Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

NIEUWSFLITS OKTOBER 2017

Nog even en we gaan weer naar Gambia.

Afgelopen week hebben we mogen genieten van een heerlijk weekje op het schitterende Kreta op uitnodiging van lieve mensen waarvan we in een schitterend strandhuis  mochten verblijven. Prachtige natuur, geen auto’s, geen buren, alleen de zee voor je neus en iedere avond dit uitzicht. (we mogen volgend jaar weer terugkomen)

We vertrekken maandag 23 oktober ( tot 20 november ) weer naar Gambia.

In onze vorige nieuwsbrief lieten we al weten dat het grootste project voor deze reis de renovatie van de St. Davidsschool is. Een hele klus die we in vier weken willen klaren zodat de kinderen in ieder geval een goed bruikbare school hebben. Er zullen vast wel wat dingetjes blijven zitten voor de volgende keer maar dat zullen de gebruikers niet merken.

Verder de gebruikelijke activiteiten waar bij de nadruk valt op activiteiten met de kinderen, de creatieve dagen enz. enz.  Ook hebben we drie speeltoestellen verzonden die we gaan monteren.

Schoolgelden betalen, rijst uitdelen en een aantal keren  verder het binnenland in waar de armoede nog meer zichtbaar is. We hebben auto’s vol spullen om uit te delen. Kleding, speelgoed, rijst en huishoudelijke spulletjes. De rijst delen we uit in emmertjes die ze na het verbruik van de rijst nog kunnen hergebruiken.

Tegelijk met ons zijn er ook een aantal van onze kennissen in Gambia, vaak ook mensen die charitatieve activiteiten ontwikkelen. Leuk om bij te praten en ervaringen uit te  wisselen.

We gaan zeker, met “onze” Pascaline (die trouwens haar eerste examen van haar opleiding tot verloskundige met goed gevolg heeft afgelegd! ) pannenkoek eten bij TeJo, de pannenkoekenbar uit het programma “ik vertrek”.

Uiteraard gaan we op de diverse scholen de schoolgelden betalen voor de kinderen die wij volgen.

We proberen altijd de “voorlopers, de fanatiekelingetjes” te stimuleren en een kansje te geven.

We vertelden U al dat we volgend jaar aan ons tiende jaar gaan beginnen. Zeker met een aantal ingrijpende veranderingen. We hebben in de afgelopen negen jaar 5 scholen gerenoveerd en/of zelfs helemaal nieuw gebouwd en/of bijgebouwd. Die scholen gaan we onderhouden. We gaan zeker niet meer nieuw bouwen. Er zijn leegstaande gebouwen genoeg. Ook zijn er door allerlei situaties enorme schoolgebouwen die deels of zelfs volledig leegstaan.

We gaan steeds meer werken, doen we nu ook al, aan verbetering van de mogelijkheden om kinderen zich te kunnen laten ontwikkelen.

Wat wij naar westerse maatstaven zien als een volledig onderontwikkeld kind kan, zodra je ze wat mogelijkheden aanreikt, zich ontpoppen tot een creatief talentje, een goeie rekenaar enz.

We hebben veel gerealiseerd in de afgelopen jaren. Een netwerk opgebouwd waardoor we nu het zware werk rustig uit handen kunnen geven. We hebben zelf ook niet het eeuwige leven en hopen de wijsheid te hebben het roer tijdig om te gooien. Minder sjouwen, méér met en voor de kids bezig.

Wat dat betreft helpen de economische veranderingen ons een handje mee. Er is een duidelijke kanteling aan de gang. Je kunt nu bijna voor hetzelfde geld in Gambia kleding kopen alsdat we kwijt zijn aan verzamelen, sorteren, verpakken in Nederland, verzenden, en dan transport en distributie in Gambia.

Het is nog niet zover maar die tijd komt er toch snel aan.

Er gaan enorme hoeveelheden kleding naar Gambia, in hoofdzaak voor de handel. Er  zijn al kringloopwinkels in Gambia, vaak met buitenlanders achter de schermen.

Het grote verschil dat wij maken is dat we alleen schone, ongeschonden, gecontroleerde kleding en schoenen en speelgoed etc. naar Gambia brengen en uitdelen aan mensen die dat normaal absoluut niet kunnen kopen. En dat  niemand daar ook maar één cent voor hoeft te betalen.

Nog iets om over na te denken: Lizet kocht hier in Nederland een fikse partij splinternieuwe t-shirts van goede kwaliteit voor 47 ct. per stuk . Op de markt in Gambia betaal je dat voor een afgetrapt t-shirt ……

Ik kan er wel een boek over schrijven, misschien komt het er nog wel eens van. Ik heb er al diverse titels voor in gedachten. Hou ik nog even voor mijzelf.

We hopen U over een week of zes, zeven te voorzien van veel leuke foto’s en positieve verhalen.

Tot dan!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia