Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsflits, mei 2020 

We hoeven hier niet uitgebreid te gaan vertellen wat er allemaal aan de hand is in de wereld. 

Ook niet dat niemand er een serieus idee over heeft wanneer het weer veilig is om, in ons geval, naar Gambia te reizen. Veilig en nog enigszins betaalbaar. Zonder bij aankomst in Gambia eerst 14 dagen in quarantaine te hoeven want daar zit je niet om te springen. En met de zekerheid dat je op de geplande tijd weer naar huis kunt. 

Alle deskundigen die ons laten zien wat er allemaal is gebeurd, wat we allemaal hebben gedaan en wat dat allemaal heeft gekost ten spijt, niemand weet wat er nog gaat komen. 

Ook wij hebben ons uiteraard moeten aanpassen. 

Geen uitgebreide nieuwsbrief dus met mooie foto’s van de laatste reis. 

Maar dat betekent niet dat we stilzitten. We doen op dit moment wat mogelijk is. Door onze ervaring en ons netwerk kunnen we toch een aantal zaken verwezenlijken. Betalingen kunnen we doen op een manier waarbij er steeds één of meerdere getuigen zijn van die betaling. Zo houden wij een vorm van controle in stand. Leveringen betalen wij niet aan de klanten maar aan de leveranciers. 

Zo hebben wij er de afgelopen tijd voor kunnen zorgen dat de bouw van de leef / naaiatelier ruimte bij ons gezinnetje in Nema Su doorgang kan vinden. Het gebouwtje vordert en over enige tijd als het geheel is afgerond kunnen daar twee zoons slapen en in de andere helft komen naaimachines te staan waarmee de familie hun brood verdient. Ze maken zelf de mooie tye and dye doeken. Van ons krijgen ze een flinke voorraad hele mooie stoffen, die momenteel onderweg zijn met de container.

    

Ook zijn er twee prima naaimachines onderweg. 

Eindelijk, niet in de laatste plaats nadat Lizet zelf een praatje is wezen maken bij de Nationale watermaatschappij  tijdens ons laatste bezoek, heeft de Davidsschool schoon stromend drinkwater uit de normale leiding. Dat heeft erg lang geduurd ( geen materialen, formuliertje zoek, nieuw formuliertje, verkeerd gemeten en opnieuw gemeten enz. enz.)

We proberen deze school op alle manieren te helpen deze moeilijke tijden door te komen. 

De afgelopen weken hebben we diverse gezinnen kunnen voorzien van rijst olie, uien etc. zodat ze in ieder geval geen honger hebben.  Via onze bevriende shopkeeper is dat allemaal weer netjes geregeld. 

Er is ook een grote voorraad handwerkmateriaal onderweg. Van Collall kregen we o.a. veel lijm en verf waarmee we, zodra we weer die kant op kunnen, aan de slag gaan. En mocht dat allemaal veel te lang gaan duren dan hebben we plan B klaarstaan waardoor de betreffende scholen de materialen zelf kunnen afhalen. Dat lijkt misschien niet zo moeilijk maar ga het allemaal maar eens uitleggen. 

Met Pascaline, die nu ook thuis zit, hebben we regelmatig contact en zij is één va de mensen die betalingen voor ons doet en daarbij tevens getuige is dat die betaling inderdaad gedaan wordt. 

Controle is nodig, beter vooraf goed geregeld dan achteraf problemen. 

Graag wil ik hier nog eens onze sponsors bedanken. Iedereen weet inmiddels wel dat we een groot deel van alle kosten voor eigen rekening nemen maar zonder de hulp van onze sponsors konden we toch veel en veel minder doen. 

 Misschien leuk om even uit te leggen hoe, en vooral hoe snel, zo’n betaling naar Gambia werkt. 

Wij betalen hier een bedrag van onze bankrekening naar WorldRemit. Als we in Gambia bijv. 10.000 dalassi moeten betalen dan geven we dat door aan World Remit.  Onmiddellijk  krijgen wij een mail met het bedrag dat wij dan van onze bankrekening moeten betalen, incl. wisselkoers en bankkosten. 

Wij maken dat over en binnen twee minuten hebben wij de bevestiging van onze bank dat het is afgeschreven. Tegelijkertijd krijgen we een mail van WorldRemit dat zij het hebben ontvangen en dat het onderweg is naar de ontvanger in Gambia. In diezelfde twee minuten krijgt de ontvanger in Gambia een SMS op z’n telefoon dat hij/zij het geld kan afhalen bij het bankkantoor in de buurt. En zodra het bedrag is afgehaald krijgen wij weer een bevestiging daarvan. Echt allemaal geregeld in een ongeloof’lijk korte tijd. 

 Zo kunnen wij onze gezinnen van eten voorzien. Wij betalen de shopkeeper op bovenstaande manier en onze gezinnen kunnen met een code hun spullen afhalen. Werkt  perfect. 

Op deze manier hebben we afgelopen tijd ook nog Nederlandse kennissen van ons kunnen helpen. Die helpen weer 5 gezinnen in Gambia, maken ons het benodigde geld over en met een dag hebben die 5 gezinnen rijst, uien en olie. 

 

Ondanks alles zitten we zeker niet stil. 

Momenteel zijn er in Gambia officieel 25 infectiegevallen en één dode. 

De grenzen zijn voor zover mogelijk gesloten. 

Laten we hopen dat dit zo blijft!! 

 

We spreken elkaar weer. 

Groetjes van Lizet en Dick 

 

Eigenlijk zijn wij het belangrijkste nieuws nog vergeten. Lizet is Oma ( en ik surrogaat  Opa) geworden van een scheetje van een kleindochter. Sofie, zusje van grote broer Lex. 

Een lichtpunt in deze spannende tijden. 

   

 

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia