Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsbrief 78, juli 2017

Terwijl in Gambia de regen met bakken naar beneden komt , op diverse plaatsen grote gebieden blank staan, de wegen veelal onbegaanbaar zijn en zware stormen schade aanrichten in de toch al krakkemikkige dorpen en duizenden gezinnen zonder enige vorm van inkomen zitten zijn wij hier hard bezig aan de voorbereidingen van ons volgende bezoek aan Gambia van 23 oktober tot 20 november.

Zoals U misschien al gelezen heeft is ons plan om de St. Davidsschool te laten verhuizen naar een nieuwe stek waar de kinderen lekker de ruimte hebben om te spelen, zowel binnen als buiten. Maar dan moet er wel eerst het één en ander aan het gebouw gebeuren. Veel renovatie. Reparatie van de vloeren, het dak van het terras, de toiletten, muurtjes weghalen zodat ruime klaslokalen ontstaan enz. enz. Veel pleister en schilderwerk dus we kunnen ons uitleven.

      
   

Er zijn alweer héél veel goederen onderweg waaronder diverse kasten voor de kantoortjes zodat de leraren hun schoolbenodigdheden veilig kunnen opbergen. Een aantal tafels en stoelen. Whiteboards voor de nieuwe school alsmede speelgoed. En weer een groot speeltoestel voor buiten. Schommels en een glijbaan.

Ook zijn er weer  zo’n 800 kledingpakketten onderweg. We gaan in oktober weer babykleding uitdelen bij het New Yeswang Hospital.

Verder héél veel knutselmateriaal want we hebben in oktober weer vier creatieve dagen voor de eigen scholen en dan ook nog twee creatieve dagen voor uitgenodigde scholen.

In totaal gaan we met zo’n 800 kinderen knutselen en krijgen zo’n 1300 kinderen een tasje met schoolspulletjes en een speeltje en wat lekkers.

Ook gaan we in oktober weer een flink aantal voetbalteams aankleden. We hebben voor diverse teams mooie outfits en we zijn bezig een klein toernooi te organiseren. Uiteraard met bekers en alles wat erbij hoort.

We zijn ook druk met het zoeken naar sponsors die ons een handje willen helpen. Uiteraard gaat de renovatie van de nieuwe St. Davidsschool een flinke hap geld kosten maar daarnaast gaan ook alle andere activiteiten door. Het uitdelen van rijst, betalen van schoolgelden, onderhoud andere scholen enz. enz.

Vlak voor de Ramadan zijn wij gestart met een service naar de vele Nederlanders en Belgen die kennissen hebben in Gambia en graag wat voor die mensen willen doen in dit regenseizoen waarin voor velen de toch al schaarse inkomsten tot het nulpunt dalen. Toeristen zijn er vrijwel niet dus taxi’s en horecapersoneel verdienen niets. Voor Nederlanders en Belgen die toch iets willen helpen ondanks dat ze nu niet zelf in Gambia zijn én geen geld willen sturen is er nu de mogelijkheid om bij ons een bestelling te plaatsen ( rijst, olie, uien en andere directe levensbehoeften). Vrijwel zodra die bestelling aan ons is betaald kunnen de begunstigde Gambianen de goederen bij een local-shop in Gambia afhalen. Ze krijgen alleen de bestelde goederen mee zodat ze te eten hebben.

Het is dus niet mogelijk de geschonken goederen in te ruilen voor geld.

Van het systeem is de afgelopen weken al tientallen keren gebruik gemaakt. We hebben onze handen er vol aan ( hebben er verder geen enkele baat bij, we leggen er zelfs iets op toe ) maar doen het met plezier. Heel veel leuke reacties en blije mensen.

Volgend jaar gaan we aan ons tiende jaar Gambia beginnen. Wie had dat kunnen bedenken. We kijken met plezier terug naar alle foto’s die we hebben gemaakt en verwonderen onszelf wel eens wat we allemaal hebben gedaan. We gaan er een mooi tiende jaar van maken.

 

 

 

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia