Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

NIEUWSFLITS november 2020

Beste Lezer,

In de afgelopen tijd hebben zich een aantal nare gebeurtenissen voorgedaan. We willen graag, zonder namen te noemen i.v.m. de privacy,  onze condoleances uitspreken. We doen dit mede namens “onze” Pascaline.

Daarnaast willen wij graag een hart onder de riem steken van een Nederlandse mevrouw die is opgelicht nadat zij iemand jarenlang met van alles en nog wat heeft geholpen.

Geen namen, betrokkenen weten om wie het gaat.

En dan het goede nieuws: HET IS GELUKT!!

Zoals wij in onze vorige nieuwsflits lieten weten zouden we gaan proberen om de dozen die in Gambia staan en bestemd zijn voor onze gezinnen en scholen door de diverse schoolhoofden en gezinnen zelf te laten afhalen. Dat lijkt gemakkelijk maar er staan om te beginnen meer dozen van ons dan alleen deze en ze staan allemaal door elkaar. De loodsbaas Ebrima heeft ons echter in eerste instantie geweldig geholpen en heeft alle dozen gesorteerd en klaargezet zodat ze konden worden afgehaald. Alle dozen zijn genummerd, we weten precies wat in welke doos zit.

Alle ontvangers kregen de lijst met nummers van de dozen zodat ook zij konden controleren of ze hun eigen dozen kregen.

Daarnaast heeft Pascaline ons geweldig geholpen. Zonder haar was het allemaal een stuk ingewikkelder geweest. De manier waarop wij jarenlang in Gambia werken komt ons nu goed van pas. We hebben altijd alles in alle openheid gedaan, iedereen kent iedereen, iedereen mag weten wat we doen. Pascaline is met ons mee geweest naar alle scholen en gezinnen en kent dus iedereen. Ze heeft de telefoonnummers van iedereen en alle afhalers hebben haar nummer.

We hadden haar geld gestuurd zodat zij alle taxi’s kon afrekenen en Ebrima kon betalen voor z’n werk. Ook had ze geld genoeg om credits te kopen voor haar telefoon zodat ze ons kon WhatsAppen. Wij waren zelf een paar dagen met de kleinkinderen op vakantie maar op het moment dat de dozen konden worden afgehaald zaten we aan de telefoon en Pascaline heeft ons van begin tot eind op de hoogte gehouden van wat er gebeurde, wie er geweest was enz.

Om 10 uur kwam de eerste afhaler en om 12.30 was alles weg. Voor Gambiaanse begrippen geweldig!

 

Als eerste kwam Dembo de dozen afhalen voor de Jarju school. Alles past in Gambia in en op één taxi.

Vervolgens kwam Pastor Lawrence van de Child Concern International School de dozen ophalen.

Vervolgens kwam Momodu de dozen voor de familie Camara (Fanta, Lisa etc.) ophalen

 

     

Voor de St. Davidsschool kwam Abdul Bangura, de hoofdmeester, zelf de dozen ophalen. Hij had zelf vervoer geregeld. Een goede vriend had hem geholpen.

   

Voor de Diana School in Brufut kwam Bubba, zoon van Bakebba Jabbi, de dozen ophalen. Ook weer alles in één taxi.

Als laatste kon Pascaline de dozen die voor haar bestemd waren in een taxi laden (taxi’s zijn veel goedkoper dan in Nederland en verzorgen eigenlijk al het openbaar vervoer).

Er staan ook nog dozen voor het kindertehuis van Sia maar die komen regelmatig bij Ebrima en nemen dan hun eigen dozen mee.

   

In de dozen voor Pascaline zit o.a. kleding voor haarzelf maar ook voor de andere bewoners van haar compound alsmede kinderschoenen en kleding voor kinderen uit haar buurt. Pascalientje heeft ooit gezegd dat ze graag wil worden zoals wij (wie wil dat nou?) en door de spullen die we haar toesturen heeft ze de gelegenheid om anderen mee te laten delen.

Binnen enkele uren kwamen de eerste bedankjes binnen van de diverse ontvangers.

Maar dan begint nog een groot karwei, we moeten iedereen laten weten wat er in welke doos zit en wat ermee moet worden gedaan. Ook dat is allemaal goed begrepen en afgelopen, want  jl.  vrijdag kregen wij een partij foto’s en filmpjes die duidelijk maken dat aan de schoolkinderen de tasjes met schrift, speelgoed, knikkerzakken en een puntzak lekkers worden uitgedeeld. Precies zoals wij dat zelf gedaan zouden hebben. Het doet ons goed dit allemaal te zien.

We hebben de foto’s en filmpjes direct doorgestuurd naar Corrie en Leo Arnout omdat zij alle tasjes hebben gemaakt (geen plastic dus maar mooie stoffen tasjes) en voor vrijwel alle snoep hebben gezorgd! Cor en Leo, geweldig bedankt weer!

     Jarju school

 

Alle scholen kregen ook materiaal om te knutselen. Daaronder voor elke school kinderverf voor o.a. vingerverven. Deze knutselmaterialen werden ook nu weer beschikbaar gesteld door

in de persoon van Hester van Rhijn, een jarenlange trouwe sponsor waaraan we veel te danken hebben.

Inmiddels is ook een lading zand en cement geleverd bij de Jarju school zodat de speeltuin weer met schoon zand kan worden gevuld en de waterschade kan worden verholpen. Binnenkort gaan we ervoor zorgen dat ze met het nodige schilderwerk kunnen beginnen.

 
Slapeloze nachten van gehad maar nogmaals: alles is goed gegaan en iedereen heeft geweldig meegewerkt. Hier lijkt dat allemaal zo gemakkelijk maar we weten maar al te goed hoe de omstandigheden zijn in Gambia.

Ons systeem dat iedereen weet dat hij/zij door iedereen wordt gecontroleerd heeft gewerkt.

Een van onze lieve donateurs liet ons weten dat de Mollie doneer knop onderaan alle pagina’s op onze website niet naar behoren werkt. We zijn er mee bezig, wordt aan gewerkt, in de tussentijd kunt u handmatig natuurlijk het banknummer gebruiken  NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl. Elke donatie is uiteraard meer dan welkom.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia