Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief Maart 2016

We zijn alweer aan het aftellen!!
Vrijdag 8 april vertrekken we weer voor 3 weken naar Gambia. Ook de volgende reis is alweer geboekt en wel van 7 oktober tm 4 november 2016.

Doordat wij veel werk op voorhand hebben gedaan hopen wij in Gambia in drie weken tijd én de nieuwe Jarju school af te werken én een douchegebouw bij een andere school neer te zetten. Mede daarvoor hebben we nu ook weer een flink transport van zo’n 140 dozen. Die staan weer klaar voor ons in Gambia als we arriveren. Ons voornemen om dit transport als het laatste grote transport te zien, waarna we meer willen gaan doen mét de kinderen op educatief gebied en misschien wel een heel klein beetje onderwijsverbetering, gaat een tikkeltje de mist in. Ook voor november hebben we nog een groot transport van zo’n 20 kubieke meter. Het betreft dan schoolmeubelen, leermiddelen, speeltuin, kleding enz. enz.

Dankzij een prachtige sponsoring, waarover we u later in de reguliere nieuwsbrief meer zullen vertellen, is het mogelijk het douchegebouw te realiseren. Een gebouw met 6 douchecabines, netjes betegeld. Er kan voor een symbolisch bedrag gedoucht worden door de gehele community. Voor ons normaal maar daar wast men zich vaak nog met een pannetje water uit de rivier. Er is vanuit de gemeenschap grote interesse. Het gebouw zal een deel van de dag geopend zijn en één van de buurvrouwen neemt de schoonmaak op zich. In ruil hiervoor krijgt zij de muntjes die voor het douchen betaald moeten worden. Wij zorgen dan ook nog voor een stukje zeep bij iedere douchebeurt. Het gebouw staat op het afgesloten terrein van één van “onze” scholen, en alle 6 cabines bieden een goede privacy.

We willen tevens de vloeren van drie klassen van deze school vernieuwen en er moet nodig geschilderd worden. Maar…..we hebben maar drie weken en die vliegen om. In november gaan we dan weer vier weken.

We hebben het de afgelopen maanden razend druk gehad, zoals we al eerder meldden liep de verbouwing aan ons huis aanzienlijke vertraging op, kwamen de schoolmeubeltjes 10 weken later beschikbaar en nog wat kleinere zaken. We hebben gelukkig alles nog op tijd kunnen verzenden.

We hebben ook even tijd genomen om een wat langere termijnplanning te maken . Zo hebben we bijv. berekend dat we voldoende plastic flessen hebben om geruime tijd vooruit te kunnen. Zoals u weet vullen we de flessen met shampoo, badschuim, conditioner etc. deze cosmetica kregen we bijna acht jaar lang van het grootste hotel in Rotterdam maar door diverse wijzigingen zijn de hoeveelheden niet meer groot genoeg om ze af te halen. Wij danken directie en personeel van het hotel die jarenlang hun medewerking hebben verleend. Ook de mensen die ons met regelmaat van lege gebruikte flessen hebben voorzien willen we uiteraard graag bedanken.

Een aantal andere zaken die gaan wijzigen hebben we met de betreffende personen besproken. Waar van toepassing hebben we deze mensen bedankt voor hun vaak jarenlange medewerking.

Maar…tijden veranderen, bij ons en ook in Gambia.

We schrikken soms van de begrotingen van stichtingen die iets in Gambia doen. Duizenden en duizenden euro’s worden begroot voor reis- en verblijfskosten, vergaderkosten , autohuur enz. enz.

Wij proberen nog altijd met ons eigen geld én geld van donateurs en sponsoren zoveel mogelijk te doen voor de projecten die we onder handen hebben. Ons verblijf in Gambia is onze vakantie. Die betalen we dus uiteraard zelf.

We hebben altijd gezegd dat we zo efficiënt mogelijk willen blijven werken. Dat kan doordat we eigenlijk dagelijks “vergaderen”. Wat vroeger wÉl kon kan nu soms niet meer. Wat vroeger onmogelijk bleek kan nu wel. We zitten er bovenop, als een bok op de haverkist.

8 april vertrekken we en we houden U op de hoogte van wat we doen, zo mogelijk ook vanuit Gambia. Wilt U ons nog een hand(je) helpen, we prolongeren onze actie:

Wie geeft ons de zak?

(zie onder)

want we hebben nog steeds grote plannen die we allemaal ten uitvoer hopen te brengen.

Alvast bedankt,

Lizet Mols en Dick Schildkamp www.gambiaenpolen.nl

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia