Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

Nieuwsflits september 2019

LAATSTE NIEUWS: A.S. ZONDAG 22 SEPTEMBER STAAN WIJ MET EEN INFORMATIE/PRESENTATIEKRAAM OP DE WERELDMARKT IN NUENEN.

DEZE MARKT WORDT GEHOUDEN IN HET PARK TE NUENEN. AANVANG 13.00 UUR, EINDE 17.00 UUR. TOEGANG IS GRATIS.

NIET ONBELANGRIJK: DE BESTE IJSSALON VAN BRABANT ZIT OM DE HOEK!!

Het is al weer een poosje geleden dat wij ons meldden via onze nieuwsbrieven/flitsen.

We willen U graag op de hoogte brengen van de actualiteiten.

Ten eerste, we vertrekken 21 oktober voor onze volgende Gambia-reis. Dit keer voor 19 dagen.

We hebben zoals altijd, en gelukkig, een overvol programma. Vakantie vieren doen we wel ergens anders, naar Gambia gaan we om het één en ander te doen. We hebben nog een groot aantal stoeltjes uit te pakken die inmiddels in Gambia zijn gearriveerd. Die stoeltjes zijn ook nu weer verpakt, gecombineerd met veel andere goederen. Voor “ons” gezinnetje in NemaSu, voor”onze”Pascaline, voor voetbalteams en voor 5 scholen.

Zo zijn er deze keer maar liefst 1700 schriften verzonden, 900 schrijfsets, weer mooie tasjes om alles in weg te geven, verf, wasco’s, glitter, veel materialen voor fröbelen met de kids, kleding, emmertjes voor rijst enz.enz.

   

  

 

Met Pascaline gaat het goed. Ze werkt hard en serieus om haar doel te bereiken. Verloskundige worden en daarmee geld te verdienen om haar moeder te helpen. Als wij in oktober in Gambia zijn is haar eerste jaar intern in het ziekenhuis in Bansang al weer om en begint ze aan het tweede en laatste jaar. Daarna gaat ze dan nog twee jaar naar een ziekenhuis in Banjul.

Bij de familie Camara gaan we een stukje aan het huis bouwen. De kinderen worden groter én ze willen graag wat ruimte voor het naaiatelier dat ze runnen. Ze verwerken dan de mooie gekleurde doeken die ze zelf verven. Heel knap. (De familie Camara helpen we al zon’n jaar of twaalf. Dochter Lissa, inmiddels 12, is naar Lizet vernoemd en dochter Yessie naar Lizet’s moeder Yes.)

Er liggen de nodige karweitjes op de scholen. We houden de 4 scholen die we regelmatig bezoeken in onderhoud. Speeltoestellen zijn altijd aan reparaties toe, vaak ook aan vervanging ( de eerste speeltoestellen staan er alweer 10 jaar), nieuwe zeilen en veren voor de trampolines. Er moet met regelmaat geschilderd enz. enz.

In oktober is het ook weer tijd voor de schoolgelden. We gaan naar alle scholen waar wij kinderen laten leren en betalen zelf de schoolgelden. Zo houden wij goed de vinger aan de pols.

COLLALL

Enkele weken geleden hebben we, eindelijk, een bezoek gebracht aan de COLLALL fabriek waarvan kortgeleden de nieuwbouw in gebruik is genomen. We werden allerhartelijkst ontvangen door Hester van Rhijn die ons een uitgebreide en interessante rondleiding gaf door de fabriek.

Collall maakt een grote sortering lijmen en verven voor creatief gebruik en helpen ons al jaren met lijm, wasco’s, verf , glitter etc. waardoor wij veel kunnen doen aan creatieve activiteiten op de scholen. Daarnaast krijgen wij jaarlijks rond Kerst een royale donatie. Rond het middaguur ontmoetten we ook Ronald van Rhijn die ondanks zijn drukke programma tijd maakte om gezellig te lunchen en te kletsen. Fijn om eindelijk, na zo’n 8 á 9 jaar mailen en bellen elkaar eens te ontmoeten.

U bent weer op de hoogte van ons reilen en zeilen. Nog één ding: mocht U ons financieel een handje kunnen en willen helpen dan kunnen wij dat zéér waarderen. Alles bij elkaar lopen de kosten steeds weer harder op dan gepland. We doen zelf veel maar met Uw hulp kunnen we steeds alles doen wat we graag zouden willen. Alvast keibedankt.

In de afgelopen jaren hebben we 3 scholen gerenoveerd en 2 nieuwe scholen gebouwd. Kinderen moeten kunnen leren én
spelen.
Op sommige scholen betalen we leraren, op alle scholen zorgen we voor meubilair, speeltoestellen, onderhoud, reparaties,
lesmateriaal etc. 2x per jaar krijgen alle kinderen een cadeautje w.o. schriften, schrijfmateriaal en iets te snoepen.
Om wat voorbeelden te geven van de prijzen: de smid maakt een oersterke 2-persoons schommel voor zo’n 70 euro, een 3-zits
schoolbankje met lessenaar kost ongeveer 65 euro. Verf, cement etc. is ongeveer net zo duur als in Nederland.
WIE HELPT ONS VAN ONZE GEBOUWEN ECHTE SCHOLEN TE MAKEN.

Wilt u ons helpen ? Elke gift is meer dan welkom.
Maak s.v.p. een bedrag naar eigen keuze over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. “echte scholen”. Wilt u makkelijk een bedrag overmaken, ga dan even naar onze site www.gambiaenpolen.nl en klik onderaan de pagina op doneren.

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia