Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief januari 2018

De eerste maand van ons 10e jaar Gambia-activiteiten zit er alweer op.

2017 hebben we afgesloten met o.a. een zending winterjasjes naar Irak, kerstpakketten naar Polen enz.

Afgelopen week hebben we een zending kinderjasjes en winterkleding naar o.a. Polen en Roemenië geregeld.

We zijn druk met allerlei voorbereidingen voor ons volgende bezoek aan Gambia. Momenteel zijn we bezig met het sorteren van de kleding en het maken van zo’n 500 pakketten baby- kinder- en dames kleding voor oktober 2018. Tevens zijn we bezig met het sorteren van een heleboel sportkleding.

  

Dagelijks volgen we de bouw van onze nieuwe school in Ebotown Gambia. We krijgen volgens afspraak zeer regelmatig foto’s van de vorderingen, “onze“ Pascaline ( die nu toch even wat tijd heeft na haar examens) gaat regelmatig kijken en doet verslag en stuurt foto’s.Ook goede kennissen van ons, Peter en Irene, zijn afgelopen week een kijkje gaan nemen.

 

Het is absoluut het laatste grote bouwproject dat we uitvoeren. Als we in maart/april naar Gambia gaan gaat snel het dak van de school er op alsmede dat van de toiletten, wordt het sanitair geplaatst alsmede de ramen en deuren . Tussendoor doen we ook het schilderwerk. Na de afbouw van deze St. Davids school gaan we ervoor zorgen dat “onze” scholen in een aanvaardbare staat van onderhoud blijven. Net als in je eigen huis zijn er altijd reparaties, er moet geschilderd enz enz.

Als eerste op het programma staat de verbetering van een aantal speeltoestellen. Alles wordt druk gebruikt dus slijt. We gaan op alle scholen heel veel met de kinderen doen. Omdat we dat zelf leuk vinden maar nog meer omdat de kinderen dat leuk vinden. Omdat de scholen zelf geen geld hebben om materialen te kopen wordt er eigenlijk nooit iets op creatief gebied gedaan. Maar als de kids de gelegenheid krijgen worden er soms de mooiste dingen gemaakt.

De creatieve dagen die we zijn gestart een aantal jaren geleden zijn echt een succes. Het haalt de kinderen ook nog eens uit de sleur van alledag. We schreven het al eerder, voor veel kinderen is het pad van huis naar school de wereld waarin ze leven.

“Ons” gezinnetje ( de familie van Lisa ) is weer uitgebreid. Wederom met een dochter.

Beetje een tegenvaller want er was wel heel erg op een jongen gehoopt, economisch interessanter.  Uiteraard hebben we weer geholpen om de “naamgevingsceremonie” mogelijk te maken.

Voor vier kinderen uit dit gezin betalen wij het schoolgeld. Suntu, de oudste dochter, kan naar school dankzij Wilma Eding. Zij zit nu op de zelfde school als Lisa en ( we hopen niet dat Lisa dit leest ), maar ze heeft haar jongere zusje aardig ingehaald.

    

Suntu                                                               Lissa

Suntu ging, als oudste dochter, niet naar school maar was voorbestemd om een groot deel van het huishouden te doen. We hebben toen geregeld dat ze naar school ging.

Er is weer meer dan genoeg te doen in het komende jaar. Als u ons een handje wilt helpen: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl

We houden u op de hoogte van alles wat we doen. Voor nu, met vriendelijke groet,

Lizet en Dick

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia