Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief februari 2017

De vorige nieuwsbrief is alweer even geleden maar we hadden al eerder laten weten minder nieuwsbrieven te versturen en meer beknopt info in één nieuwsbrief te verwerken.

De datum voor ons volgende bezoek aan Gambia is bekend, we gaan weer van 17 april tot en met 8 mei a.s. (daarna weer in oktober/november). Na alle gebeurtenissen in Gambia van de afgelopen maanden lijkt er nu een rustiger periode aangebroken. We hopen van harte dat het leven voor de gewone Gambiaan onder de nieuwe president menselijker zal worden. Eerlijk gezegd, de kans bestaat!

Als alle tekenen niet bedriegen zou er best wel eens iets goeds uit deze machtswisseling kunnen voortkomen.

Wij hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Zo hebben we o.a. kerstpakketten verstuurd naar onze Poolse gezinnen, we hebben onze Child Concern International School van een flink aantal computers voorzien. Na zo’n jaar of drie is er wel het één en ander aan vervanging toe.

We hebben gezorgd dat een aantal gezinnen in Gambia een veilig heenkomen konden zoeken tijdens de woelige dagen rond de verkiezingen enz.

We hebben zo’n 6 kubieke meter aan goederen onderweg naar Gambia. Kleding, schoolmateriaal enz.

Momenteel zijn we druk bezig met het vervaardigen van schoolboeken voor de Jarju-school. We hebben altijd gezegd dat een gebouw nog geen school is en gaan alles in het werk stellen om het onderwijs op onze drie scholen te verbeteren. We helpen de schoolhoofden en de leraren met het samenstellen van lesmateriaal. We ontwerpen en printen ze hier thuis en ze zien er zeker voor Gambiaanse begrippen dan ook fantastisch uit. Tot nu toe moeten de kinderen het vaak doen met een handgeschreven velletje in plaats van een normaal lesboek. En de leraar schrijft zich wezenloos.

We hebben weer heel wat te doen als we in Gambia zijn. We gaan dit keer héél veel tijd besteden aan activiteiten met de kinderen. Creatieve dagen, we hebben momenteel ruim voldoende materiaal om dat goed te kunnen doen. Pompons van Corrie, dozen kettingen van Colinda en ook nog dromenvangers voor de wat grotere kinderen. Mede dankzij Collall hebben we een grote sortering materiaal om te knutselen. Papier, verf, lijm, glitters, kleurpotloden, wasco’s, de kinderen kunnen zich uitleven. En dan gaan we ook zeker weer “voor de klas staan”. Met enige humor “les” geven. Maar dat gaat wat de kinderen betreft wel héél fanatiek want er zijn prijsjes te winnen. Een nieuwe rugtas, een boek, stuk speelgoed, mooi voetbalshirt, noem maar op.

Op de Diana school gaan we de voorbereidingen treffen voor een voetbaltoernooi in oktober/november. We hebben kleding voor de spelers, zowel sport als normale kleding. Uiteraard de nodige bekers, kortom , het gaat een happening worden.

Ook deze keer een feest want de Diana school die we vorig jaar volledig hebben gerenoveerd bestaat 20 jaar. Ooit begonnen aan huis staat er nu een mooie schone school met mooie meubeltjes etc. Dat wordt lekker eten voor de kids én uiteraard een gezellige dag mét muziek!

We gaan de speeltuinen renoveren/vervangen. Dat is echt hard nodig. De Diana school en de Child Concern School hebben alleen nog wat roestig en versleten materiaal.

We gaan de puntjes op de i zetten bij de Jarju school. ‘t Is net als met een eigen huis, het is nooit af.

Hier en daar moeten nog dingen gebouwd, gerenoveerd en vernieuwd worden. Zoals bijv. de veel te lage muur rond de Diana School.

En dan een niet onbelangrijke activiteit. Tijdens de bouw van de Jarju school hebben zich een aantal schoolhoofden gemeld met verzoeken om ook iets aan hun school te doen. Begrijpelijk, want de meeste scholen verkeren in een erbarmelijke staat. We gaan bekijken wat we kunnen doen. Zowel qua tijd als qua financiën.

Dan hebben we ook nog materiaal bij ons voor een ziekenhuis waar we nog nooit geweest zijn maar waar we door anderen op gewezen zijn. Ook voor het daarbij behorende naaiatelier hebben we een doos coupons bij ons. Ook daar gaan we kijken of we misschien later nog iets kunnen betekenen.

Uiteraard gaan we “ons” gezinnetje weer blij maken met de nodige spulletjes. We hebben weer een aantal dozen witte lakens bij ons waar ze mooie gambiaanse kleurrijke doeken van kunnen maken.

Voor ons bezoek in oktober/november hebben we ook alweer twee kubieke meter goederen klaarstaan en daar zal zeker nog het één en ander bijkomen.

We hebben weer genoeg te doen, de geraniums moeten nog maar even wachten.

We houden U op de hoogte!

Groetjes van Lizet en Dick

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia