Stichting www.gambiaenpolen.nl

wat we zélf doen in Gambia, Polen én Nederland

NIEUWSFLITS SEPTEMBER 2020

De vooruitzichten voor de Gambianen worden steeds somberder. Luchtvaartmaatschappijen laten weten deze winter niet meer op Gambia te vliegen. Geen toeristen dus en dus ook geen inkomsten voor het overgrote deel van de bevolking. Hierbij moet worden aangetekend dat de regels voor het toerisme met de dag veranderen.

Scholen nog steeds gesloten (alleen de examens mogen doorgaan) Gambiaanse artsen en verplegend personeel geven er de brui aan, vaak onder druk van familie, omdat ze zelf niet het risico willen lopen besmet te worden. Het aantal besmettingen stijgt dagelijks. Nu gaat men beginnen met het inrichten van extra ziekenhuisplaatsen.

Eén van de grootste ziekenhuizen van Gambia wordt gereedgemaakt voor de verzorging van Covidpatienten. Ook gaat men beginnen met de renovatie van een aftands gebouw dat geschikt moet worden gemaakt om Covidpatienten te herbergen.

Er wordt tevens een grote tent geplaatst in het Independent Stadion. Een tent, terwijl de regen met bakken uit de hemel komt.
Want dat komt er nog bij. Wegen zijn vaak onbegaanbaar in de regentijd en veel huisjes staan vol water. Dit jaar is er extreem veel regen gevallen en het is nog niet voorbij.

Mede als gevolg van die regenval, waardoor alle vuil en de prut uit de open riolering op de zandwegen belandt, ook de muggen vrij spel hebben, Dientengevolge neemt het aantal malariagevallen ook toe.

Is’t alleen maar ellende. Momenteel kan ik weinig lichtpuntjes bedenken.

Er zijn mensen die zeggen dat de Gambianen blij zijn met de regenval en dat is wáár voor diegenen die iets aan landbouw doen. Maar dat is maar een heel klein percentage. Bij veel Gambiaanse gezinnen stroomt de stront door het huis en die lachen echt niet. Kinderen zwemmen in de grote plassen die zijn ontstaan. Nooit iemand die die kinderen heeft verteld dat daardoor allerlei ziektes kunnen ontstaan. Maar, zeggen sommigen, da’s hun cultuur en daar moet je niet aan tornen. Maar we mogen wel de ziekenhuisrekeningen betalen….

 

de omgeving van het huisje waar het gezinnetje met “onze” Lisa woont

Hygiëne is zo’n belangrijke zaak, maar ver te zoeken. Een deel van de cultuur is dat het hele gezin en alles wat op bezoek is eet uit dezelfde kom. Met één hand, dat wel want die is schoon, de andere wordt voor alle denkbare doeleinden gebruikt. Vooral nu met de grote kans op besmettingen zou je daar al verandering in kunnen brengen.

Afgelopen week nog liet een Nederlandse vrouw ons weten dat dat ook bij haar op de compound ( 35 man in totaal ) zo gebeurt. Er is geen geld om het anders te doen. Ik heb aangeboden direct 35 borden, bestek, kop en schotels en ander servies te versturen. Doe maar niet was de reactie want ze gaan het toch niet gebruiken…cultuur hé

We zij de afgelopen tijd meer onvoorstelbare dingen tegengekomen. Mondkapjes worden van Nederland naar Gambia verstuurd , maar ook van Gambia naar Nederland. Kosten 70 euro per kilo! Een lieve mevrouw stuurt goederen in bananendozen naar Gambia, per PTT, kosten 88 euro per doos! In de container kost dat ongeveer 6 euro.

Er is iemand die balen rijst van hier naar Gambia wil sturen. En zakjes meel in een schoenendoos.

Mensen….denk toch eens na!!

Maar genoeg negatiefs.
De bouw van het atelier/woonruimte bij de familie Camara gaat gestaag door, zo goed en zo kwaad als het gaat in de regentijd. Door het door ons opgebouwde netwerk kunnen we materialen regelen die we rechtstreeks aan de leveranciers betalen.

   

de bouw van het atelier annex woonruimte naast het huisje van de familie Camara (Lisa en Yessie etc.) vordert

We proberen “onze” scholen die echt in de problemen komen zoveel mogelijk te steunen.

de hoofdmeester van de Davids school Abdul Bangura zorgt goed voor zijn moestuin naast de school

Ook “onze” gezinnen en uiteraard Pascaline kunnen we gelukkig van voedsel voorzien.

Iedere maand krijgen ze rijst en andere artikelen waarmee ze de gezinnen kunnen voeden.

gezin Minteh (Lamin, onze tolk) is één van de gezinnen die we van voedsel voorzien

En dat is toch echt prioriteit nummer één op dit moment.

Overigens gaat daar best veel geld in zitten, mocht U ons willen helpen dan is elke donatie van harte welkom.

Nu we daarvoor eindelijk de tijd hebben zijn we drastisch aan het opruimen. Wie niet?

Zoals U wel eerder heeft gelezen hebben we de afgelopen jaren ongeloof’lijk veel goederen binnengekregen en doorgestuurd. Er is heel veel naar Poolse gezinnen gegaan en de laatste jaren hoofdzakelijk naar Gambia. Ook Nederlandse gezinnetjes hebben we blij kunnen maken.

Vaak kregen we partijen spullen waarbij de aanbieder al direct liet weten dat wat we niet konden gebruiken naar de Kringloopwinkel of de stort kon.

Dat zijn we momenteel allemaal aan het uitzoeken, we hebben nog veel voor Gambia, maar wat echt niet te gebruiken is en wat niemand meer wil gaat naar de kringloop of de stort.

In geen geval willen wij meewerken aan de enorme dump die naar Gambia gaat. Men weet daar op geen enkele manier van hun eigen afval af te komen. Enorme vuilbelten verrijzen, er is geen afvalverwerking.

Zodra de mogelijkheid er is om tegen normale tarieven, onder normale omstandigheden veilig naar Gambia te vliegen en ook weer veilig terug te kunnen zullen we daar gebruik van maken. We hebben in Gambia nog veel leuke spullen voor scholen en gezinnen staan die we zo snel mogelijk willen uitdelen. Er staat nog veel knutselmateriaal dat we graag willen gaan gebruiken.

We zullen echter zeker nog even geduld moeten hebben.

We houden U op de hoogte!!

Wie helpt ons?

Wilt u ons helpen? Maakt U dan s.v.p. een door u te bepalen bedrag over op onze rekening: NL38 RABO 1159 3315 37 t.n.v. stichting www.gambiaenpolen.nl o.v.v. regentijd Gambia