Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 9 16 Oktober 2008

GISTERAVOND ( WOENSDAG 15 OKTOBER) KWAMEN WE WEER THUIS VAN EEN KORTE EXTRA TRIP NAAR POLEN.

Ja, alweer. We hebben in een korte tijd zoveel leuke contacten kunnen leggen in Polen én we hebben zoveel goederen mogen ontvangen van evenzovele of nog méér lieve mensen dat we bijna “op maat” kunnen leveren.

We zijn afgelopen dinsdagochtend om half zeven vertrokken en waren om een uur of half 5 ’s middags op de plaats van bestemming. In het dorpje Swieradow Zdroj waar we al een aantal gezinnen bezochten hebben we wederom drie andere gezinnen blij gemaakt met kleding, beddengoed, winterjassen, speelgoed, handdoeken, waspoeder en shampoo (Hanneke, Marc en Beata, Nel, “De Paddestoel”, Magda, Kim, Wies, Geraldine, Corrie, Miriam, Marijke, Sigrid).

 

 

 

 

 

 

We werden vriendelijk op de koffie genodigd maar moesten dit afslaan (houden we uiteraard wel tegoed voor de volgende keer) omdat we voor donker in ons hotel wilden zijn.

Een hotelletje hoog in de bergen en via een een smalle weg bereikbaar. Het lukte niet voor donker dus het werd een heel apart ritje. Steil en smal, maar een heel mooi hotel, heerlijk ontbijtje en een onvoorstelbaar mooi uitzicht!!

Woensdagmorgen eerst naar een voor ons nog onbekend kindertehuis in Szlarska Poreba. Ook weer zo’n vijftig kinderen verdeeld over twee gebouwen. De goederen die we voor hen hadden geselcteerd waren zeer welkom en we gaan daar zeker nog wel een keer naar toe. We hebben kleding, schoenen en jassen en een hele grote beer (Magda, Gerian, v.Bussel, Geraldine, Kim, Wies, Chantal, Jeanne, Bertus en Tineke) achtergelaten.

Hierna naar het kindertehuis in Kaczorow (wat we al eerder bezochten) waarvoor we een flink aantal keukenspullen (Monique, Geraldine, Corrie, Hester) en serviesgoed (Geraldine, Marc) bij ons hadden evenals kleding, beddengoed etc. (Willie, Marc en Beata, Eveline, Sigrid, Nel, “De Paddestoel”, Corrie, Eef).

Ook hadden we voor dit kindertehuis zo’n 400 flesjes shampoo, conditioner, doucheschuim en bodylotion welke werden geschonken door een groot Rotterdams hotel. Hiervoor nogmaals onze hartelijke dank!!

Daarna hebben we een bezoek gebracht aan het kindertehuis in Wojcieszow waar we ook al eerder zijn geweest. We hebben daar een aantal goederen kunnen brengen waarom gevraagd was zoals beddengoed, dekens, sportkleding en (sport)schoenen (SV Valkenswaard, Marc en Beata, Nel, “De Paddestoel”, Corrie, Marijke, Jes, Magda, Eef).

Het was rond een uur of twee woensdagmiddag toen we lekker aan de koffie (met heerlijk Poolse zoetigheden) zaten in Wojcieszow. Erg leuk was dat daar ook de direkteur van het kindertehuis uit Kaczorow op visite kwam samen met z’n vrouw. Het blijkt dat beide direkteuren een soort van samenwerking wensen. We hebben daar gezellig zitten kletsen en daar is o.a. uitgekomen dat we met de Pasen 2009 in ieder geval weer bij deze twee tehuizen komen. We gaan dan in principe de eerste dag in het ene en de andere dag in het andere kindertehuis eten met de kinderen. Wij gaan dan zorgen voor een lekker dessert en alle kinderen (in totaal zo’n 100) krijgen dan van ons een persoonlijk cadeautje. Dat kunnen we doen omdat we in de afgelopen tijd zoveel mooie, vaak nog nieuwe goederen hebben ontvangen dat we daaruit zeker zo’n 100 presentjes kunnen selecteren.Overigens bestaat ook nog de mogelijkheid dat we met beide huizen samen een sportdag organiseren met een gezamenlijk eten na afloop.

Leuk om te vermelden dat vrienden van ons (Jeanne en Sjaan) met die Paasdagen vrijwel zeker met ons meegaan, ook met zo’n ruime auto zodat we extra veel kunnen meenemen.

Rond half drie woensdagmiddag vertrokken we uit Wojcieszow en dit was aanmerkelijk eerder dan dat we hadden gepland en dus zijn we dan ook maar weer in één keer teruggereden. Woensdagavond klokslag twaalf uur waren we weer thuis, Twee dagen waar we met plezier op terugkijken. Overigens hebben we besloten dat we a.s. dinsdag nóg een extra rit maken met o.a. veel babyspullen (een ledikantje, een box, een kinderstoel, een babycampingbad, een badje en uiteraard babykleding). Deels voor een gezin en deels voor één van de kindertehuizen waar inmiddels een babytje is geboren van een meisje dat zelf in het tehuis verblijft en waar in november de tweede baby wordt verwacht eveneens van een meisje uit het tehuis. Ook zijn er een aantal kleintjes bijgekomen doordat de broertjes en zusjes daarvan in het tehuis verblijven.Tevens gaan we proberen twee gezinnen met elk zes kinderen te bezoeken. Dat zal dan de laatste rit naar Polen zijn voor dit jaar want de Poolse winter zal het ons waarschijnlijk niet toelaten nog later in het jaar veilig te rijden en dat doen we toch wel graag.

Maar zoals U weet zijn we momenteel ook druk bezig met de voorbereidingen voor onze Gambia-reis van 31 oktober t/m 21 november. We hebben al een heleboel gedaan maar er moet toch wel wat werk worden verzet. We hebben voor de voetballertjes, die we van een tenue hebben voorzien, allemaal een persoonlijke foto met daarbij een foto van het hele twintigtal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lizet maakt momenteel 67 kleurboeken voor de kinderen van de laagste klas van de Santo Su School die we gaan schilderen en alle kinderen krijgen een tasje met lekkers ( geschonken door een lieve dame werkzaam bij een hele grote zoetwarenfabrikant!), schoolspulletjes en een speeltje etc.

Ook deze tasjes werden ons geschonken (bedankt daarvoor Wouter).We voorzien die tasjes allemaal van onze zelfgemaakte sticker met ”groeten uit Holland van Lizet en Dick” waardoor alles een nog persoonlijker karakter krijgt. Ook voor de sportdag moet nog het nodige worden georganiseerd.

We gaan dus weer vlug aan het werk, maar niet nadat we IEDEREEN die ons op welke manier dan ook helpt, uit de grond van ons hart bedanken. U weet inmiddels hoe wij werken, we gaan toch wel naar Polen en die school in Gambia gaan we toch wel schilderen want dat zijn onze eigen aktiviteiten. Maar al die extra’s maakt ú mogelijk. Door ú kunnen we ook de buitenkant van de school in de verf zetten en de ijzeren raamwerken eerst in de menie zetten en dan schilderen en schoolspulletjes en lekkers voor de kinderen meenemen en kadootjes organiseren voor 100 kinderen in Polen en ………….teveel om op te noemen maar allemaal dankzij úw medewerking.
We hopen op u te mogen blijven rekenen!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia