doen het voor en ze pakken het snel op.

    

VRIJDAG 25 OKTOBER

Knutselen met de volgende twee groepen op de Davidsschool . De eerste 120 kinderen hebben we nu aan het werk gezet. Blijft echt keileuk om te doen.

Alvast de spullen voor de Dianaschool in Brufut die we morgen nodig hebben weggebracht.

Ook het nieuwe trampolinezeil afgegeven waarmee ze direct aan de slag gaan.

We gaan naar Nema Su, naar “ons” gezinnetje. We gaan daar een stukje aan het huis bouwen en moeten nog het een en ander regelen. Zoals altijd een chaotische bedoening in dit straatarme deel van Serrekunda, mede door het enorme aantal kinderen dat daar geproduceerd is.

ZATERDAG 26 OKTOBER

We gaan eerst even werken bij de Davidsschool en dan met Pascaline naar de tandarts die een onderzoek doet en haar een afspraak meegeeft voor a.s. zaterdag. Dan stenen, cement en zand bestellen voor de aanbouw in Nema Su.

Lekker eten bij Yasmina en de rest van de zaterdag heerlijk zwemmen.

ZONDAG 27 OKTOBER

Aan het werk bij de Davidsschool. Tasjes gemaakt, prijsbekers gestickerd. In de middag een heerlijke pannenkoek ( en boerenjongensijs toe) eten bij TeJo ( de bekende pannenkoekenbakker uit Ik Vertrek). En aan het eind van de dag nog een duik.

MAANDAG 28 OKTOBER

We betalen een nieuwe watertank bij de Dianaschool waar ons douchehuis staat. De tank is afgelopen seizoen gescheurd. We zien gelijk dat het nieuwe trampolinezeil goed is aangebracht en de kinderen kunnen weer genieten.

De 120 kinderen krijgen een kleurplaat en een tasje waar o.a. wasco’s ( van Collall ) inzitten en ze kunnen aan het kleuren. Wat te drinken en de puntzak met snoep krijgen ze in de nektasjes.

  

Een kop koffie ( met taart ) en dan naar Nema Su waar we de schoolgelden gaan betalen voor de kinderen die wij al langer op school hebben. Elk jaar betalen wij zelf die schoolgelden zodat we tegelijkertijd kunnen controleren of alles wel klopt. En alles klopt.

Terug naar de Davidsschool waar we de spullen ophalen die we morgenochtend nodig hebben bij de CCI school.

DINSDAG 29 OKTOBER

De knutseldag in de CCI school. 6 klassen Primary school worden samengevoegd in twee grote lokalen en de kleuters samen in twee kleinere lokalen. We hebben wel iets heel aparts want de groteren krijgen lijm, glitter in diverse kleuren en verf om mee aan de slag te gaan. Ze krijgen een voorgedrukte kleurplaat ( we hebben er 625 gemaakt) waarvoor ze de diverse materialen moeten gebruiken. Dan krijgen ze ook nog een zwart vel waarop ze hun eigen creativiteit kunnen botvieren. En we hebben prijzen, mooie bekers voor de winnaars ( Gerard en Wilma). Allemaal weer wat te drinken en een tasje met schriften en andere school/ en creatieve spullen. Om 12.30 is de prijsuitreiking en de winnaars zo trots als een pauw. Soms wel een beetje verlegen……

   

Eerst een verdiende kop koffie en dan even opruimen bij de Jarju school. Het kantoor is nu helemaal leeg, alle restjes hebben we overgebracht naar de Davidsschool.

WOENSDAG 30 OKTOBER

De hoofdmeester van de Davidsschool heeft vandaag een verrassing voor óns. Hij heeft keileuke t-shirts laten maken als dank voor alles wat we voor zijn school doen.

Vandaag begint de grote operatie. De 180 kinderen die in de ochtend naar de Jarju school gaan hebben daar geen ruimte om allemaal apart aan aan een tafeltje te knutselen. Deze school ligt op loopafstand van onze Davidsschool en we halen de 180 kinderen in drie dagen in 6 groepen naar de Davidsschool waar ze allemaal een eigen tafeltje en stoeltje hebben. Alle spullen van Collall komen op tafel. Verf,lijm en wasco’s ( deze kids zijn nog wat te klein voor de glitter) en er wordt naar hartenlust geknipt en geplakt. We hebben nog een restantje “vogelnestjes”, een leuke kerstversiering en we hebben nog een doos playmais. Eerst eens opmaken. Na eerst de kat uit de boom kijken worden er de leukste dingen gemaakt. En er zijn uiteraard prijzen te winnen! Grote knuffels ( herkent U de Uwe???) We hebben voor allemaal iets te drinken en alle kinderen krijgen een tasje met schoolspullen en een knuffeltje mee naar huis.

 

zo kunnen de kinderen tegenwoordig knutselen en les krijgen

 

nog even ter herinnering: de oude Davids- en Jarjuschool

DONDERDAG 31 OKTOBER

Vandaag de volgende twee groepen van 30 Jarju kinderen, we knutselen o.a. met playmais.

 

In de middag een heleboel boodschappen doen.

VRIJDAG 1 NOVEMBER

We gaan eerst even aan het werk bij de Davidsschool en maken 250 tasjes. Om 12 uur halen we Pascaline op bij het Kanifing ziekenhuis waar ze stage loopt en we hebben leuke spulletjes bij ons voor de kersverse moeders en hun nieuw geborenen. Lizet en Pascaline gaan deze spullen uitdelen.

Daarna rijden we naar Sinchu, het weeshuis van Gert-Jan en Sia, waar we weer een hele leuke middag hebben. Met 2 grote taarten zijn we meer dan welkom en we spelen bingo met de kinderen. De kinderen vinden het geweldig en Dick is de ballendraaier. Altijd weer een onvergetelijke belevenis. Uit privacy overwegingen plaatsen we hier nooit foto’s van. We gaan nog lekker eten met Sia en Gert-Jan en nemen afscheid tot (hopelijk) een volgende keer.

ZATERDAG 2 NOVEMBER 

We kopen een baal rijst voor Pascaline en halen haar thuis op voor een bezoek aan de tandarts die een verstandskies gaat trekken.

Stenen en zand besteld voor Nema Su en dan naar de garage omdat de auto dienst weigert. Wordt gelijk gerepareerd. Eten bij ons vaste restaurantje Yasmina en dan lekker zwemmen.

ZONDAG 3 NOVEMBER

Zondag 3 november laden we de auto vol bij de Davids school maar dan blijkt de reparatie van de vorige dag niet te zijn geslaagd. Auto wordt supersnel omgeruild en we kunnen weer verder.

We halen Pascaline op en gaan naar Nema Su waar we balen rijst kopen voor Lamin en voor ons gezinnetje. In Nema Su delen wij de laatste kledingpakketten uit.

MAANDAG 4 NOVEMBER

Vandaag hebben we de laatste twee groepen van 30 kinderen van de Jarju school te gast bij de Davidsschool. We maken weer van allerlei leuke dingen en de kids hebben een top-ochtend.

We brengen geschenktassen voor de leraren van de Jarju school en de CCI school. We brengen bij onze autoverhuurder prijsbekers voor zijn voetbalteam en gaan aan het eind van de dag lekker zwemmen.

DINSDAG 5 NOVEMBER

Drukke dag! We laden onze auto mudvol met 550 tasjes met school – en creatieve spulletjes voor de Advance school. Die hebben wij er dit keer extra bij. Een school die wij kennen van een eerder bezoek. Op deze school hebben ze zelfs een leraar creatieve vakken. We hebben daar geen tijd om met alle kinderen te gaan knutselen dus ze krijgen spulletjes mee voor thuis.

 

     

Onvoorstelbaar hoe ze op deze school 550 kinderen in dit gebouw wringen. Keurig in de rij lopen ze langs de poort en in een kleine twintig minuten hebben we de auto leeg. Alle tasjes uitgedeeld!!

WOENSDAG 6 NOVEMBER

Vandaag gaan we terug naar de Advance school , dankzij Collall kunnen we de leraar creatieve vakken blij maken met lijm, verf en penselen. Het blijkt dat de spulletjes die de kinderen gisteren hebben gehad al druk zijn gebruikt en een aantal kinderen komen hun creaties laten zien. Wij spreken af dat ze binnenkort op school aan het werk gaan met de spullen die we vandaag brengen en ze gaan ons de foto’s sturen. Die ziet U dus ook weer terug in één van onze volgende nieuwsbrieven.

We hangen ‘s middags de whiteboards op in het lokaal dat we de afgelopen weken hebben gebruikt en ruimen het helemaal op zodat de kinderen morgen weer in een net en schoon lokaal terecht kunnen.

DONDERDAG 7 NOVEMBER

Het einde van deze reis nadert.

We brengen een laatste bezoek aan de Davidsschool en hebben ook hier voor alle leraren een geschenktasje én een baal rijst.

De hoofdmeester heeft ook een verrassing voor ons

   

VRIJDAG 8 NOVEMBER

Huurauto terug, koffers pakken, nog een laatste kop koffie en dan naar het vliegveld. Aan de late kant want onze bus zit net als wij hopeloos in de file. Maar Corendon staat op ons te wachten en we hebben een vlekkeloze thuisreis.

Om 2 uur vrijdag op zaterdagnacht staan we weer voor onze eigen huisdeur. Eigen bedje, eigen badje.

En een tevreden gevoel!

Onze dank gaat uit naar iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het slagen van deze reis!!

TOCH NOG EVEN EEN HUISHOUDELIJKE MEDEDELING.

ZOALS U WELLICHT WEET, HET HEEFT DIVERSE MALEN IN ONZE NIEUWSBRIEF GESTAAN, NEMEN WIJ GEEN KLEDING EN GOEDEREN MEER AAN. We kunnen en willen niet levenslang hetzelfde blijven doen. We zijn bezig met het verzenden van de restanten die we nog hebben en gaan in de komende tijd steeds meer aan het werk met de kinderen. Zelfs in Gambia zien veel leraren het belang van creatieve activiteiten van jongs af aan. We hebben geen grote illusies maar alles wat we ze bij kunnen brengen is meegenomen. In de tussentijd onderhouden we de scholen      ( schilderen, reparaties ) en blijven we de activiteiten doen die we altijd deden.

“>

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia