Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsflits oktober 2021

Het is bijna niet voor te stellen maar het is deze maand twee jaar geleden dat we zelf naar Gambia konden reizen. En nog steeds is het onzeker wanneer we weer kunnen gaan maar voorlopig houden we het op april 2022. Momenteel zijn er nog te veel haken en ogen en je wil daar onder geen beding ziek worden.

Geen idee hoe het U vergaan is maar in mijn beleving zijn de afgelopen twee jaar gewoon “zoek”.

Voor wat jongere mensen en kinderen zal dat misschien anders liggen maar ikzelf heb het idee dat m’n laatste jaren aardig zijn ingekort.

Het is gelukkig mogelijk gebleken en dat wil ik nog eens benadrukken dat dankzij de medewerking van de Gambiaanse schoolhoofden, loodsbaas Ebrima, Pascaline en vele anderen, toch veel activiteiten zijn voortgezet.

Pascaline, die wij al jaren bij haar studie en levensonderhoud steunen hoopt eind van dit jaar gediplomeerd verpleegster te zijn. Ze krijgt de de laatste drie maanden van haar opleiding in het grote ziekenhuis in Bansang waar ze intern is. Vijf weken van die laatste maanden loopt ze stage in een ziekenhuisje in een uithoek van Gambia, Kyong.

We voorzien “onze” gezinnen regelmatig van rijst, olie etc. waarmee we ook “onze” shopkeeper een goede dag bezorgen. De hele dag door komen de klanten in z’n winkeltje voor een kopje rijst of olie of een tomaatje of een luier. Allemaal armoede. En dan bestellen wij zomaar een paar honderd kilo rijst en een honderd liter olie… z’n centjes staan dan al op de bank en kan hij zo cash afhalen. Topdag.

Nou ja, wij zouden er niet blij van worden want op een order van 500 euro verdient hij amper 10 euro. En dan moet hij de rijst nog in de auto sjouwen enz.

We betalen schoolgelden voor momenteel zo’n 15 kinderen. In de afgelopen jaren hebben wij een leuk systeem ontwikkeld: als we één van onze scholen om welke reden dan ook financieel moeten helpen dan willen we voor het betreffende bedrag een aantal kinderen naar school. Dus als er eens 100 euro nodig is om de huur te betalen en het is er niet dan betalen wij dat ( na de nodige controle ) maar dan willen we wel dat de school 2 kinderen aanneemt. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten.

We hebben voor een aantal personen medische hulp mogelijk gemaakt.

We proberen onze scholen te helpen bij onmiddellijk noodzakelijk onderhoud. Sloten, toiletten, schoon zand in de speeltuin etc. We kunnen dat van hier uit aansturen, materiaal inkopen rechtstreeks bij de shops, werkmensen zoals bijv, de smid, rechtstreeks betalen enz. Met dank aan 13 jaar ervaring, ogen en oren wijd open.

              

Zo hebben we de afgelopen tijd reparaties gedaan aan de Jarju school en een nieuwe waterpomp laten installeren bij de Dianaschool.

 

Over een aantal weken gaat er weer een grote hoeveelheid materiaal naar Gambia.

Dankzij Corrie en Leo krijgen 1150 kinderen een puntzak met lekkers. Al jaren zorgen zij voor de inhoud van deze snoepzakken. We hebben dit keer niets bij hoeven kopen en alle restanten zijn opgemaakt. Schoon schip.

Er is een grote hoeveelheid sportkleding verzonden die wij hebben gekregen van Jan Vermeulen van Gambia sport voor de teams van Dembo, één van de leraren van de Jarju school, de één na laatste school die we volledig nieuw gebouwd hebben.

We zullen nog wel even moeten wachten op de foto’s want momenteel zijn de containers zo’n 15 weken onderweg. Tekort aan containers, geen ruimte in de havens, extra douanecontrole omdat er mensen zijn die denken dat ze alles mogen vervoeren enz.

Tevens verzenden we een grote hoeveelheid creatief materiaal. Lizet heeft keileuke puzzels van stickers gemaakt. Een boel werk maar gelukkig heeft ze meer geduld dan ik.  Lex heeft ze uitgeprobeerd, vond ze leuk en niet al te gemakkelijk dus ze moeten er echt even voor gaan zitten.

   

We hebben twee verschillende, kunnen ze eerst de makkelijke maken zodat ze een beetje weten wat de bedoeling is en dan daarna de moeilijkere. We gaan op alle 5 de scholen een creatieve dag organiseren waarbij de kids dan ook meteen hun snoep en andere cadeautjes krijgen. Lex heeft ook nog geholpen met inhoudsstickers op de enveloppen plakken en wilde graag terugkomen om nog meer mee te helpen. Wat een schat is het toch.

We hebben ook weer bekers voor de beste creatievelingen.

We gaan werken met Aquatint verf en hebben nog wat glitter en glittergel waarmee ze de mooiste dingen kunnen gaan maken.

Ook nu zijn deze materialen geschonken door Hester van Rhijn van Collall.

     Al jaren mogen wij rekenen op hun onmisbare steun. Ook in deze moeilijke tijden.

Er staat ons wel wat te wachten. Zodra we kunnen gaan, we zitten op hete kolen, willen we zeker alle vier de scholen laten schilderen. Dat is alweer jaren geleden en dus hard nodig. Er moeten diverse vloeren worden aangesmeerd. Alle drie de trampolines hebben hun beste tijd gehad, dus nieuwe zeilen enz.

Er is veel te doen.

Mede dankzij Uw hulp kunnen we dit voorlopig nog even blijven doen.

Mocht U in de gelegenheid zijn ons financieel een handje te helpen dan zijn wij U eeuwig dankbaar.

We houden U op de hoogte! Tot slot, ik kan het niet laten, een update van onze moppies.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia